неділю, 23 грудня 2018 р.

Різдвяний вернісаж-2018

Знову у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського відкрилась яскрава виставка прекрасних робіт найталановитіших майстрів Полтавщини з різних видів народного мистецтва.

суботу, 22 грудня 2018 р.

Зустрічаємо Новий рік!

У відділі мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського діє традиційна тематична книжкова виставка, яку підготували провідні бібліотекарі Наталія Прийма та Віра Саранцева. Вона присвячена улюбленим всіма зимовим святам Новому Року та Різдву Христовому і допоможе відсвяткувати їх весело та яскраво. 

понеділок, 17 грудня 2018 р.

Концерт авторської пісні

16 грудня в залі відділу мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського зібралося чимало людей: поціновувачі бардівської пісні прийшли на концерт Театру поезії та пісні «Надежды маленький оркестрик». 

четвер, 6 грудня 2018 р.

Бенефіс талантів

Душевний, незабутній, справді унікальний захід відбувся 6 грудня в ПОУНБ імені І. П. Котляревського.
Унікальність зумовлена одночасною участю у ньому майже двох десятків незрячих артистів, адже концерт до Міжнародного дня людей з інвалідністю влаштували члени Полтавської обласної організації УТОС. 

четвер, 29 листопада 2018 р.

Фарби життя Андрія Покася

Захід, який відбувся 29 листопада у відділі мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського, був присвячений Міжнародному дню людей з інвалідністю. Цей День світ відзначає 3 грудня, а встановлений він резолюцією A/RES/47/3 Генеральної Асамблеї ООН 14 жовтня 1992 року. 
Відкриття персональної виставки творчих робіт Андрія Покася «Фарби мого життя» пройшло у дружній, теплій атмосфері.

неділю, 25 листопада 2018 р.

Парижанка-полтавчанка, життя якої у мистецтві вічне

Творчість Марії Башкирцевої викликала і викликає діаметрально різні оцінки. Дехто вважає дівчину егоцентричною, самопевненою багатійкою, яка прагнула слави будь-якою ціною. Інші впевнені, що вона – геніальна дівчина, яка не змогла повністю розкрити свій талант через передчасну смерть. Кожен має свої аргументи. 

понеділок, 19 листопада 2018 р.

Життя без пісні неможливе

Насолодитися творчою атмосферою заходу та послухати улюблені пісні мали змогу відвідувачі заходу, який відбувся 18 листопада у літературній вітальні Бібліотеки. 
«Життя без пісні неможливе» так назвала свій ювілейний творчий вечір Віра Мотчана – співачка, учасниця багатьох заходів, які проходять в Полтаві. Заходів різноманітних, присвячених важливим державним святам, а також затишних камерних вечорів з музикою.
Будь-який захід стає яскравішим, якщо в ньому бере участь Віра Андріївна. 

вівторок, 6 листопада 2018 р.

Презентація книг Юрія Піаніди

Традиційними стали зустрічі та презентації нових видань полтавських письменників і поетів у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського.
4 листопада відбулася чергова презентація книг в рамках засідання клубу «Цікаві зустрічі». 

Світ кольорів і емоцій

Персональна виставка творчих робіт Наталії Давітян «Світ кольорів і емоцій» відкрилась 2 листопада у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського (спільно з Обласним центром народної творчості та культурно-освітньої роботи). 
Діятиме вона до 28 листопада.
ЗМІ: ЗМІСТ

понеділок, 5 листопада 2018 р.

Шляхами долі Михайла Дмитренка. Біобібліографічне есе

«Не ділю себе на мистця для душі і мистця для хліба. Хочу все, що роблю, робити для душі, щоб воно було мистецтвом і моїм духовним хлібом» 
М. Дмитренко. 
2018 року визначаємо 110 років від дня народження видатного художника, графіка, майстра сакрального мистецтва Михайла Дмитренка. З його творчістю в Україні здебільшого знайомі фахівці мистецтва, для широкого ж загалу художник довго залишався невідомим.
Але з часом, визнаний світом, Михайло Дмитренко торує шлях і в рідні краї – художник світової слави заслуговує на те, щоб його ім’я було відомо кожному українцю.

