пʼятницю, 30 жовтня 2020 р.

Мультимедійний дайджест «Мистецько-краєзнавчі маршрути рідним краєм»-4: Опішне

Шановні користувачі, сьогодні пропонуємо Вам четверте число мультимедійного дайджесту «Мистецько-краєзнавчі маршрути рідним краєм». Нагадуємо, що це спільний проєкт відділу мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського та факультету технологій та дизайну ПНПУ імені В. Г. Короленка. І сьогодні ми «Мандруємо Опішнею».




середу, 28 жовтня 2020 р.

Солов'їна, калинова: хай лунає пісня й мова

 На перехресті сильних почуттів,

Де ноти серця стрілася зі словом,

З глибин життя народжений мотив

Пливе на хвилях музики і мови.

А. Орел


Багато чудових мудрих слів сказано про нашу українську мову. Здається, жодною іншою мовою народів світу не можна так проникливо, дотепно, влучно, дохідливо, так делікатно, обхідливо, ніжно, пестливо, лагідно, м'яко висловлюватися, як рідною українською. А коли слова заримовані, покладені на музику та перелиті в пісню, то вони перетворюються на мистецтво, що вирізняється особливою емоційною силою, здатною не тільки впливати на наш настрій, а й проникати у внутрішній світ кожного з нас.


понеділок, 26 жовтня 2020 р.

Мультимедійний перегляд «Аудіовізуальний образ світу»

Сьогодні, 27 жовтня, відзначають Всесвітній день аудіовізуальної спадщини. Акумульовані в аудіовізуальних документах знання – невід’ємна частина сучасного інформаційного суспільства. 

Всесвітня аудіовізуальна спадщина, що об’єднує аудіо- та відеозаписи, є надзвичайно вразливою і може бути пошкоджена або повністю втрачена внаслідок недбалого ставлення, природного руйнування, технологічного старіння, а також навмисного знищення. 

У зв’язку з цим ЮНЕСКО поставила перед собою завдання привернути увагу громадськості до важливості збереження даних матеріалів за допомогою Всесвітнього дня аудіовізуальної спадщини.


«Леонід Товстуха. Майстер»: до 90-річчя від дня народження

Пропонуємо нашим користувачам мультимедійний бібліографічний список  літератури із фондів ПОУНБ імені І. П. Котляревського, присвячений майстрові-килимареві з Решетилівки – Леоніду Самійловичу Товстусі.


неділю, 25 жовтня 2020 р.

«Співець української старовини»: 160-років від дня народження Миколи Самокиша

У цьому році виповнюється 160 років від дня народження видатного живописця-баталіста, неперевершеного майстра-анімаліста та прекрасного рисувальника пером – Миколи Семеновича Самокиша.


середу, 21 жовтня 2020 р.

Лада Лузіна: Чарівні традиції українок

Сьогодні презентуємо Вам, шановні користувачі, нове надходження до відділу мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського.

Книга, яка певною мірою руйнує стереотипні уявлення про традиції українок.

Тож, якщо Ви не знали «Як українські дівчата сватали парубків», чи те, що «Відьма- національна героїня» - не зволікайте і знайомтеся:

«ЧАРІВНІ ТРАДИЦІЇ УКРАЇНОК». Авторка - Лада Лузіна.



392
Л 83
Лузіна, Лада.
    Чарівні традиції українок [Текст] / Л. Лузіна. - Х. : Фоліо, 2020. - 63 p. : іл. - : Ukrainian women's magic traditions. - Текст англ. мовою.
На обкладинці: Luzina, Lada "Ukrainian women's magic traditions".




неділю, 18 жовтня 2020 р.

Ювіляри жовтня зі світу музики

 «З усіх шумів, які тільки відомі людству, музика – шум найдорожчий»

 Теофіль Готьє


Серед ювілярів-музикантів жовтня – Йоганн Баптист Штраус ІІ.  Музика цього чарівника вальсової музики вже понад півтора століття підкорює серця слухачів усього світу. Він народився 25 жовтня 1825 у Відні.

четвер, 15 жовтня 2020 р.

У вільному доступі – дебютна збірка поезій Ольги Ковальової

Ми завжди з радістю приймаємо у себе творчих особистостей, проводимо презентації їхніх нових поетичних та прозових збірок. Ці заходи зазвичай збирають в нашій бібліотеці чималу кількість зацікавлених користувачів.

