понеділок, 22 квітня 2019 р.

Відомий не лише на Полтавщині…

Стародавнє село Великі Сорочинці на Миргородщині знамените не лише ярмарком. Воно назавжди пов’язане з ім’ям всесвітньо відомого письменника М. В. Гоголя. 
Саме тут, у будиночку відомого українського лікаря Михайла Яковича Трохимовського, народився 1809 року майбутній класик. 

Літературно-меморіальний музей М.В. Гоголя, який вже 90 років працює у Великих Сорочинцях, унікальний не лише тому, що діє в місцині, де народився видатний письменник.
Надзвичайно цікаві експонати, які розміщуються в п'яти музейних залах, розкривають історію життя і творчості нашого видатного земляка. Тут зберігаються особисті речі письменника, першодруки його творів, меблі XVIII-XIX ст., оригінальний портрет Миколи Гоголя роботи І. Рєпіна, портрети його батьків роботи В. Суханова, копії документів, рукописів та фотографій, замальовки самого Гоголя, портрети відомих людей з його оточення, безліч ілюстрацій та скульптур різних авторів до його творів. 

Саме цьому культурному закладу була присвячена арт-лекція головного бібліотекаря відділу мистецтв Інни Загребельної «Відомий не лише на Полтавщині…», в рамках якої відвідувачі дізналися історію його створення та цікаві факти щодо музею. 

Лекцію доповнила розповідь полтавського краєзнавця, члена Спілки екскурсоводів Полтавщини Миколи Васильовича Малика про маловідомі сторінки в історії музею. Яка, як завжди, була яскрава, докладна та образна. 

Світлини Володимира Короткова.

Немає коментарів:

Дописати коментар