четвер, 23 лютого 2023 р.

Книжкова виставка-інсталяція «Музичний струм Джорджа Гаррісона»



 25 лютого виповнюється 85 років від дня народження Джорджа Гаррісона (1943 – 2001),  англійського рок-музиканта, учасника гурту The Beatles.

Відділ мистецтв, як і завжди, слідкує за подіями зі світу музики, і цього разу підготував книжкову виставку-інсталяцію, присвячену життю і творчості цього відомого музиканта. На експозиції представлені платівки, нотні видання, статті з періодичних видань, а також книги, які розповідають про шлях до успіху легендарної ліверпульської четвірки, а також про кожного з учасників зіркового гурту.

Джордж Гаррісон був не тільки співаком, автором пісень, гітаристом, а також музичним продюсером та новатором. Музикант все життя провів у пошуках – як творчих, так і релігійних. 

Першою піснею Джорджа, яку виконав The Beatles, стала «Don't Bother Me». У пісні «Chains» він дебютував як вокаліст. Також авторству Гаррісона належать такі хіти, як «Taxman», «Love You Too», «If I Needed Someone», «Here Comes the Sun», «Something», «While My Guitar Gently Weeps» і багато інших.

У середині 1960-х Джордж серйозно захопився індійською музикою і філософією, брав уроки гри на ситарі у видатного музиканта Раві Шанкара. Результатом «індійського періоду» в творчості Гаррісона стала його дебютна сольна платівка. Альбом «All Things Must Pass»,  який вийшов у світ 27 листопада 1970 року, мав величезний комерційний успіх і впродовж тривалого часу залишався на перших місцях чартів. 

Джордж виступав із благодійними концертами, заснував власну фірму грамплатівок, продовжував сольну кар'єру. У 1989 році вийшов альбом «Best of Dark Horse 1976 1989», що представляв собою збірку кращих пісень Гаррісона пізнього періоду. Останній проєкт Гаррісона разом з екс-бітлами Маккартні і Старом – створення ретроспективи творчості групи «The Beatles Anthology».

Гаррісон – володар кількох престижних премій. Разом з іншими бітлами він був нагороджений Орденом Британської Імперії і премією «Оскар». Посмертно був прийнятий у Зал слави рок-н-ролу і отримав зірку на Голлівудській алеї слави. 

Знаменитий режисер Мартін Скорсезе зняв документальний біографічний фільм «Джордж Гаррісон: Життя в матеріальному світі» (2012). Стрічка «Життя в матеріальному світі» – це не лише розповідь про закулісне життя «тихого бітла», але й ствердження його таланту композитора, автора пісень і кінопродюсера.

Немає коментарів:

Дописати коментар