вівторок, 24 грудня 2019 р.

Виставка творів майстрів соломоплетіння та вовняної іграшки

Виставка творів майстрів соломоплетіння та вовняної іграшки Валентини та Василя Ялосоветських «Золоте солом’яне диво» буде цікава всім, хто небайдужий до народного мистецтва. 
Вона організована спільно Обласним центром народної творчості та культурно-освітньої роботи Полтавської обласної ради та відділом мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського. 

Різдвяний вернісаж-2019

«Різдвяний вернісаж» – багаторічний проект членів Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, працівників Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Полтавської обласної ради та відділу мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П Котляревського, завдяки якому поціновувачі народного мистецтва можуть познайомитись з новими роботами відомих полтавських майстрів і відкрити для себе нові мистецькі імена. 

четвер, 19 грудня 2019 р.

Святий Миколай

19 грудня святкують одне з головних зимових свят – День Святого Миколая, який є справжнім символом новорічних свят. 
Святий Миколай (Ніколаус) – реальна особа, візантійський єпископ. Він народився близько 270 року в місті Патарі, в Лікії (південно-західна область Малої Азії). Був надзвичайно чесною та доброю людиною. 

Зустрічаємо новорічне свято

19 грудня, з відзначення дня святого Миколая, починається цикл новорічних та різдвяних свят. Саме до цих чарівних, атмосферних свят для відвідувачів Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського у відділі мистецтв оформлено тематичний перегляд «Зустрічаємо новорічне свято».

вівторок, 10 грудня 2019 р.

Виставка гончарного посуду Лариси та Євгена Євтушенків «Еволюція»

Долучитися до світу прадавніх традицій та осмислення їх молодою генерацією майстрів запросили поціновувачів мистецтва працівники КУ «Обласний Центр народної творчості та культурно-освітньої роботи» Полтавської обласної ради, Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України та відділу мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського. 
10 грудня у відділі мистецтв обласної бібліотеки відбулося урочисте відкриття виставки гончарного посуду Лариси та Євгена Євтушенків «Еволюція». 

четвер, 5 грудня 2019 р.

«Розплинуся в Тобі я, і вічно житиму…»

20 грудня 2019 року могло би виповнитися 45 років Василю Сліпаку – українському оперному співаку світового рівня, який мав унікальний голос.

пʼятницю, 29 листопада 2019 р.

Виставка світлин Ганни Грибан «Полтава – Амстердам»

28 листопада на відкриття виставки світлин Ганни Грибан «Полтава – Амстердам» у відділі мистецтв обласної бібліотеки людей зібралося доволі багато. Це не дивно, адже зустрічі із мандрівниками та знайомство з добірками найцікавіших фото на тему подорожей користуються величезною популярністю. 

понеділок, 25 листопада 2019 р.

Чисте мистецтво майстра наївного живопису Полтавщини

Цей художник не мав професійної освіти, малював портрети простих людей на тлі звичайного для них сільського життя. Став відомим лише через 25 років після смерті. Сьогодні ж колекціонери пишаються його картинами у своїх збірках. 

понеділок, 18 листопада 2019 р.

Свято осені, романтики і почуттів

Вечір музики та поезії «Осінні мотиви» відбувся 17 листопада 2019 року в колі прихильників поезії та музики.
Ініціатором проведення заходу виступила співачка Віра Мотчана.

понеділок, 11 листопада 2019 р.

Сергій Васильківський – поет українського малярства

«У його творах все широко і глибоко, на повну силу, відважно і завзято». 
Микола Вороний
Чергова арт-лекція з циклу «Видатні постаті культури та мистецтва» була присвячена одному з найвидатніших українських художників, який поєднував пейзаж з мотивом вітчизняної історії.

четвер, 7 листопада 2019 р.

Плекаймо рідну мову й пісню

Яке прекрасне рідне слово! Воно – не світ, а всі світи. 
Володимир Сосюра 
Шановні користувачі! Запрошуємо ознайомитися з матеріалами виставки «Плекаймо рідну мову й пісню», яка приурочена до Дня української писемності та мови. 

пʼятницю, 1 листопада 2019 р.