четвер, 25 жовтня 2018 р.

Митець, який поєднав красу і святість

12 квітня цього року депутати Полтавської облради прийняли рішення про оголошення 2018 року – роком Михайла Дмитренка – художника, маляра-монументаліста, портретиста, графіка, історика мистецтв світового рівня. 
«Митець, який поєднав красу і святість: Михайло Дмитренко – живописець, графік, майстер сакрального мистецтва». Таку назву має книжкова виставка яка діятиме з 25 жовтня до 30 листопада 2018 року у відділі мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського.

понеділок, 8 жовтня 2018 р.

Немеркнуча зірка Раїси Кириченко

Дарую вам, люди, на свята і будні ту пісню, що в серце з дитинства взяла…. 
14 жовтня 2018 року – день народження народної артистки, повного кавалера ордена Княгині Ольги, Героя України Раїси Опанасівни Кириченко (1943-2005 рр.). Вона належала до народних артистів справді від народу, бо співала серцем. Кожна пісня, яку виконувала співачка, ставала популярною. 

понеділок, 1 жовтня 2018 р.

Творчість наших читачів

30 вересня у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського для учасників клубу «Цікавих зустрічей» відбулося святкове засідання, присвячене Всеукраїнському дню бібліотек. 
Фотозвіт до заходу «Творчість наших читачів» розповідає про те, як все відбувалося.

Свята до музики любов...

1 жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день музики. День цей був заснований за ініціативи Міжнародної музичної ради при ЮНЕСКО. Свято відзначають з 1975 року. 
З нагоди Міжнародного дня музики запрошуємо усіх відвідати книжкову виставку «Свята до музики любов...», що проходить у відділі мистецтв.

неділю, 30 вересня 2018 р.

Романтична подорож до Німеччини з Леонідом Колєсніковим

Чергова лекція науковця, художника та мандрівника Леоніда Колєснікова пройшла 27 вересня у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського. Вона мала назву «Романтична подорож до Південної Німеччини. Липень-серпень 2018».
Ім’я Леоніда Олеговича Колєснікова, який займається малюванням, фотографією, знайомством з цікавими людьми та країнами, в яких вони живуть, добре відоме полтавцям. Їм неодноразово доводилося бачити роботи (картини та світлини) цього художника з багатьох країн на виставках в обласній бібліотеці. 

неділю, 23 вересня 2018 р.

Вечір пам’яті Олександри Цалай-Якименко

29 липня 2018 року на 87-му році життя пішла з життя глибоко шанована у науковому товаристві доктор мистецтвознавства, професор, педагог, дослідниця різних пластів української музичної культури, член НСКУ і дійсний член Наукового товариства імені Тараса Шевченка Олександра Сергіївна Цалай-Якименко. 
Для того, аби вшанувати світлу пам'ять уродженки Полтавщини Олександри Сергіївни, 20 вересня у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського зібралися друзі, колеги, соратники, учні та родичі.

четвер, 20 вересня 2018 р.

середу, 19 вересня 2018 р.

«Дорогами Європи» – виставка акварелей Оксани Бойко

Урочисте відкриття персональної виставки творів Оксани Бойко «Дорогами Європи» відбулося у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського. 
Виставка організована в рамках спільного проекту відділу мистецтв з Обласним центром народної творчості та культурно-освітньої роботи. 
Привітати художницю завітали поціновувачі її творчості, колеги по пензлю, полтавські поети та музиканти. 

понеділок, 17 вересня 2018 р.

Ідея братства релігій в сучасному світі

У відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського відбулася чергова лекція президента Теософського товариства України, кандидата фізико-математичних наук, доцента Світлани Гавриленко (Київ). 
Одне з завдань Теософського товариства України сприяти порівняльному вивченню релігії, філософії і науки, досліджувати непояснені закони Природи і приховані можливості людини.

понеділок, 10 вересня 2018 р.

