пʼятницю, 5 травня 2023 р.

Музична година до 125-річчя від дня народження Георгія Ткаченка

5 травня 2023 року у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського відбулася подія, присвячена 125-річчю від дня народження архітектора, художника, бандуриста – Георгія Кириловича Ткаченка.

Музична година стала вшануванням пам’яті особистості, чий творчий шлях (понад 35 років) був присвячений збереженню автентичної традиції – кобзарській справі.


Ініціював зустріч популяризатор і носій унікального явища української культури «кобзарське мистецтво» – Назар Божинський (архітектор, кобзар, лірник, торбаніст, громадський діяч, художник, доцент кафедри дизайну НН Інституту культури і мистецтв ЛНУ імені Тараса Шевченка, сотник Харківської пластунської сотні Чорних Запорожців, член Харківського кобзарського цеху).


Життєпис Георгія Кириловича було презентовано нашим гостем у форматі монологу. 



Складовою події стали  твори із репертуару  Георгія Ткаченка у виконанні Назара Божинського та презентовані світлини із приватного архіву, які відтворюють епізоди із приватного та творчого життя майстра.


Учитель Назара Божинського сам був учнем Григорія Ткаченка. Тож, музична година стала черговим доказом існування і необхідності кобзарського мистецтва як феномену світової культури, підґрунтя національної свідомості і традицій та втілення народної естетики і музики.

“…Я, коли починав вчитися грати (це ще було у 2001 році і якраз саме із тієї композиції, яка надихнула і Григорія Ткаченка на навчання грі на бандурі – «Морозенко»), тоді інтернету ще не було, і вчитися доводилося як здавна – із вуст в уста, слухати живим способом, як і краще! Але втрачені речі доводиться брати із книжок і старих записів…» – зазначив Назар Божинський, який нині сам навчає і продовжує культуру кобзарства!




PTV (Полтавщина):





Немає коментарів:

Дописати коментар