середу, 26 лютого 2020 р.

Голос серця яреськівчанських майстрів…

У відділі мистецтв знову експонується чимало нових гончарних робіт. Це творіння рук, душі та серця майстрів з Полтавщини Ярослава та Світлани Гончарів: красивий та практичний посуд, у якому краще зберігаються продукти, адже глина має позитивну для людини структуру. А ще керамічні іграшки, дзвоники та інші вироби для оформлення стильного сучасного інтер'єру.
Виставка "Голос серця" влаштована в рамках спільного проекту працівників Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Полтавської обласної ради та відділу мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського.


За високу професійну майстерність, збереження і популяризацію мистецьких традицій гончарства, велику творчу роботу по збереженню нематеріальної культурної спадщини Полтавського краю та з нагоди відкриття виставки майстри отримали від ведучої заходу – завідувачки відділу ОЦНТ КОР Наталії Свиридюк грамоти, підписані директором Центру Дмитром Соколовим та каталоги творчих робіт, що надійдуть до закладів культури всієї області. 
Інформація з каталогу: 
Гончар Ярослав Олександрович народився в 1978 році у с. Яреськи, Шишацького району Полтавської області. З дитинства серце прагнуло творчості, особливо вабили народні ремесла пов’язані з глиною та деревом. 
Важливу роль у формуванні світогляду та визначення життєвого шляху Ярослава Олександровича зіграв його дідусь – Пилип Петрович, який був для онука і батьком, і наставником, і другом. Саме від дідуся отримав Ярослав Олександрович перші навички як працювати з інструментом, обробляти землю, дбати про худобу, а головне – Пилип Петрович передав онукові традиційні моральні цінності: любов до рідної землі, повагу до праці, доброту до людей.
Ярослав Гончар у 2006 році закінчив заочно Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка. Протягом 2007 року вивчав ведичну філософію та практику у Київській Ведичнїй духовнїй академії. 
Шлях майстра до свого покликання – гончарства був досить довгим. Шукаючи, за висловом Григорія Сковороди, «сродну працю», що дозволила б самореалізуватись у творчості, Ярослав Олександрович спробував себе в багатьох професіях та видах діяльності. Був приватним підприємцем, будівельником, виготовляв макети вітрильників та займався різьбленням. Працюючи в місті, не забував про батьківську садибу, вкладав кошти у виноградник в рідних Яреськах. 
Ярослава Олександровича вабило життя на землі, ближче до природи. Тому у 2008 році разом з дружиною повертається у селище Яреськи, де на мальовничому березі Псла чекала садиба, в якій він народився. Подружжя придбало коня, корівку, почали господарювати на своїй землі, вирощувати виноград.
Відвідини фестивалю гончарства в Опішні справили незабутнє враження, тоді остаточно сформувалося бажання бути гончарем. Знаковою стала випадкова знахідка залишків керамічного посуду на садибі під час господарських робіт. А біля подвір’я – Гончарівська круча з покладами білої глини. Все це майстер сприйняв як знаки долі, та й прізвище підходяще – Гончар, тож: «Сам Бог велів!».
Спочатку Ярослав Олександрович працював взимку ночами, коли був вільний від повсякденних обов’язків. 
Перші успіхи в роботі дали натхнення на виготовлення гончарного кола, будівництво горна. Особливо вдячний Ярослав Олександрович відомим майстрам гончарам – учителям та колегам. Завдяки професійним порадам та підтримці Олександра Шкурпели, Юрія Мирко, Сергія Спасьонова Михайла Задорожного він опанував гончарну справу.
Ярослава Олександровича в його мистецьких пошуках постійно підтримувала дружина.
Світлана Вікторівна Гончар за фахом економіст, у 2004 році закінчила Полтавську аграрну академію. З дитинства мала потяг до малювання, допомагаючи чоловікові в його справі, розкрила свій хист малювальниці та іграшкарки. 
Зараз творчий тандем - подружжя Гончарів працює як класичні родини гончарів протягом століть: чоловік гончарює, а дружина оздоблює вироби.
Спільна творча праця ще більше зміцнила сімейні стосунки. Подружжя разом освоює нові гончарні техніки, досліджує, збирає наукові матеріали, фото-відео документи з гончарної справи, щоб використовувати набуті знання в розвитку власної творчості. 
Ярослав та Світлана зосереджені на виготовленні посуду, який є не лише красивим, але й практичним. 
В творчому доробку подружжя велика кількість різноманітних тарілок, мисок, горняток та іншого посуду побутового та обрядового призначення.




Майстри мають багато цікавих задумів, планують розвивати мистецьку діяльність у напрямку інтер’єрної кераміки. 
Подружжя Гончарів – учасники обласних культурно-мистецьких заходів, активно співпрацює з обласним Центром народної творчості та культурно-освітньої роботи. 
Життєве гасло, за яким живуть Ярослав та Світлана: «В цьому світі всього вистачає, потрібно тільки не боятись слухати своє серце, йти за своїм покликом, і тоді сам Бог допомагає!». 

Привітати майстрів з відкриттям виставки завітали численні друзі, колеги, поціновувачі мистецтва. Серед виступаючих: заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, голова Полтавського обласного осередку НСМНМУ Євген Пілюгін; завідувачка науково-дослідного експозиційного відділу виставкової роботи Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Марина Кондратенко; завідувачка Яреськівського народного краєзнавчого музею Наталія Дзюба; майстер різьблення по дереву Юрій Панкевич, майстриня лялькарства Людмила Верещагіна та інші.



Приємним сюрпризом для всіх стали виступи юних музикантів. У виконанні Арсенія Васютинського – вихованця лауреата Всеукраїнських музичних конкурсів, піаніста-виконавця Богдана Стегнія прозвучав твір корейського композитора Лі Рума «Ріка протікає у тобі».
Фортепіанний ансамбль у складі учениць Полтавської міської школи мистецтв «Мала академія мистецтв» імені Раїси Кириченко Ольги Ведмеденко та Майї Пєлєвіної (викладачі: І.О. Рекало та О.І. Дідіченко) виконав «Адажіо» Юрія Весняка.
Щиро вдячні талановитим музикантам за яскраві музичні враження!
Під час заходу Ярослав та Світлана не лише розповідали про створення керамічних виробів, а й провели невеличкий майстер-клас.




Користувачі мали змогу познайомитися з матеріалами книжкової виставки з теми заходу, на фоні якої відбувся майстер-клас.

Виставка творів родини Гончарів діятиме впродовж місяця.

2 коментарі:

  1. Дякую за цікаву статтю. Є бажання відвідати виставку. Виставка діятиме до якого числа і за якою адресою?

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо!!! Виставка діятиме до кінця березня 2020 року. У відділі мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського (3-й поверх, кімната 313). Адреса: м. Полтава, вул. Небесної Сотні, 17.

    ВідповістиВидалити