понеділок, 24 червня 2019 р.

Ювілейна пам’ятка Полтави – Петровський парк

Багато в Полтаві пам’яток історії та культури, різноманітних та по-своєму унікальних. Вистачає й пам’яток природи. 
З однією з них 23 червня знайомилися відвідувачі екскурсії «Ювілейна пам’ятка Полтави – Петровський парк». Уявити Полтаву без цього парку, який може похвалитися не тільки різноманіттям насаджень, але й прямим стосунком до історії міста, неможливо! 

Закладено парк на межі старого і нового міста. На його місці і місці сусіднього Сонячного парку в 17-18 століттях проходила лінія міських укріплень – земляні вали та рови. 
Імен у цього парку за всю історію його існування було багато. Так, його називали парком Орловського, Земським, Ботанічним садом, Малопетровським садом та парком імені Крейсберга. 
Сьогодні Петровський парк – найулюбленіша місцина для відпочинку містян та гостей Полтави. 
Саме тут з 1926 року знаходиться унікальний пам’ятник Тарасу Шевченку. Іван Петрович Кавалерідзе вважав його однією з найкращих своїх робіт (як і пам’ятники княгині Ользі у Києві та Артему в Бахмачі). 


Унікальної краси краєзнавчий музей, що знаходиться неподалік, додає парку атмосферності. 
У екскурсантів була можливість переглянути поштові листівки з приватної колекції Юрія Меліхова, що мали відношення до теми екскурсії. На цих «маркерах часу» вони побачили, як виглядав парк 30, 50, 100 років тому. 

Екскурсія допомогла більш яскраво, з новими досвідом та емоціями сприйняти Петровський парк, який з 1964 року є пам'яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення і входить до складу природно-заповідного фонду Полтавщини.

Немає коментарів:

Дописати коментар