четвер, 29 листопада 2018 р.

Фарби життя Андрія Покася

Захід, який відбувся 29 листопада у відділі мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського, був присвячений Міжнародному дню людей з інвалідністю. Цей День світ відзначає 3 грудня, а встановлений він резолюцією A/RES/47/3 Генеральної Асамблеї ООН 14 жовтня 1992 року. 
Відкриття персональної виставки творчих робіт Андрія Покася «Фарби мого життя» пройшло у дружній, теплій атмосфері.

Виставку організували працівники Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи, Полтавського обласного осередку Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України» та відділу мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського.
Ведуча заходу – Наталія Дубовик, завідуюча сектором обласного Центру народної творчості та культурно-освітньої роботи ознайомила присутніх з біографією митця. 
Покась Андрій Іванович народився 1981 року у селищі Чутове. Згодом батьки переїхали до Полтави, де він закінчив 9 класів середньої школи № 4. Навчався у професійно-технічному училищі № 3, здобув професію помічника машиніста тепловоза і дизель-поїзда. 
Мріяв щодня, в будь-яку погоду, з кабін локомотивів зустрічати світанки, вести пасажирські, вантажні поїзди.
Але раптом… все змінилося. Аварія… А потім інвалідний візок. Весь світ раптом став похмурим і сірим. Та життя не скінчилось. Андрій почав малювати, оскільки малюванням захоплювався ще з дитинства. 
Навіть вночі, коли приходять тривожні думки, він замість сну удосконалює свої навички малювання. 
Не маючи художньої освіти, майстерності Андрій набував методом численних спроб та постійного навчання. Він знаходить у малюванні задоволення і гармонію.
І ось з’явилися перші малюнки, а потім їх ставало все більше… 
Андрій почав брати участь в районних та обласних виставках. З’явились перші нагороди та визнання. 
Останні роки художник демонструє виставки своїх творів на обласному святі «Маріїна долина», що проводиться в селі Черняківка на Чутівщині. 
У 2017 році в Києві за участь у Всеукраїнському фестивалі творчості осіб з обмеженими фізичними можливостями «Сузір’я мрій» художник був відзначений дипломом Міністерства культури України. 
2018 року у місті Миргород брав участь у І-му регіональному фестивалі «Дивоцвіт надії».
Роботи Андрія Покася цікаві, з природним відчуттям кольору, експресивні, інколи напружені, виразні навіть при використанні тільки чорного кольору. 

На відкритті виставки виступили: завідуюча сектором обласного Центру народної творчості та культурно-освітньої роботи, заслужений майстер народної творчості Наталія Свиридюк та провідний методист центру Антоніна Полєтаєва, які від імені директора Дмитра Соколова привітали художника з відкриттям виставки, вручили грамоту та каталоги творчих робіт Андрія Покася, підготовлені співробітниками ОЦНТ КОР. 

Художник-аматор зі щирим хвилюванням приймав вітання від гостей, яких було багато. 
Серед виступаючих: голова Полтавського обласного осередку Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України» Сергій Чумак; член творчого об’єднання «Художник», учасник численних виставок в Україні і за кордоном Леонід Колєсніков; завідуюча відділом науково-масової та виставкової роботи Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка, член НСХУ Алла Тимошенко; фахівець Чутівського районного територіального центру соціального обслуговування Олена Ченісова; головний бібліотекар відділу мистецтв Інна Загребельна. 






Всі виступаючі зазначили великий потенціал молодого художника та побажали йому творчої наснаги та стійкості в життєвих випробуваннях. А виставку назвали провісником світлого майбуття. 
Радість з митцем розділили близькі люди: Олена – вірна подруга, яка не залишила його у важкі часи. А ще – Ольга Петрівна Рогачевська, колишня голова профкому тампонажного управління ВАТ «Укрнафта».


Як завжди, захід супроводжувався музикою та поезією. Цього разу гарний настрій забезпечували: Наталія Дубова, Валерій Артеменко, Ірина Матієнко, Валентина Сегеда, Віра Петренко. 



Персональна виставка Андрія Покася в Полтаві – ще один крок до здобуття визнання художника-аматора із селища Скороходове– чоловіка з чарівною посмішкою та невичерпною криницею таланту. 
На виставці представлено більше 20 творчих робіт митця. 
Експозиція діятиме до 20 грудня. Запрошуємо до перегляду! 



Проведення подібних заходів має на меті привернути увагу до життя та творчості таких людей, вшанування їхньої мужності, бажання знайти можливість підтримати їх. 
Традиційні фото на згадку від Володимира Короткова.

Немає коментарів:

Дописати коментар