Погляд через об’єктив фотокамер. Полтавщина в роки німецько-радянської війни 1941-1945 рр.

Сьогодні, 1 листопада, мали гарну нагоду презентувати книгу «Погляд через об’єктив фотокамер. Полтавщина в роки німецько-радянської війни 1941-1945 рр.», в якій Віктор Ревегук та Олег Безверхній висвітлили одну з маловідомих сторінок історії Полтавщини.
28 жовтня виповнилося 75 років від дня вигнання нацистських окупантів із України. У вересні відзначили 75-ту річницю проведення спільної повітряної стратегічної операції «Френтік». До цих пам'ятних дат в області проведено ряд заходів. 

пʼятницю, 25 жовтня 2019 р.

За рухом сонця

Незабутньою мистецькою подією стало відкриття 24 жовтня виставки «За рухом сонця» – чергового спільного творчого проекту Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Полтавської обласної ради та відділу мистецтв полтавської обласної бібліотеки. 

пʼятницю, 18 жовтня 2019 р.

Все на землі від маминих рук: спомин про маму

Виставка вишиваних робіт Лідії Якимівни Нагоги «Все на землі від маминих рук: спомин про маму» діятиме у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського до 23 жовтня 2019 року.
Сюжет про відкриття виставка дивіться на телеканалах: ІРТ ПОЛТАВА та "Центральний".

понеділок, 30 вересня 2019 р.

30 вересня 2019 – Всеукраїнський день бібліотек

Кожен захід відділу мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського – неповторний, різноформатний. 30 вересня у цьому в черговий раз переконалися наші відвідувачі, які завітали на свято –  Всеукраїнський день бібліотек
Традиційно участь у ньому взяли члени клубу «Цікаві зустрічі», що вже 25 років діє на базі відділу та об’єднує людей, які люблять мистецтво: живопис, музику, кіно, театр, народну творчість.

четвер, 26 вересня 2019 р.

Музика в потоці часу

О Музико! Не покидай мене серед стерні осінньої та зливи... 
Нехай печаль усіх нас обмине, - і буде ранок – світлий і щасливий. 
О Музико! Не покидай мене... 
 Оксана Лиховид 
1 жовтня – Міжнародний день музики. Його відзначають з 1975 року. Заснований за ініціативи Міжнародної музичної ради при ЮНЕСКО з метою поширення музичного мистецтва у всіх прошарках суспільства і реалізації ідеалів миру і дружби між народами, розвитку культур, обміну досвідом та шанобливого ставлення до естетичних цінностей. 
Слово «музика» грецького походження, перекладається як «мистецтво муз». Складно переоцінити значення музики для людини. Вона – невід’ємна частина нашого життя. 

вівторок, 24 вересня 2019 р.

Сторінками оперної та кінематографічної біографії «Наталки Полтавки»

Заходи відділу мистецтв користуються попитом. Про це свідчить той факт, що арт-лекцію з циклу «Видатні постаті культури та мистецтва», присвячену 200-річному ювілею з написання І. П. Котляревським п'єси "Наталка Полтавка", провели у вересні тричі: 15 вересня для всіх тих, хто захоплюється мистецтвом та приходить на кожен наш захід, бо їм завжди цікаве щось нове; 19 вересня послухати лекцію прийшли студенти першого курсу Полтавського базового медичного коледжу; 23 вересня – учні 11-Б класу Полтавської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 5». 

вівторок, 17 вересня 2019 р.

«Наталка Полтавка» в опері та кіно

2019 рік видався щедрий на ювілеї, пов’язані з ім’ям нашого земляка – видатного українського письменника, поета, драматурга Івана Петровича Котляревського: 9 вересня виповнилося 250 років від дня його народження, у цьому ж році – 200 років з написання Котляревським п’єси «Наталка Полтавка» та 130 років першої постановки однойменної опери Миколи Лисенка; а ще – 50-річчя відкриття в Полтаві садиби поета. 
Кожен визначний твір, як і людина, має свою долю. З нічого не буває нічого. Бездарний твір читати ніхто не буде. Жоден піар не зможе розрутити бездарну п’єсу. 

