понеділок, 20 серпня 2018 р.

Показ фільму «Перехрестя часу»

Прем’єра фільму «Перехрестя часу» відбулася 27-го червня цього року. Було це під Полтавою. Тоді автори вирішили презентувати фільм на березі річки Ворскла неподалік греблі у Нижніх Млинах, адже історія стрічки пов’язана з цим селом. Мешканці якого, до речі, мали змогу побачити фільм ще 26 червня.

А от 27-го червня далеко не всі змогли приїхати подивитися картину, погода завадила. Тому 19 серпня працівники відділу мистецтв обласної бібліотеки та автори проекту «Невідома Полтава» запросили всіх охочих переглянути фільм в комфортних умовах, у літературній вітальні ПОУНБ імені І.П. Котляревського. 
«Невідома Полтава» – це історичний відеопроект, покликаний розповісти цікаві, загадкові, захопливі, неймовірні, а головне маловідомі факти про Полтаву, пізнати краще її історію. 
Автор проекту «Невідома Полтава» – Аліна Бушер детально розповіла про проект і про фільм, на перегляд якого запросили полтавців. Аліна – автор сценарію і режисер картини «Перехрестя часу». 
Присутні на заході дізналися, що головна мета проекту – популяризувати історію міста, розкрити її в новому цікавому контексті, відкрити полтавцям невідомі історичні факти про Полтаву, пов’язані з видатними особистостями минулого, архітектурними пам’ятками або просто з визначними вулицями і будівлями, закарбувати для спогадів те, що зовсім скоро цілком можливо зміниться, зруйнується, перебудується, оскільки передумов таких змін у місті на сьогодні, на жаль, багато. 
Проект дозволить роздивитись її пильніше, зацікавлено поглянути на наше чудове, іноді зовсім непередбачуване місто. Звернути увагу на деталі архітектурних пам’яток і взагалі на старовинні вулиці і будівлі, які наразі неуклінно знищуються та паплюжаться добудовами і перебудовами. Також відео, які планують створити учасники проекту, відкриють для мешканців і туристів Полтаву із зовсім нового боку, змусять глядачів поринути у світ минулого, переосмислити сьогодення, а також зрозуміти, що наше дещо провінційне місто насправді завжди було культурно і духовно розвинуте та цікаве. 
Саме таким і є фільм «Перехрестя часу», який запропонували переглянути учасники проекту «Невідома Полтава». Він присвячений досить цікавому факту з історії нашого міста – зйомкам радянсько-італійського художнього фільму «Вони йшли на Схід».
П'ятдесят п’ять років тому протягом червня-липня чимало полтавців стали учасниками зйомок цієї картини. 
У літературній вітальні обласної бібліотеки були присутні люди, які свого часу стали свідками того, як знімали цей фільм у Полтаві. 

Своїми враженнями від зйомок у стрічці поділилася журналістка Каріна Тютюнник. 

Оператором фільму «Перехрестя часу» є Дмитро Вовк. Після перегляду картини ведуча заходу – головний бібліотекар відділу мистецтв Інна Загребельна запропонувала подивитися ще одну картину, автором якої є Дмитро. 
Це документальний фільм «Весільний коровай», знятий у 2015 році і присвячений традиційній культурі Полтавщини. У 2016 році цей фільм отримав «Гран-прі» на XI Міжнародному фестивалі аматорського кіно «Кінокімерія», який проходив у місті Скадовськ на Херсонщині. А на Сьомому всеукраїнському екологічному Фестивалі документального кіно картина Дмитра отримала перше місце.
Фільм «Весільний коровай» передає чисто українську атмосферу – побуту і людини. Він розповідає про коровайницю з Опішні Катерину Порскало, яка пече велетенські (10-12 кг кожен) весільні короваї із дотриманням старовинних пекарських традицій.

Завдяки проекту «Невідома Полтава» допитливі і цікаві до історії міста мешканці Полтави зроблять для себе ще немало відкриттів. Адже минувщина нашого міста зберігає так багато таємниць... Історія Полтави така яскрава і дивовижна, насичена цікавими подіями і багата всесвітньо відомими особистостями.

Немає коментарів:

Дописати коментар