неділю, 18 березня 2018 р.

Рафаель та його Мадонни

Вклоняюся тобі, моя мадонно,
Просвічений красою неземною!
Пливуть над світом запахи медові,
І ти в житах стоїш переді мною.
Іван Франко

Запрошуємо всіх поціновувачів образотворчого мистецтва ознайомитися з виставкою художніх репродукцій «Рафаель і його Мадонни», яку до 535-річчя від дня народження Рафаеля Санті підготували провідні бібліотекарі відділу мистецтв Наталія Прийма та Віра Саранцева. 
Великий художник епохи Відродження – італієць Рафаель Санті прожив коротке, але насичене життя. Він залишив величезну кількість шедеврів. І донині його вважають одним з найвпливовіших художників в історії світового мистецтва. 
Народився Рафаель 26 або 28 березня 1483 р. у містечку Урбіно в області Марке, що належав тоді герцогам Монтефельтро. 
Його батько був придворним художником і поетом герцога, рано побачив у сина талант і почав сам навчати його живопису. 
Першочергове значення для Рафаеля мало знайомство з методом Леонардо да Вінчі. Вслід за Леонардо він починає багато працювати з натури, вивчає анатомію, складні пози. Знаменитим живописцем та архітектором Рафаель Санті став уже в 25 років. 
Автопортрет
Рафаеля називали Майстром Мадонн. Дослідники спадщини художника описують 42 картини, присвячені образу Богоматері (Мадонни). Перше звернення Рафаеля до образу, який стане головним у творчості художника, датується 1498 роком. «Мадонну з немовлям» (Madonna di Casa Santi), яка нині зберігається в музеї Рафаеля в італійському місті Урбіно, юний художник написав у віці 15 років.
Мадонна з немовлям
Коли Рафаелю не було і 20 років, він написав чудову картину «Мадонна Конестабіле» (Madonna Connestabile). Картина належала сім’ї графа Конестабіле. В 1871 році полотно придбав російський імператор Олександр II. Він подарував картину своїй дружині Марії Олександрівні. З тих пір відоме полотно виставляється в зібранні Ермітажу в Санкт-Петербурзі. 
«Мадонна Конестабіле», Ермітаж
Найзнаменитішою роботою є художника є «Сикстинська Мадонна». Дехто з дослідників твердить, що її, як і багатьох інших своїх мадонн, Рафаель писав з доньки пекаря Маргарити Луті, відомої як Форнаріна. 
«Сикстинська Мадонна», Дрезденська картинна галерея
Достовірні свідчення її існування все ще є предметом досліджень. Основна версія історії її життя свідчить, що Форнаріна була дочкою пекаря Франческо Люті з Сієни, який жив в Римі. Маргарита Люті була коханою Рафаеля, вона жила разом з ним в його домі до самої його смерті. Прізвисько Форнаріна (від італ. forno «піч») їй дав Рафаель. Ця жінка була моделлю художника для декількох його творів у фресках і в картинах. 
Два з половиною мільйони людей щороку відвідують Дрезденську картинну галерею спеціально, аби помилуватися «Сикстинською Мадонною». 
Ні до, ні після Рафаеля жоден художник не спромігся створити стільки довершених і при цьому різноманітних картин із зображенням Мадонни з немовлям. Діва Марія на його картинах то зовсім юна і ніжна, то зображена у вигляді простої напрацьованої та стомленої селянки. Мадонна чи надійно тримає немовля Ісуса у руках чи бавиться з ним на тлі різноманітних пейзажів. 
Мадонна Великого герцога, Палаццо Пітті, Флоренція

Мадонна з гвоздиками, Національна галерея, Лондон
Твори Рафаеля зображають переважно Мадонн, яких художник малював поетично і водночас просто за своєю композицією. Рафаель писав своїх Мадонн для французького короля, для кардиналів Ватикану, для банкірів і меценатів, які вважали за честь мати в своєму зібранні творів мистецтва Мадонну пензля Рафаеля. 
Свої назви Мадонни Рафаеля отримували, як правило, за ім’ям перших власників картин, які «прописалися» в такий спосіб на сторінках історії разом із безсмертними шедеврами великого художника. 
Мадонна на луці, Музей історії мистецтв, Відень

Мадонна Темпі. Стара Пінакотека. Мюнхен
Рафаель помер у дуже ранньому віці – на 37 році життя, 6 квітня 1520 року. Його поховали в знаменитому Пантеоні, місці останнього спочинку видатних італійців. Епітафія на надгробку написана латиною. Її можна перекласти так: «Тут покоїться той Рафаель, при житті якого велика природа боялась залишитись переможеною, а після його смерті вона боялася вмерти». Могилу Рафаеля прикрашає статуя Мадонни, виконана учнем митця − скульптором Лоренцо Лоренцетто. 


Виставка художніх репродукцій «Рафаель і його Мадонни» діятиме до 30 березня 2018 року. 

Немає коментарів:

Дописати коментар