Презентація книги Юлії Стиркіної «Віршовані невитримані вина»

У відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського стало доброю традицією презентувати нові книги місцевих поетів та письменників. Ось і цього разу тут зібралися поціновувачі новітньої поезії на презентацію книги Юлії Стиркіної «Віршовані невитримані вина». Зазвичай такі заходи проходять цікаво і змістовно.
З творчістю поетеси користувачі обласної бібліотеки вже знайомі, адже вона неодноразово брала участь у заходах відділу мистецтв. 

середу, 5 вересня 2018 р.

Фарби теплої пори від Марини Шевченко

«Фарби теплої пори» – назва виставки творів живопису Марини Шевченко, яка відкрилась 2 вересня у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського.
Це вже друга персональна виставка молодої художниці. Перша виставка «Барви мрії та реальності» відбулася у червні цього року в полтавській кав'ярні «Happyness coffee». 

вівторок, 4 вересня 2018 р.

Легенда українського кіно Наталія Ужвій

Запрошуємо відвідати книжкову виставку відділу мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського, присвячену одній з найяскравіших зірок української сцени 30-50-х років минулого століття – Наталії Михайлівни Ужвій. 
8 вересня ми відзначаємо 120 років від дня народження цієї видатної актриси. Виставка розповідає про акторську долю Наталії Ужвій, провідні ролі на сцені «Березоля» у виставах Леся Курбаса і Театру ім. І. Франка, а також про її роботу в кіно. 
                                                      Виставка триватиме до кінця вересня. 

Свято української культури

У жовтні минулого року відвідувачі відділу мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського вже мандрували вулицями Полтави. Тоді екскурсія із циклу «Арт-мандрівки вулицями Полтави» була присвячена двом «літературним бульварам», які по праву вважаються чи не найкрасивішими бульварами міста. Вони носять імена українських класиків. Саме на них розташовані й найбільш відомі пам’ятники міста, про історію створення яких тоді й шла мова.

четвер, 30 серпня 2018 р.

Вечір пам’яті Олександра Сницького

2014 року не стало талановитого та щирого співака Олександра Сницького. Проте душа та голос артиста продовжують жити в серцях його прихильників. Олександр Юрійович Сницький – оперний і камерній співак, лауреат міжнародних та республіканських конкурсів, популяризатор світової та національної культури, ім'я якого внесене в енциклопедичні видання Івана Лисенка 2011 та 2012 років «Співаки України» та до золотого фонду Львівського театру опери та балету. 

понеділок, 20 серпня 2018 р.

Показ фільму «Перехрестя часу»

Прем’єра фільму «Перехрестя часу» відбулася 27-го червня цього року. Було це під Полтавою. Тоді автори вирішили презентувати фільм на березі річки Ворскла неподалік греблі у Нижніх Млинах, адже історія стрічки пов’язана з цим селом. Мешканці якого, до речі, мали змогу побачити фільм ще 26 червня.

понеділок, 6 серпня 2018 р.

Артист-філософ Борис Гмиря

                                  «Голосом Бориса Гмирі Україна з Богом  розмовля»                                                                                                                    Дмитро Білоус


Чергова віртуальна екскурсія із циклу «Арт-мандрівки вулицями Полтави» мала назву «Артист-філософ Борис Гмиря». Вона була присвячена 115-річчю від дня народження Бориса Романовича Гмирі. 
Цей видатний український бас народився 5 серпня 1903 року в Лебедині на Сумщині в родині робітника-каменяра та швачки. Сім’я жила дуже бідно, і Борис після закінчення початкової школи в 11 років пішов у найми. 

середу, 1 серпня 2018 р.

Корифеї театру та кіно

Усе життя видатних особистостей – актриси Віри Холодної та співака Бориса Гмирі, яким присвячений перегляд «Корифеї театру та кіно», то мистецтво. 
У 2018 році – 125-років від дня народження зірки німого кіно Віри Холодної, в честь якої тепер названо один із провулків нашого міста (колишній провулок Ногіна). 

понеділок, 23 липня 2018 р.

