вівторок, 29 серпня 2017 р.

Найвидатніший оперний бас сучасності відмічає 70-річний ювілей

Анатолій Іванович Кочерга у липні 2017 року святкує 70-річний ювілей. Український оперний співак – найкращий оперний бас України та східної Європи, один із найвидатніших басів сучасності, народний артист СРСР та УРСР, лауреат Державної премії імені Т. Г. Шевченка, соліст Київського, Віденського, Мюнхенського оперних театрів. Виконує вокальні партії української класики та світового оперного мистецтва, українські народні та авторські пісні. Еталоном вокального мистецтва вважаються записи партії Бориса з опери «Борис Годунов» та «Танців смерті» Мусоргського. Володар чудового голосу, який з роками набув ще більше глибини та виразності, Анатолій Кочерга має драматичний талант, який він з успіхом втілює на сцені. А народився майбутній великий співак 1947 року в селі Самгородок Козятинського району Вінницької області. У 1960-х роках разом з родиною переїхав до м. Погребище. В дитинстві мріяв стати інженером, як його батько. Але після закінчення Погребищенської школи вступив спочатку до вечірньої музичної школи, а пізніше і до Вінницького музичного училища. Потім була Київська консерваторія, котру закінчив у 1973 р. Свою кар’єру Анатолій Кочерга розпочав у Київському театрі опери та балету (соліст з 1972 року). Його репертуар включав усі найголовніші партії басу. У 1975-1976 роках стажувався у «Ла Скала». У 1989 році отримав Державну премію УРСР за виконання партій у оперних виставах «Борис Годунов» Модеста Мусоргського, «Дон Карлос» Джузеппе Верді та «Мілана» Георгія Майбороди. 


Анатолій Кочерга був другим після Шаляпіна, хто зробив аудіозапис «Бориса Годунова». Цю роботу було відзначено медаллю Світової академії музики. Анатолій Іванович – український патріот, завжди підкреслює своє походження і постійно повертається в Україну. На фірмі «Мелодія» він записав кілька платівок з українськими народними піснями, співав їх також і на концертах. Сам він каже: «Я тільки працюю за кордоном. Хоча мені постійно пропонують залишатися за кордоном. А я не хочу. Я їжджу на роботу… На всіх афішах, практично всіма мовами світу написано, що я – з України. І я пишаюся цим». 
У 1998 році у Мехіко на А. Кочергу вчинив напад грабіжник, простреливши співаку ногу. Втім вже за тиждень він виступав у Мексиканській опері у інвалідному візку.
У відділі мистецтв до ювілею Анатолія Кочерги був підготовлений перегляд літератури «Опера – це храм душі його».

Немає коментарів:

Дописати коментар