середу, 11 вересня 2019 р.

Барви душі

Урочисте відкриття персональної виставки творів живопису Наталії Бутенко «Барви душі» відбулося у відділі мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського Полтавської обласної ради. Виставка організована в рамках спільного проекту відділу мистецтв з Обласним центром народної творчості та культурно-освітньої роботи. 

вівторок, 10 вересня 2019 р.

Олександр Довженко – перший поет кіно

Олександр Довженко, 1935
Сьогодні виповнюється 125 років від дня народження українського кінорежисера, кінодраматурга, письменника Олександра Петровича Довженка, творчий доробок якого відомий в усьому світі.

понеділок, 19 серпня 2019 р.

Дозвольте представитися: театральна студія «Комільфо»

У чарівний світ театру запросили відвідувачів бібліотеки учасники полтавської театральної студії «Комільфо» – молодого, амбітного колективу: Ірина Данько, Ірина Ковтун, Тетяна Грицкевич, Сергій Карамушко (актори); Сергій Поздняков (звукорежисер); Максим Циганков (технічна допомога); Наталія Тимощук (режисер, керівник студії).

четвер, 15 серпня 2019 р.

Фотовиставка «IN FOCUS»

Кураторами і натхненниками виставки, яка відкрилась 14 серпня у відділі мистецтв, є голова Полтавської обласної організації Національної спілки фотохудожників України Сергій Назаркін та відповідальний секретар Полтавської обласної організації НСФХУ Артур Ароян.

понеділок, 29 липня 2019 р.

Прогулянка містом: полтавський скульптор-юрист Леонід Позен

Є в Полтаві два бульвари, що по праву вважаються чи не найкрасивішими бульварами міста та мають багато спільного:
По-перше, вони названі іменами українських класиків. 
По-друге, саме на них розташовані й найбільш відомі полтавські пам’ятники. 
По-третє, бульвари ці пов’язані з ім’ям самобутнього митця, адже саме він створив і подарував Полтаві пам’ятники Котляревському і Гоголю. 

понеділок, 24 червня 2019 р.

Ювілейна пам’ятка Полтави – Петровський парк

Багато в Полтаві пам’яток історії та культури, різноманітних та по-своєму унікальних. Вистачає й пам’яток природи. 
З однією з них 23 червня знайомилися відвідувачі екскурсії «Ювілейна пам’ятка Полтави – Петровський парк». Уявити Полтаву без цього парку, який може похвалитися не тільки різноманіттям насаджень, але й прямим стосунком до історії міста, неможливо! 

середу, 19 червня 2019 р.

Співають солісти «Дивограю»

«Співають солісти ансамблю "Дивограй"» – таку назву мав концерт, який відбувся 18 червня у літературній вітальні ПОУНБ імені І. П. Котляревського. Не дивлячись на доволі спекотну погоду, багато полтавців завітали до Бібліотеки, щоб побачити й почути улюблених співаків.

понеділок, 10 червня 2019 р.

Засідання ПОО НСКУ

5 червня у відділі мистецтв відбулося чергове відкрите засідання Полтавського обласного осередку Національної спілки композиторів України. 
Вирішенню організаційних питань спілки передувала розповідь-спомин про члена Полтавського обласного осередку Національної спілки композиторів України та Національної Всеукраїнської музичної спілки, музикознавця, композитора, журналіста, педагога, ветерана Другої світової війни та ветерана праці Лідії Яківни Івахненко, яка 11 лютого 2019 року на 92-му році життя пішла у Вічність. 

середу, 5 червня 2019 р.

Безмежність почуттів

Жива музика, квіти, картини, тепле спілкування – сьогодні, 5 червня, у відділі мистецтв відбулося справжнє маленьке свято з нагоди відкриття виставки живопису «Безмежність почуттів». Саме так назвала свою виставку Марина Шолудько. 
Глибокі почуття та емоції проходили через пензель молодої художниці. У кожну роботу вона вдихала частинку своєї душі. От і вийшли в неї такі емоційно насичені полотна. 

середу, 29 травня 2019 р.

