неділю, 25 листопада 2018 р.

Парижанка-полтавчанка, життя якої у мистецтві вічне

Творчість Марії Башкирцевої викликала і викликає діаметрально різні оцінки. Дехто вважає дівчину егоцентричною, самопевненою багатійкою, яка прагнула слави будь-якою ціною. Інші впевнені, що вона – геніальна дівчина, яка не змогла повністю розкрити свій талант через передчасну смерть. Кожен має свої аргументи. 

Про те, чи справді щоденники Башкирцевої – явище в літературі, чому ім’я Марії Башкирцевої овіяне легендами та чутками, дізнавалися відвідувачі арт-лекції «Парижанка-полтавчанка, життя якої у мистецтві вічне» (із циклу "Видатні постаті культури та мистецтва") яка пройшла 25 листопада у літературній вітальні Бібліотеки.
Тайна в житті Маріі башкирцевоі з'явилася вже з самого народження. Тому розповідь про Художницю ведуча – головний бібліотекар відділу мистецтв Інна Загребельна почала саме з таємниці календарної. 
Відомо, що малою батьківщиною Марії Костянтинівни Башкирцевої стало село Гавронці (нині Диканського району Полтавщини). 
Довгий час вважалося, що народилася вона у 1860 році. Зараз вже досконало з'ясовано, що датою народження художниці є 12 листопада (24 листопада) 1858 року. Тож у цьому році художниці виповнилося б 160 років. 
В ході лекції, яку супроводжувала презентація, користувачі мали змогу дізнатися про родовід Башкирцевих-Бабаніних, ознайомитися зі сторінками життя Марії Башкирцевої, простежити процес становлення художниці, подивитися поштові листівки початку минулого століття з приватної колекції Юрія Меліхова.

Також ведуча ознайомила присутніх з книжковою виставкою «Парижанка з-під Диканьки», яку підготували провідні бібліотекарі Віра Саранцева та Наталія Прийма. 
Виставка, присвячена 160-річчю від дня народження М.К. Башкирцевої, діятиме у відділі мистецтв до 14 грудня. 
Світлини фотохудожника Володимира Короткова. Музичний супровід - Юрія Жолтишева.

Немає коментарів:

Дописати коментар