четвер, 18 лютого 2021 р.

Експерти про мистецтво: Наталія Свиридюк про книгу «Українська народна лялька»


«Українська народна лялька» Олександра Найдена – це одне із нових надходжень до книжкового фонду відділу мистецтв, яке з’явилося у бібліотеці завдяки Українському інституту книги. 

Видання рекомендоване для істориків, етнологів, мистецтвознавців та широкого кола читачів.

Об'єктом дослідження у книзі є лялька. Народна автентична лялька. «Кукла», як її називали у селах – це частина української іграшкової культури, а разом з тим, – як говорить автор, – і частина східнослов’янської та європейської лялькової культури ХХ століття.


«…Лялька. Лик, образ, об’єм. Маленький пам’ятник. На честь кого? На честь чого? Опудало, чучело, ідол, манекен, кам’яна баба, сніговик… Щось привабливе й щось небезпечне криється в ляльці, складне, таємниче, не до кінця розкрите… Ляльку можна любити, вивчати, створювати, але заграватися з нею не рекомендується. Разом з іманентною логікою в ляльці присутня й трансцендентна алогічність…».

Матеріали книги формують розуміння як зовнішньої декоративної краси ляльки, так і її духовної функції та аналізують і визначають її місце, призначення і цінності у контексті культури і часу.



Отже, лялька не є річчю, предметом. