середу, 11 березня 2020 р.

Ілюстрації творів Т.Г. Шевченка відомими українськими художниками

Про ілюстрації творів Т.Г. Шевченка відомими українськими художниками як самостійне, нетрадиційне, оригінальне мистецьке прочитання їх змісту та ідеї говорили з учнями Полтавської спеціальної загальноосвітньої школи № 39. 
Хто ці художники? Що їх об’єднує? Що відрізняє? 


Під час лекції присутні мали змогу побачити різні ілюстрації до творів Тараса Шевченка та дізнатися цікаву інформацію про художників, які їх створили.
Василь Штернберг створив малюнок, що розміщувався перед титульним аркушем першого «Кобзаря», який побачив світ у 1840 році. На ньому – кобзар з народним інструментом та хлопчиком. Таким чином художник образно пояснював назву книжки для тих, хто мало був обізнаний з тогочасним українським селянським побутом.
Михайло Башилов і Яків де Бальмен стали першими ілюстраторами перших поезій Тараса Шевченка. 1844 р. Вони виготовили збірку «Кобзар», у якій латиницею переписано твори, вміщені у виданні «Кобзаря» 1840 року, а також поеми «Гайдамаки» й «Гамалія». Вони також створили численні ілюстрації та ззаставки.


Як неперевершений ілюстратор творів Тараса Шевченка уславився видатний український живописець, графік, архітектор, фольклорист й мистецтвознавець Опанас Сластіон (Сластьон). 



Творчість Івана Їжакевича в основному являє книжкові ілюстрації. З усіх художніх творів майстра найбільший відгук знайшла його «Катерина» Тараса Шевченка. Образ Катерини у Іжакевича сповнений глибокого, справді шевченківського драматизму.


Василь Касіян – український художник, графік. Йому, першому серед художників, за створену ним «Шевченкіану», присуджена Державна премія України імені Т.Г. Шевченка. Впродовж усієї своєї творчої діяльності художник звертався до образу Т. Шевченка і його героїв.
Виділяється на ілюстраторській ниві Шевченкіани мистецька спадщина художниці Софії Караффи-Корбут завдяки притаманній саме їй стилізації малюнків. 
П’ять років (1987-1992) присвятив ілюструванню великої книги Т. Шевченка Василь Лопата – народний художник України, лауреат Державної (тепер Національної) премії імені Тараса Шевченка (1993), лауреат Міжнародної премії з екслібрису (Англія) та володар багатьох інших мистецьких відзнак. Він зізнавався: «Я виконав до «Кобзаря 110 гравюр, але, здається, міг зробити і втричі більше, така благодатна ця поетична енциклопедія України».
1994 року видавництво художньої літератури «Дніпро» надрукувало «Кобзар» Шевченка з ілюстраціями одного із найбільш видатних українських митців - Івана Марчука, які являли собою цілий малярський цикл до творів великого поета. В цих ілюстраціях - вся палітра емоційних переживань, душевних поривань, філософських роздумів шевченківських героїв.
До створення образотворчої Шевченкіани долучається велика кількість оригінальних художників. Згадати усіх в рамках одного заходу неможливо.
Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І.П. Котляревського зберігає видання «Кобзаря», ілюстровані різними українськими митцями. Серед них – відомі українські художники, про яких йшла мова під час арт-лекції.



Немає коментарів:

Дописати коментар