четвер, 31 серпня 2017 р.

Романтику моря – 200!

29 липня 1817 року у Феодосії, у бідній вірменській сім'ї народився хлопчик, якому судилося стати відомим художником. Картини геніального Івана Айвазовського визнані усім світом. Ім’я його добре знайоме не тільки мистецтвознавцям, але й звичайним людям. Творча кар’єра митця тривала 60 років! Він – рекордсмен у практиці світового живопису. Написав 6 тисяч самих лише картин. А ще Айвазовський – автор графічних малюнків, акварелей, сепій. Його полотна прикрашають музеї та приватні зібрання по всьому світу. Айвазовський брав участь у більш як 120-ти художніх виставках, понад половина з яких були персональними. Відомий мариніст та баталіст, він також працював в інших жанрах: створював портрети, міфологічні та релігійні картини. Ніколи не малююючи з натури, він над своїми картинами працював у майстерні.





Всі знають Айвазовського як автора багатьох чудових картин на морську тематику. Дійсно, на його полотнах – переважно море, але приваблювали художника й українські мотиви. Він малював Дніпро, степ, чумаків. Сам Іван Костянтинович вільно розмовляв українською мовою. У Венеції познайомився з Миколою Гоголем. 
Окрім слави художника, Айвазовський відомий також як колекціонер, меценат, живописець Головного морського штабу, професор та почесний член Імператорської академії мистецтв та академій мистецтв в Амстердамі, Римі, Парижі, Флоренції та Штутгарті.

Немає коментарів:

Дописати коментар