понеділок, 29 липня 2019 р.

Прогулянка містом: полтавський скульптор-юрист Леонід Позен

Є в Полтаві два бульвари, що по праву вважаються чи не найкрасивішими бульварами міста та мають багато спільного:
По-перше, вони названі іменами українських класиків. 
По-друге, саме на них розташовані й найбільш відомі полтавські пам’ятники. 
По-третє, бульвари ці пов’язані з ім’ям самобутнього митця, адже саме він створив і подарував Полтаві пам’ятники Котляревському і Гоголю. 
Пішохідна екскурсія «Прогулянка містом: полтавський скульптор-юрист Леонід Позен» із циклу «Арт-мандрівки вулицями Полтави», що відбулася 28 липня, почалася на одному із цих бульварів, біля унікального, першого в історії пам'ятника українському письменнику, поету, драматургу Івану Петровичу Котляревському.



Цього року виповнюється 170 років від дня народження Леоніда Володимировича Позена – автора чудової бронзової статуї письменника та горельєфів зі сцен його творів, що прикрашають постамент пам’ятника Котляревському. 
Друга частина екскурсії пройшла біля ще однієї роботи Л. В. Позена – пам’ятника майстру світової літератури М.В. Гоголю. 




Змістовну розповідь про радісні та трагічні сторінки долі видатного скульптора, особисте життя митця, людські якості та значну кар'єру Леоніда Володимировича в юстиції доповнювала інформація про коло його спілкування. 
Сьогодні роботи уродженця Полтавщини Леоніда Позена, що становлять неповторну цінність для мистецтва, зберігаються в музеях Полтави, Києва, Москви, Санкт-Петербурга, Херсона, Львова. 
Полтаві пощастило: скульптури митця є історичними пам’ятками для міста, де жив та творив майстер. Вони дивують своєю досконалістю, правдивістю та душевністю, дарують естетично насичені враження.

Немає коментарів:

Дописати коментар