середу, 24 травня 2023 р.

«Шлях до Перемоги!»: творча зустріч з Оленою Коршуновою

«Вишивка Олени схожа із квітучим садом, у якому ростуть різнобарвні квіти, поєднані природою в гармонійний букет…».
                                                                          Наталія Свиридюк

Чергова сторінка проєкту «Шлях до Перемоги!», який ми втілюємо в життя разом із Полтавським обласним осередком НСМНМУ та закладами освіти, що здійснюють підготовку фахівців галузей культури, мистецтва та креативних індустрій, чергова творча зустріч з майстринею із золотими руками і душею.
Відвідувачі наших заходів мали можливість познайомитися з роботами Олени Коршунової під час проведення традиційних виставок декоративно-ужиткового мистецтва Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України.



У 2021 році саме у нашому арт-просторі відбулася виставка «Два крила». Тоді Олена В'ячеславівна представляла свій творчий доробок разом із донькою Анастасією Пилипенко – художницею, членкинею НСМНМУ, лауреаткою полтавської міської премії імені В.Г. Короленка (2018).
Довідка:
Олена В’ячеславівна Коршунова – членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреатка полтавської міської премії імені В.Г. Короленка, нагороджена Почесною грамотою Полтавської обласної ради. 


Носій елемента нематеріальної культурної спадщини «Технологія виконання вишивки білим по білому міста Решетилівка», внесеного до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.
Вишивкою займається більше 30 років.


Вишила безліч рушників, скатертин, жіночих блуз та чоловічих сорочок. Ніжних, вишуканих, елегантних. Кожна її робота дивує акуратністю, витонченістю, вдалим поєднанням кольорів, оригінальністю узорів.
Майстерність талановитої вишивальниці зачаровує. 
Олена В'ячеславівна Коршунова народилася у місті Каховка Херсонської області. Живе у Решетилівці, яка здавна була одним з центрів ткацтва, килимарства та вишивки. Вироби решетилівських майстрів відомі в усій Україні.


Творчий шлях розпочала з навчання в Решетилівському художньому професійно-технічному училищі, де, зачарована красою вишивки, опановувала тонкощі майстерності у відомих художників та майстрів цього традиційного виду мистецтв. 


Працювала на місцевій колись потужній фабриці художніх виробів. 
У роботах продовжує художні традиції полтавської вишивки. Створює високомистецькі обрядові та святкові рушники, сукні в етностилі, традиційні чоловічі й жіночі сорочки. 


У її творчій біографії багато виставкових проектів, культурно-мистецьких заходів. Неодноразово представляла мистецтво Полтавщини на міжнародних художніх виставках та етнофестивалях. 




Пані Олена залишила свій добрий слід у Літературно-меморіальному музеї В. Г. Короленка, якому у 2017 році подарувала вишиті штори, створені власноруч. У шторах майстриня втілила художню полтавську гладь, яку поєднала з ініціалами Короленка Володимира Галактіоновича.

Під час зустрічі пані Олена розповідала про своє дитинство, навчання; про цікаві моменти творчого життя; розкривала тонкощі створення неперевершеної вишивки; ділилася своїми планами на майбутнє.


Насиченою і цікавою для присутніх була розмова. Тому майже півтори години спілкування збігли непомітно.
Наталія Дмитренко – майстриня килимарства, членкиня НСХУ та НСМНМУ, наукова співробітниця Полтавського художнього музею (галереї мистецтв ім. М. Ярошенка)

Євген Пілюгін – заслужений майстер народної творчості України, голова Полтавського обласного осередку НСМНМУ









Немає коментарів:

Дописати коментар