Проте умови пандемії не дозволяють робити цього останнім часом. Тому презентація збірки поезій Ольги Ковальової «Соединяющие нити», під час якої присутні поринули у магію авторського зворушливого читання віршів, відбулася за присутності невеликої кількості любителів поезії.


середу, 14 жовтня 2020 р.

Мистецький календар: 14 жовтня – 80 років від дня народження Леся Сердюка

Сьогоднішній листок нашого мистецького календаря присвячений 80-річчю від дня народження Олександра (Леся) Олександровича Сердюка (1940-2010), українського актора театру та кіно, педагога.


вівторок, 13 жовтня 2020 р.

Вечір комедії «Це могло трапитися з вами»

На минулому тижні до Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського завітав театр-студія «ЛАЙК» (раніше відомий як театр-студія «КОМІЛЬФО»). 

На закритому показі своїх глядачів актори потішили прем’єрою комедії «Це могло трапитися з вами» за мотивами творів А. Чехова та  А. Бухова.


четвер, 8 жовтня 2020 р.

Мультимедійний огляд літератури «Український авангардний живопис»

Напередодні відзначення Дня художника України (цього року – 11 жовтня) відділ мистецтв презентує своїм користувачам видання із серії нових надходжень до фондів – «Авангард. Українські художники першої третини ХХ століття»  Д.О. Горбачова.



75
Г 67
Горбачов, Дмитро Омелянович.
   Авангард. Українські художники першої третини XX ст. [Текст] / Д. О. Горбачов. - К. : Мистецтво, 2016. - 320 с. : іл. - Укр. та англ. мовами. - ISBN 978-966-577-232-3 




середу, 7 жовтня 2020 р.

Презентація книги Богдана Безхутрого «Треті півні»

«Століттю наших кривавих змагань та болісних спроб стати українцями, його жертвам героям та свідкам, і тим нашим, несть їм числа, котрі самих себе злякались, а злякавшись – одсахнулись, себе не впізнали, у себе не повірили й не пізнали себе ніколи…А також моїм батькам присвячую".

Такими рядками починається знайомство читача із твором Богдана Безхутрого «Треті півні». Це перша книга автора, яка вийшла влітку 2020 року у видавництві «Зелений пес». 

Абстрактний імпресіонізм Григорія Волкова

 "Абстрактне мистецтво – найважче з усіх мистецтв. Воно вимагає вміння добре малювати, загостреного почуття композиції і кольору, а найголовніше при цьому - бути поетом".
(В. Кандинський "Про духовне в мистецтві")

У відділі мистецтв оселились колоритні полотна Григорія Волкова.  Для художника це вже третя персональна виставка в Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І. П. Котляревського.


понеділок, 5 жовтня 2020 р.

Презентація книги Ольги Ковальової «Соединяющие нити»

Презентація нової книги – завжди радісна та хвилююча подія і для автора, і для читачів. 4 жовтня у відділі мистецтв зібрались любителі поетичного слова, щоб відзначити подію в літературному житті клубу «Цікаві зустрічі» – вихід у світ книги Ольги Ковальової. 

Дебютної книги поезій під назвою «Соединяющие нити», яка побачила світ у видавництві «АСМІ» у 2020 році.


четвер, 1 жовтня 2020 р.

Презентація книги Інни Снарської «Два неба»

30 вересня, у по-особливому святковий, Всеукраїнський день бібліотек в Полтавській ОУНБ ім. І. П. Котляревського, відбулася презентація останньої в часі книги білоруської, української поетеси, журналістки Інни Снарської «Два неба».


«Пісні, що об’єднали світ»: до 80-річчя від дня народження Джона Леннона

 «Якщо ви робите щось прекрасне і піднесене, 
а цього ніхто не помічає – не турбуйтеся: схід
 сонця - це взагалі найпрекрасніше видовище 
      на світі, але більшість людей в цей час ще спить» 
                                                                 Джон Леннон

9 жовтня Джону Леннону – одному з лідерів The Beatles, ім'я якого стало символом цілої епохи, виповнилося б 80 років. 


Напередодні ювілею пропонуємо ознайомитися з літературою, присвяченою життю і творчості легендарного музиканта, згадати його найкращі та найбільш значущі пісні.