суботу, 8 лютого 2020 р.

Георгій Якутович – графічний контур майбуття

У лютому виповнюється 90 років від дня народження Георгія В’ячеславовича Якутовича (1930-2000), українського графіка, ілюстратора, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка, члена Національної спілки художників України, члена-кореспондента Академії мистецтв України. 
Георгій Якутович – майстер книжкової та станкової графіки. Відомий ілюстраціями до творів української класичної літератури: “Фата Моргана” М. Коцюбинського (1958), “Ярослав Мудрий” і “Свіччине весілля” І. Кочерги (1962), “Козак Голота” М.Пригари (1966), “Захар Беркут” І.Франка (1972), “Кленові листки В. Стефаника”, “Повість про Ігорів похід” (1977), “Слово минулих літ” (1981) тощо. 

Створив також ілюстрації до дитячих книжок “Про бідного парубка і Марка багатого” та “Казка про липку і зажерливу бабу”.
Гравюри Георгія Якутовича побудовані в плані просторового рішення. Світло і тінь відіграють в них домінуючу роль, незалежно від того, чи дія відбувається при денному світлі чи штучному. 
У 1963-у році Якутович працював над фільмом “Тіні забутих предків”. Оцінюючи роль, яку відіграв художник у створенні цього шедевру кінематографу, режисер Сергій Параджанов говорив про нього: “Якутович спирається на велику реалістичну школу і традиції. Він не просто художник, а художник, що мислить. Він привів нас у Карпати, як гід. Вони йому знайомі. Він врятував нас від пейзанства, від фальші”. 

До ювілею українського художника у відділі мистецтв до кінця місяця діятиме книжковий перегляд «Георгій Якутович – графічний контур майбуття», завдяки якому всі бажаючі можуть ознайомитися з літературою про життя Георгія В’ячеславовича та його твори.

(Текст - завідувачки сектору нотних видань і звукозаписів Оксани Шумейко).

Немає коментарів:

Дописати коментар