середу, 1 серпня 2018 р.

Корифеї театру та кіно

Усе життя видатних особистостей – актриси Віри Холодної та співака Бориса Гмирі, яким присвячений перегляд «Корифеї театру та кіно», то мистецтво. 
У 2018 році – 125-років від дня народження зірки німого кіно Віри Холодної, в честь якої тепер названо один із провулків нашого міста (колишній провулок Ногіна). 

Вона народилася 5 серпня 1893 року в Полтаві. Батько дівчини Василь Левченко був корінним полтавцем, працював педагогом у рідному місті. 


Після смерті дідуся Віри сім’я переїхала в Москву. Там дівчинка вступила у балетне училище Большого театру. 
Першою роллю В. Холодної стала нянька-італійка в екранізації Анни Кареніної. 
У 1916 році фірма «Ханжонков и Ко» підписує з Вірою Холодною контракт. Кожні три тижні студія випускала новий фільм. 
Кінофільми за участю Холодної були популярні в Європі, Америці, Туреччині й Японії.

Актриса померла від «іспанки» 16 лютого 1919-го в Одесі. Хоча існують різні версії стосовно смерті Віри Холодної. Казали, що акторку отруїли. За іншою версією, Віра інсценувала свою смерть, змінила ім’я та переїхала жити до Франції. 
Інтерес до недовгого, але яскравого життя, до творчості актриси німого кіно Віри Холодної не вщухає. Незвичайною вродою, неперевершеним талантом і загадковою долею вирізняється Королева екрану серед наших видатних земляків. 





115-років виповнюється 5 серпня від дня народження Бориса Гмирі. Цей видатний співак народився в Лебедині на Сумщині, але одна із трагічних сторінок його життя пов’язана з нашим містом. Про це намагалися не згадувати ні дослідники, ні він сам: перебування Бориса Гмирі в Полтаві припало на часи німецько-фашистської окупації… 
Фатальний випадок під час Другої світової війни, через який Гмиря опинився на окупованій території, наклав трагічне клеймо на все подальше життя співака. 


Борис Гмиря – харизматична постать у світовій і українській культурі. Він за всі 30 років творчої діяльності наспівав 1200 творів украінської, російської та світової класики. Твори у виконанні Б. Гмирi введено в найпрестижніші музичні каталоги, а ім’я прикрашає списки найвидатніших вокалістів світу.




З переглядом «Корифеї театру та кіно» можна ознайомитися у відділі мистецтв до кінця серпня.

Немає коментарів:

Дописати коментар