Полтавський пересмішник Юрій Тимошенко

Матеріали книжкового перегляду «Полтавський пересмішник» відтворюють життя і творчість нашого земляка, українського артиста естради і кіно Юрія Трохимовича Тимошенка (2 червня 1919 р. – 1 грудня 1986 р.).

пʼятницю, 24 травня 2019 р.

Арт-сторінка Лев Скоп «Датування галицьких ікон XIV-XVI століть»

24 травня відбулася зустріч з універсальною особистістю. Це був перший захід у відділі мистецтв другого дня проведення книжкової виставки-ярмарку «ПОШУК-2019», що стартувала 23 травня в Полтаві. 
На презентацію наукового видання «Датування галицьких ікон XIV-XVI століть. Нариси до методики атрибуції українського церковного малярства» запросив мешканців Полтави Лев Скоп – митець з Дрогобича. 

четвер, 23 травня 2019 р.

ПОШУК-2019

Понад 40 видавництв, велика кількість письменників, що привезли свої книжки та шанувальників літературного слова долучилися до участі у Другій універсальній книжковій виставці-ярмарку «ПОШУК», яка стартувала 23 травня 2019 року в Полтаві. 
Гості заходів, які були проведені в перший день виставки у відділі мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського, залишилися задоволеними від спілкування з неординарними та талановитими особистостями. 

середу, 22 травня 2019 р.

Виставка гравюр Володимира Попенка «Енеїда»

Цього року українці святкують 135 видатних подій, ювілеїв і днів пам'яті. Серед видатних подій – 200 років з часу прем’єри п’єси Івана Котляревського «Наталка Полтавка» на сцені полтавського театру (1819). 
Автору якої у 2019 році виповнюється 250 років з дня народження. 
А от у минулому, 2018 році – «Енеїді» нашого видатного земляка Івана Котляревського виповнилося 220 років. Цьому твору важко підшукати аналоги як в українській, так і в світовій літературі. Це була перша друкована українська книга, написана народною мовою, перша національна поема – своєрідна енциклопедія українського побуту кінця XVIII-початку XIX століття. 

вівторок, 21 травня 2019 р.

Виставка «майстра на всі руки» Віталія Леміжанського

19 травня у відділі мистецтв відкрилась виставка почесного члена клубу «Цікаві зустрічі» Віталія Леміжанського. 
Він – інженер-геолог. 40 років працював у геологорозвідувальних, нафтогазовидобувних підприємствах і наукових закладах України. 
Виріс в сім’ї, де любов до творчої праці з діда-прадіда. Як знак поваги до предків на виставці були старовинні та сучасні світлини рідних в рамках, зроблених самим автором. 

пʼятницю, 17 травня 2019 р.

Федір Кричевський: Митець і реформатор

У травні народилося дуже багато талановитих людей, серед них – і видатний український художник, один із засновників і перший ректор Української академії мистецтв Федір Кричевський – молодший брат відомого архітектора і художника Василя Кричевського. 

Показ-обговорення фільму «Місцеві»

16 травня знімальна група документального фільму «Місцеві» запропонувала разом подивитись нову картину і потім обговорити побачене. 

понеділок, 13 травня 2019 р.

Острови відкривать нам завжди не пізно…

Книгу з промовистою назвою: «К неоткрытым островам» презентував Юрій Жолтишев. Навіть дизайн обкладинки книги мимоволі спонукає здійснити мандри. 
А мандри – це завжди чудово, це нові знайомства, нові емоції та враження, а потім – гарні спогади. 

середу, 8 травня 2019 р.

«Повсталий з попелу»: історія Полтавського літературно-меморіального музею В.Г. Короленка у роки війни (1941-1945)

Літературно-меморіальний музей В.Г. Короленка – окраса і гордість нашого міста, який впродовж свого існування сприяв формуванню культурного середовища Полтави. А ще – це справжній комунікаційний майданчик. Куди можна прийти, аби просто тут побути, відновитися. 
На сьогодні жителям та гостям міста добре відомий музей В.Г. Короленка своїми численними виставками та цікавими експозиціями, фірмовим короленківським чаюванням на меморіальній веранді. 

пʼятницю, 3 травня 2019 р.

