четвер, 22 березня 2018 р.

Лялька – дзеркало душі свого автора

Побачити роботи (ляльки та картини), які випромінюють дивовижну енергетику, що дарує серцю радість, можна у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського. Саме тут 21 березня в рамках спільного проекту з Обласним центром народної творчості та культурно-освітньої роботи відбулося відкриття персональної виставки ляльки та живопису Тамари Пилипенко «Від подиву до творчості». 
Цікаво, що саме в цей день всі професіонали і прихильники театру ляльок святкують Міжнародний день лялькаря.
В фігурці, створеної за подобою людини, укладена якась магічна сила. Так, той, хто створює ляльку, вкладає у неї частинку власної душі, емоцій, бажань...
Творчі роботи Тамари Пилипенко вражають й запам’ятовується з першого погляду. Світлою енергетикою наповнюють вони навколишній простір. Про це розповіла ведуча заходу – заслужений майстер народної творчості України, завідувач сектору Обласного Центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Наталія Свиридюк. Вона представила присутнім Тамару Пилипенко. 
Пилипенко Тамара Віталіївна закінчила Миргородський керамічний технікум та Полтавський державний педагогічний інститут імені В. Г. Короленка. Працює вчителем образотворчого мистецтва та трудового навчання, керівник гуртка декоративно-ужиткового мистецтва «Дивограй» полтавської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 26.
Лялькою захоплюється з дитинства. Вперше долучила до творчості, навчила шити та вишивати Тамару Віталіївну її бабуся, разом з бабусею зробила вона свої перші ляльки. 
Тамара Віталіївна виготовляє ляльки в декількох творчих напрямках. Один з напрямків творчості - традиційна народна лялька з рослинних матеріалів: кукурудзи, рогозу, сушених квітів.
Інший напрямок – авторська лялька.

Оскільки сучасні матеріали, такі як паперклей, полімерна глина дають можливість працювати без обпалення, виникла ідея створити ляльки з цих матеріалів, втіливши образи героїв народних пісень та творів українських письменників. 
Найбільше захоплюється Тамара Віталіївна відтворенням на ляльках одягу різних регіонів України. Всі елементи костюму майстриня шиє та вишиває самостійно. 

На уроках Тамара Віталіївна залучає учнів до вивчення творів народного мистецтва, розкриває секрети виготовлення народної іграшки, яка є невід’ємною складовою духовного і мистецького розвитку нашого народу. 
Тамара Віталіївна є лауреатом міського конкурсу «Учитель року-2003». 
Творчі роботи Тамари Віталіївни експонувалися на виставках-конкурсах Національної спілки майстрів народного мистецтва України: «Кращий твір року»(м. Київ, 2015, 2016, 2017), виставках Полтавського осередку НСМНМ України «Великодні візерунки» та «Різдвяна»( м. Полтава, 2017), на обласній виставці «Українська народна іграшка: традиції і сучасність» ( м. Полтава, 2010). 
Тамара Віталіївна - активний учасник міжнародних, обласних та міських фестивалів, представляла свій творчий доробок та роботи учнів на «Яґелонському ярмарку» у Польщі, Національному Сорочинському ярмарку в с. Великі Сорочинці, обласному фестивалі «Решетилівська весна» в м. Решетилівка, міському святі «Полтавська галушка» та інших.
«Від подиву до творчості» – це перша персональна виставка народної та авторської ляльки, живопису Тамари Пилипенко. З нагоди першої персональної виставки, за високу професійну майстерність, збереження і популяризацію мистецьких традицій України провідний методист Центру Антоніна Полєтаєва вручила майстрині грамоту від імені Дмитра Соколова – директора ОЦНТ КОР. 
Високий рівень ляльок Тамари Пилипенко відзначив заслужений майстер народної творчості України, голова обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Євген Пілюгін. Він також підкреслив важливість її викладацької роботи. 

З відкриттям виставки Тамару Віталіївну вітали: завідувач відділом науково-масової та виставкової роботи Полтавського художнього музею, член НСХУ Алла Тимошенко, провідний бібліотекар Полтавської обласної бібліотеки для дітей імені Панаса Мирного Алла Миргородська. 

Підтримати майстриню прийшли і рідні: чоловік та син Роман, який виконав улюблену пісню матусі. 
Музичний дарунок прозвучав також у виконанні саксофоніста Андрія Водолазова. 
Для всіх охочих Тамара Пилипенко провела майстер-клас з виготовлення ляльки з кукурудзи. Іграшки з соломи, листя, трави та інших природних матеріалів приємно виготовляти, вони мають натуральну енергетику. Який вигляд мають такі вироби – дивіться на фото: 





Побачити народні та авторські ляльки, живопис Тамари Пилипенко, а також роботи школярів – учасників гуртка «Дивограй» можна у відділі мистецтв Бібліотеки до 15 квітня 2018 року.



Сюжети про відкриття виставки: Лтава, Телеканал Місто

Немає коментарів:

Дописати коментар