четвер, 25 лютого 2021 р.

«Мотай! Асоціації…»: виставка авторських вінків та вузлових ляльок Віри Черняк

В рамках культурно-мистецького проєкту представлення творчості майстрів – носіїв елементів нематеріальної культурної спадщини Полтавщини, внесених до Обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини (НКС) «Традиція вузлової ляльки Полтавщини» у відділі мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського 25 лютого відкрились дві виставки.



Проєкт започаткований Обласним Центром народної творчості та культурно-освітньої роботи Полтавської обласної ради за підтримки департаменту культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації та буде реалізуватися спільно з відділом мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського.
Представлення НКС Полтавської області почалося з елемента «Традиція вузлової ляльки Полтавщини», виставкою «В обіймах бабусиних традицій!», що об’єднала майстрів – носіїв елемента, та в рамках цієї виставки – персональною виставкою майстрині з лялькарства та традиційних вінків, журналістки, художниці Вірі Черняк «Мотай! Асоціації…».



Майже кожна лялька, представлена на виставці, має унікальну історію, адже більшість з них виготовлено за описами майстринь старших поколінь. 
На Полтавщині є цілі родини, що з покоління до покоління передають знання та навички виготовлення вузлових ляльок. Сучасні майстрині не лише зберігають традицію, а й творчо її осмислюють, надаючи традиційній вузловій ляльці сучасного звучання. 
Однією з таких майстринь, що доклала багато зусиль до розвитку лялькарства на Полтавщині є Віра Черняк. 


Довідка:
Народилася Віра Петрівна Черняк (в дівоцтві Чиж) 12 лютого 1985 року у Семенівському районі Полтавської області.
Закінчила Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка за спеціальністю «вчитель української мови та літератури». 
З 2007 року працює журналістом, редактором освітніх та літературних видань, сьогодні Віра Петрівна - спеціальний кореспондент каналу UA Полтава.
І як журналіст висвітлювала культурно-мистецькі події області, створювала сюжети про полтавських майстрів народного мистецтва.
Натхнення майстриня черпає у родинній колекції сорочок та рушників, вишитих її бабусями та дбайливо збереженим. 
Віра Черняк є носієм елементу «Традиція вузлової ляльки Полтавщини», що внесений до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. 





Ляльки, виготовлені Вірою Черняк, одягнуті у вишукане, традиційне полтавське вбрання. У роботі над образом особливу увагу майстриня приділяє колористиці, ретельному добору матеріалів, а вишивка – це старовинні візерунки винятково ручної роботи. 




Ще один напрямок творчої діяльності майстрині – виготовлення стилізованих дівочих головних уборів – вінків та чілець. 




В постіндустріальному світі побут людей перенасичений штучними матеріалами і тому все більше уваги привертають речі, виготовлені вручну з екологічних, безпечних для людини та оточуючого світу матеріалів. 
Традиційна вузлова лялька, вінок чи чільце є саме такими речами: екологічними, виготовленими з природних матеріалів, що несуть позитивні емоції, знайомлять з давніми звичаями, об’єднують покоління. 






Всі, хто завітав на відкриття виставки, отримали неймовірне задоволення. 




Щирі, сердечні вітання прозвучали від гостей та учасників виставок: 

ведучої заходу -  завідувачки відділу Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Полтавської обласної ради Наталії Свиридюк;
заслуженого майстра народної творчості України, члена НСХУ, голови ПОО НСМНМУ Євгена Пілюгіна; 
докторки педагогічних наук, професорки, деканки факультету технологій та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Валентини Титаренко;
кандидатки педагогічних наук, доцентки кафедри образотворчого мистецтва Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Тетяни Саєнко;
завідувачки науково-дослідного, експедиційного відділу виставкової роботи Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Марини Кондратенко; 
майстрині килимарства, членкині НСХУ та НСМНМУ, наукової співробітниці Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка Наталії Дмитренко;
художниці, членкині НСХУ, завідувачки відділу науково-масової та виставкової роботи Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка Алли Тимошенко; 
головного режисера Полтавського академічного обласного театру Ніко Лапунова.










За високий художній рівень творів, професійну майстерність, невтомну творчу працю по збереженню традицій народного мистецтва Полтавщини та з нагоди відкриття персональної виставки «Мотай! Асоціації…» Віра Черняк отримала від директора ОЦНТ КОР Дмитра Соколова грамоту.



На святковий лад усіх учасників творчого заходу налаштували музичні виступи Сергія Супруна – вокаліста, звукорежисера каналу UA Полтава, Наталії Герасименко (вокал); а також демонстрація колекції «Дівоча краса» юними учасницями модельної агенції «Століття краси» (керівник: Ольга Агеєва; одяг: Владислава Пипенко, головні убори: Віра Черняк).











Вінки та ляльки, виготовлені Вірою Черняк, а також сорочки та рушники з родинної колекції майстрині можна буде побачити у відділі мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського до 23 березня.
Сюжет про відкриття виставки від телеканалу "Центральний":





Немає коментарів:

Дописати коментар