понеділок, 23 липня 2018 р.

Від тріумфу до забуття: актор Володимир Гайдаров

Надзвичайно цікаву сторінку історії українського кінематографу відкривали 22 липня відвідувачі чергової віртуальної екскурсії із циклу «Арт-мандрівки вулицями Полтави». 
Згадували актора, шлях якого до європейської слави проліг з Полтави. 
25 липня 2018 р. виповнюється 125 років з дня народження Володимира Георгійовича Гайдарова. 

Захід підготувала та провела головний бібліотекар відділу мистецтв Інна Загребельна.
За допомогою презентації та демонстрації кадрів з фільмів за участю актора присутні довідалися про шлях до зірок полтавського хлопця Володимира Гайдарова. 
Свого часу відомі режисери охоче запрошували актора з виразним, інтелігентним обличчям. Він передавав на екрані тонкі психологічні переживання без емоційних перебільшень, що вирізняло актора серед інших. 
Полтавець Володимир Гайдаров був зіркою німого, згодом звукового кіно у 20-30-х роках ХХ століття. Своїм його по праву вважав німецький та радянський кінематограф. 
До 1932 р. він знявся в Німеччині у 20 кінострічках. У фільмографії Володимира Гайдарова в СРСР – всього п’ять картин.
                            
Мова йшла не лише про зірку європейської слави Володимира Гайдарова, а ще й про «фею сцени» Ольгу Гзовську – дружину Володимира Георгійовича. Ім'я якої було добре відоме всім любителям театру і кінематографу на початку XX ст. Восени виповнюється 135 років від дня народження актриси. 
Саме в Полтаві, на концерті в Просвітницькому будинку імені М.В. Гоголя юний Володя Гайдаров побачив чарівну молоду актрису Ольгу Гзовську, що виконувала під музику вірші в прозі Тургенєва. Він зворушливо закохався в талановиту актрису, з якою врешті-решт з'єднався та прожив багато щасливих років.

Немає коментарів:

Дописати коментар