вівторок, 13 червня 2023 р.

Майстер-клас з виготовлення народної іграшки від Тамари Пилипенко


13 червня відбувся черговий захід у рамках спільного культурно-просвітницького проєкту відділу мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського, Полтавського обласного осередку НСМНМУ та закладів освіти, що здійснюють підготовку фахівців галузей культури, мистецтва та креативних індустрій.






Майстер-клас з виготовлення народної іграшки провела відома майстриня народної та авторської ляльки, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України Тамара Пилипенко. 


Одним із напрямків творчості майстрині є традиційна народна лялька з рослинних матеріалів: з кукурудзяного листя, рогозу, колосків пшениці та вівса, сухих диких трав. Інший напрямок діяльності – авторська лялька. 




Захоплюється майстриня відтворенням на ляльках одягу різних регіонів України. Всі елементи костюму майстриня шиє та вишиває самостійно. 
Століттями екологічно чистими матеріалами для виготовлення іграшок були глина, дерево, тканина та рослинні матеріали. 



Саме з такими й працювали учасники майстер-класу. Природна сировина – з власних запасів майстрині. Все заготовила й висушила сама. 
Листя кукурудзяних качанів та рогіз ввібрали в себе енергію землі, повітря і сонця. Тому іграшки із них цю енергетику й випромінюють.




Всі ляльки вийшли гарні, наділені характером, а можливо, навіть і магічними властивостями. Такими іграшками можна не лише гратися, а й використовувати для оздоблення інтер'єру. Деякі майстри вважають, що якщо тримати їх на видному місці, в домі ніколи не буде сварок. 



Щиро дякуємо Тамарі Віталіївні за майстер-клас і прекрасно проведений час, а Наталії Ярославівні – за гостинність!


Немає коментарів:

Дописати коментар