Від тріумфу до забуття: актор Володимир Гайдаров

Надзвичайно цікаву сторінку історії українського кінематографу відкривали 22 липня відвідувачі чергової віртуальної екскурсії із циклу «Арт-мандрівки вулицями Полтави». 
Згадували актора, шлях якого до європейської слави проліг з Полтави. 
25 липня 2018 р. виповнюється 125 років з дня народження Володимира Георгійовича Гайдарова. 

четвер, 12 липня 2018 р.

Ляльки в родинному колі

Запрошуємо всіх бажаючих у відділ мистецтв на виставку ляльок Наталії та Олени Сеник. 
У доробку полтавських майстринь – великі інтер’єрні ляльки та ляльки з вовни. 

середу, 11 липня 2018 р.

Музичний світ Мирослава Скорика

Перегляд «Музичний світ Мирослава Скорика» підготували провідні бібліотекарі відділу мистецтв Наталія Прийма та Віра Саранцева. Він присвячений 80-річчю від дня народження класика української музики, композитора універсального обдарування М.М. Скорика.
Експозиція містить не лише різноманітну літературу про життєвий та творчий шлях видатного українського композитора із світовим ім’ям, а й теоретичні праці та нотні видання самого Мирослава Скорика, музика якого щороку звучить у 50-ти країнах світу. 
Мирослав Михайлович Скорик – Герой України, народний артист України, лауреат премії ім. Т.Г. Шевченка, кандидат мистецтвознавства, співголова Спілки композиторів України в 2006-2010 роках, художній керівник Національної опери України ім. Т.Г. Шевченка (з 2011 р.).

четвер, 21 червня 2018 р.

Архітектурна спадщина України

Книжкова виставка «Архітектурна спадщина України», яку підготували з нагоди свята – Дня архітектури України провідні бібліотекарі Наталія Прийма та Віра Саранцева, діятиме у відділі мистецтв до кінця липня 2018 року. 
1 липня згідно з Указом Президента України відзначається День архітектури України – професійне свято українських архітекторів і цінителів архітектурних шедеврів країни. 

неділю, 17 червня 2018 р.

Зустріч з «Полтавськими піснярами»

Традиційно в третю неділю червня відзначається День медичного працівника. Цього року свято випало на 17 червня. Цей день – професійне свято усіх тих, хто пов’язав своє життя з медициною. 

понеділок, 11 червня 2018 р.

Мандри від Гангу до Ворскли і далі до Сени

10 червня учасники клубу «Цікавих зустрічей» мандрували від Гангу до Ворскли і далі до Сени, від Калькутти через Полтаву та Брюссель до Парижу.
Захід почався з музичної композиції Френсіса Лея «Історія кохання», яку виконав гітарист Юрій Жолтишев. 
Ведуча – завідувач відділу мистецтв Галина Вікторова розповіла про незвичайний маршрут мандрівки до Франції через Індію, який здійснили представники міського центру українсько-індійської дружби «Шанті».

середу, 6 червня 2018 р.

Ювіляри червня

Ювілярам червня: художнику Гогену, композиторам Грігу та Гуно присвячені книжкові перегляди, які підготували провідні бібліотекарі відділу мистецтв Наталія Прийма та Віра Саранцева. 

понеділок, 4 червня 2018 р.

100 хвилин поезії, прози та музики

Особливий проект, особливий захід в компанії творчих, веселих та життєрадісних людей. У програмі: читання поезії та прози, авторських та улюблених творів, виступи музикантів. І навіть театральні вистави. 

четвер, 31 травня 2018 р.

Друге життя старих ляльок

Творчі роботи Інни Пузирьової представлені у відділі мистецтв. Виставка під назвою «Друге життя старих ляльок» відкрилась напередодні Міжнародного дня захисту дітей. 

Нам 20 років

Ще один захід до 20-річчя Полтавської обласної організації Національної Спілки композиторів України відбувся у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського.

неділю, 27 травня 2018 р.