Концерт вокального ансамблю «Червона гвоздика»

3 травня відбувся тематичний концерт, приурочений Дню пам'яті та примирення і 74-й річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. 
В концерті взяв участь відомий художній колектив Полтави – Народний академічний вокальний ансамбль ветеранів «Червона гвоздика» міського Будинку культури.

середу, 24 квітня 2019 р.

Біблійні образи живопису

Найдавніше християнське свято, найважливіше у церковному календарі – Великдень, або Світле Христове Воскресіння. У цьому році його відзначають 28 квітня. 
Красу навколишнього світу, як і талант творити – створив один величний митець. Художники передають цей величний задум, розповідають про його красу людям. 

понеділок, 22 квітня 2019 р.

Відомий не лише на Полтавщині…

Стародавнє село Великі Сорочинці на Миргородщині знамените не лише ярмарком. Воно назавжди пов’язане з ім’ям всесвітньо відомого письменника М. В. Гоголя. 
Саме тут, у будиночку відомого українського лікаря Михайла Яковича Трохимовського, народився 1809 року майбутній класик. 

четвер, 18 квітня 2019 р.

Вишите родинне щастя

У залі відділу мистецтв посеред весни відбулася доволі знаменна для культурного життя Полтави подія – відкрилась унікальна, своєрідна виставка. Назва її – «Вишите родинне щастя».  
Свої кращі твори на ній демонструють: заслужений майстер народної творчості України Віра Забора, Сергій Забора (майстри ручної вишивки) та майстер машинної вишивки Сергій Ткаченко. 

середу, 17 квітня 2019 р.

Концерт камерної музики

Весна – чарівна пора року! Одна з найпрекрасніших для багатьох людей. Коли від зимового сну прокидається природа, наповнюючись енергією життя, натхненням переповняються й душі творчих людей. І вони готові не лише творити, а й щедро ділитися своєю творчістю. 
У полоні живої музики опинилися 17 квітня відвідувачі відділу мистецтв Бібліотеки завдяки виступам студентів навчально-наукового інституту культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. 

понеділок, 15 квітня 2019 р.

Вечір поезії та романсової лірики Якова Купінського

Творчі вечори в обласній бібліотеці проводяться часто. На подібні заходи завжди збирається багато людей. Приємно, що вони хочуть культурно розвиватися і проводити час з користю. Цей напрям користується величезною популярністю у відвідувачів бібліотеки. 

Подарунок Бібліотеці

Нові поетичні збірки Надії Полтавської (Надії Андріївни Савченко) з автографами вже найближчим часом з’являться на полицях Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського.

понеділок, 8 квітня 2019 р.

«Гоголіада ХХІ»

Ініціатором проведення та організатором музично-театрального дійства «Гоголіада ХХІ», яке відбулося 7 квітня у відділі мистецтв Бібліотеки, стала композитор, педагог, музикознавець, голова Полтавського обласного осередку Національної спілки композиторів України Тамара Оскоменко-Парулава. 
В заході взяли участь учасники громадського об’єднання «Молодіжний музичний театр «ПарМіКо». 

понеділок, 25 березня 2019 р.

Пам’ятник Гоголю – подарунок Полтаві від скульптора-юриста

Лекція, яку провела 24 березня головний бібліотекар відділу мистецтв Інна Загребельна, була присвячена одній з тих дивовижних історій, які Полтава готова розповідати без кінця. 
Сьогодні в Полтаві чимало місць, пов’язаних з видатним письменником Миколою Гоголем. Є вулиця його імені. Музично-драматичний театр теж носить його ім’я. 
А у сквері на розі вулиць Гоголя та Небесної Сотні височіє пам’ятник нашому земляку – видатному письменнику роботи скульптора Леоніда Позена. 

понеділок, 18 березня 2019 р.

Життя як пісня, що не віддзвенить…

Візьми з собою мою пісню –
Я в неї щастя наспівав.
В. Івасюк
Творчості Володимира Івасюка, який був не просто музикантом та одним із творців української естрадної музики, а патріотом України, був присвячений вечір-портрет «Життя як пісня, що не віддзвенить…».