суботу, 8 лютого 2020 р.

Ювіляри лютого зі світу музики

«На мій погляд, гарна музика - це та, яка зворушує серце» 
 Клаус Майне  
На книжковій виставці-портреті «Ювіляри лютого зі світу музики» традиційно представлено літературу з фондів бібліотеки про життя і творчість видатних музичних діячів, які народилися в лютому.
5 лютого 2020 року Оксані Андріївні Петрусенко – українській оперній співачки, заслуженій артистці УРСР виповнилося б 120 років. Вона – еталон вокальної школи, їй заздрили, її любили, обожнювали. 
У 10 років співуча Оксана заробляла у церковному хорі в Севастополі 50 копійок за місяць. З 14-ти років працювала в порту, на взуттєвій фабриці. У 17 років втекла з дому із пересувною трупою. Через два місяці переступила поріг Херсонського театру. Без ентузіазму подивився на дівчину диригент Петро Бойченко: Оксана була у старій шинелі, у кирзових чоботах сорок третього розміру. А як заспівала, то він зрозумів – діамант: сопрано рідкісної сили та краси і її прийняли до трупи.
Оксана Андріївна мала талант, помножений на щоденну працю, її запросили до оперного театру в Казані. "Аїда", "Черевички" Чайковського. Щомісяця нова роль, новий успіх. 
1939 р. Оксана Петрусенко здійснила тур Західною Україною: Тернопіль, Львів, відвідала Соломію Крушельницьку. 
Голос Оксани Андріївни є голосом-символом України її часу.
8 лютого 2020 року Діані Гнатівні Петриненко – українській співачки і педагогу виповнилося б 90 років.
Співачка закінчила Київську консерваторію, працювала солісткою капели "Думка" та Київської філармонії. Сопрано Діани Петриненко захоплювалися не лише в Україні, а й за кордоном. Вона гастролювала в США, Канаді, Японії та країнах Європи. 
В її вокальному репертуарі були романси, українські та російські народні пісні. 
У 1991 році Діана Петриненко стала професором Київської консерваторії. Виховала десяток відомих нині оперних співаків. А також є матір'ю українського музиканта, поета й автора неофіційного гімну України – Тараса Петриненка.

За життя нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня, лауреат Шевченківської премії та має звання Народної артистки України.
21 лютого 2020 року Ігорю Наумовичу Шамо – українському композитору, автору мелодії знаменитої пісні «Києве мій», яка стала гімном столиці України, виповнилося б 95 років.
Ігор Шамо був обдарований грандіозним талантом і тонким музичним чуттям, що стало запорукою визнання та слави – багато з його пісень вважаються народними, однак, у родині Шамо не було жодного музиканта. Мама музиканта розповідала, що першим словом, яке він вимовив, було слово «пісня».
З легкої руки маестро з’явилося на світ понад 300 пісень, три симфонії, два фортепіанні концерти, музика до 40 кінофільмів. Не існувало жодного музичного жанру, який би не підкорився Ігорю Шамо.
Сьогодні ми з вдячністю згадуємо великого Майстра, і разом з його світлою музикою лине в душу теплий струм добра і надії.
Виставка «Ювіляри лютого зі світу музики» діятиме до кінця місяця.
(Текст - завідувачки сектору нотних видань і звукозаписів Оксани Шумейко).

Немає коментарів:

Дописати коментар