неділю, 25 березня 2018 р.

Шлях генія

За життя цей художник зміг продати лише декілька картин. Сьогодні його вважають одним із найбільших живописців ХІХ століття. А полотна художника коштують десятки мільйонів доларів. 
Вінсент Віллем Ван Гог народився 30 березня 1853 р. на півдні Нідерландів у родині священика. З кінця 1878 року почав вчиться мистецтву живопису. У 1885 році художник переїхав до Антверпена і записався учнем в Академію мистецтв, але провчився всього-на-всього три місяці. 
У 1886 році Ван Гог виїхав до Парижа, де потоваришував з Анрі Тулуз-Лотреком і Емілем Бернаром. Спілкувався з імпресіоністами, серед яких Жорж Сера, Поль Гоген, Каміль Пісарро і Арман Гійомен.
У Парижі у Ван Гога була своя студія, і він багато працював, незважаючи на здоров'я, що помітно похитнулося ще в Антверпені. 1888 року він виїхав на південь Франції в Арль. Тут художник створив видатні твори, серед яких «Нічне кафе», «Рибальські човни на березі», різні варіанти «Соняшників», численні полотна з виноградними полями, оливковими гаями і кипарисами. 


Хвороба не полишала Ван Гога, і він якийсь час провів у лікарні, де продовжував писати. Художник взяв участь у виставці в Брюсселі. 
У травні 1890 р. Ван Гог залишив лікарню і переїхав у французьке місто Овер-сюр-Уаз. Там він створив свої знамениті картини. 
Проте психічний розлад давав знати про себе і підірвав останні сили художника. 27 липня 1890 р. Ван Гог вийшов у поле з полотном, фарбами та пістолетом і там вистрілив собі у голову. Ще живий, він повернувся додому, але невдовзі помер.
Ван Гог знаменитий своїми портретами, автопортретами, пейзажами, натюрмортами. Він створив всі свої твори протягом всього десяти років. Ван Гог написав більше 860 картин. А ще залишив нащадкам майже 1,2 тисяч малюнків і гравюр. 



Зараз картини Ван Гога зберігаються в музеях і приватних колекціях по всьому світі. Найбільші колекції знаходяться в Музеї Ван Гога в Амстердамі і художньому музеї «Креллер-Мюллер» в нідерландському місті Оттерлоо. Серед інших: Лувр і Музей д`Орсе в Парижі, Національна галерея в Лондоні, Ермітаж в Санкт-Петербурзі, Музей імені Пушкіна в Москві, Музей сучасного мистецтва в Нью-Йорку.
До 165-річчя від дня народження Вінсента Ван Гога у відділі мистецтв розгорнуто перегляд літератури із циклу «Із сузір’я імен світової слави», який розповідає про шлях генія та демонструє вплив великого голландця на мистецтво. 


Перегляд підготували провідні бібліотекарі Наталія Прийма та Віра Саранцева. 
З експозицією можна буде ознайомитися до 11 квітня 2018 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар