вівторок, 17 вересня 2019 р.

«Наталка Полтавка» в опері та кіно

2019 рік видався щедрий на ювілеї, пов’язані з ім’ям нашого земляка – видатного українського письменника, поета, драматурга Івана Петровича Котляревського: 9 вересня виповнилося 250 років від дня його народження, у цьому ж році – 200 років з написання Котляревським п’єси «Наталка Полтавка» та 130 років першої постановки однойменної опери Миколи Лисенка; а ще – 50-річчя відкриття в Полтаві садиби поета. 
Кожен визначний твір, як і людина, має свою долю. З нічого не буває нічого. Бездарний твір читати ніхто не буде. Жоден піар не зможе розрутити бездарну п’єсу. 

А «Наталка Полтавка» стала візитною карткою великого полтавця Івана Котляревського. Це твір, що переміг простір і час, вважається еталоном українського класичного театру, але й досі не розкрив до кінця усіх своїх таємниць. 
І саме йому була присвячена арт-лекція з циклу «Видатні постаті культури та мистецтва» «Наталка Полтавка» в опері та кіно», яку провела головна бібліотекарка відділу мистецтв Інна Загребельна. Звичайно, що згадати усі постановки, навіть найбільш вдалі в рамках одного заходу неможливо. 
А тому під час лекції була надана цікава інформація про найцікавіші сторінки оперної та кінематографічної біографії «Наталки Полтавки», починаючи від історичної першої вистави в полтавському театрі до сучасних спроб екранізувати п’єсу. 


Крім цього відвідувачі заходу переглянули уривки з фільмів «Наталка Полтавка» 1936-го і 1978-го років та виступ видатного оперного співака І. С. Козловського.

Немає коментарів:

Дописати коментар