Тайнопис української вишивки від Марії Чумарної

Два дні тривав у ПОУНБ імені І.П. Котляревського книжковий ярмарок «ПОШУК» («Полтавська Оаза Шанувальників Української Книги»). Він став для Полтавщини великим святом. В рамках виставки-ярмарку було презентовано безліч книжкових новинок, відбулося багато майстер-класів, дискусій та творчих зустрічей. 
Одним із цікавих заходів, що пройшов у відділі мистецтв Бібліотеки, стала зустріч з педагогом, поетесою, громадською діячкою, членом Національної спілки письменників України, засновницею авторської українознавчої школи Марією Чумарною.

середу, 23 травня 2018 р.

Закоханий у мистецтвознавчу науку

Шанувальників української науки, культури і мистецтва запросили 22 травня працівники відділу мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського на захід, присвячений людині, що займається невтомним дослідженням й популяризацією культурно-мистецьких надбань Полтавщини, України, відкриттям їх нових сторінок.

понеділок, 21 травня 2018 р.

Музичні барви молоді

Розпочались Концерти до 20-річчя Полтавської обласної організації Національної Спілки композиторів України. Перший відбувся 20 травня у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського.

четвер, 17 травня 2018 р.

Скарбниці світу

18 травня – Міжнародний день музеїв. З 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах. 
Свято це має загальнонаціональну вагу. Адже здатність зберігати і примножувати свою культурну спадщину свідчить про розвиненість будь-якої нації.

середу, 16 травня 2018 р.

Відкриття виставки творів живопису Віктора Бондаря

В середу, 15 травня 2018 року відбулося відкриття виставки творів живопису голови творчого об’єднання полтавських художників «Живопис» Віктора Бондаря, якого по праву називають майстром пейзажу. 
Виставка організована працівниками Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи та відділу мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського. 

понеділок, 14 травня 2018 р.

Ідея безсмертя у древніх традиціях та сучасному світі

Всіх, хто цікавиться теософією і шукає духовний сенс існування людини, запросили 13 травня до відділу мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського на лекцію «Ідея безсмертя у древніх традиціях та сучасному світі». 

понеділок, 7 травня 2018 р.

Виступ вокального ансамблю «Червона гвоздика»

У літературній вітальні Бібліотеки зібралося чимало людей: поціновувачі музичного мистецтва прийшли на концерт, приурочений до Дня пам’яті та примирення. День цей, присвячений жертвам Другої світової війни 1939-1945 років, відзначається в Україні 8 травня. 

суботу, 5 травня 2018 р.

Із сузір’я імен світової слави

7 травня – 185 років від дня народження Йоганнеса Брамса (1833-1897), німецького композитора, піаніста, диригента, одного із головних представників епохи романтизму. Брамс писав музику камерну і симфонічну, для фортепіано, а також для голосу і хору. 
Як піаніст-віртуоз, він часто виконував прем'єри своїх творів; він також спіпрацював з провідними музикантами свого часу, в тому числі з піаністкою Кларою Шуман і скрипалем Йозефом Йоахімом. 
Багато з його творів стали основними в сучасному концертному репертуарі. Брамс глибоко й послідовно розвивав класичні традиції, які збагатив романтичним змістом. 

середу, 2 травня 2018 р.

Ми діти твої, Україно

Виставка дитячих робіт вихованців Машівського районного будинку дитячої та юнацької творчості відкрилась 29 квітня у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського. Вона має назву «Ми діти твої, Україно». 
Виставка організована Полтавською обласною універсальною науковою бібліотекою спільно з Управлінням патрульної поліції в Полтавській області в рамках Національної програми патріотичного виховання дітей та молоді. 
Національне-патріотичне виховання дітей та молоді сьогодні є найважливішим пріоритетом бібліотек, навчальних так культурних закладів. 

Унікальна Квітка

Захід, присвячений пам'яті видатної особистості – всесвітньо відомої співачки українського походження Квітки Цісик відбувся 29 квітня у літературній вітальні ПОУНБ імені І.П. Котляревського. Його підготувала та провела головний бібліотекар відділу мистецтв Інна Загребельна. 
У музичній годині «Унікальна Квітка» приймали участь члени клубу «Цікаві зустрічі»: Віра Мотчана, Юрій Жолтишев, Людмила Костенко, Тетяна Соловьова, Андрій Шевченко.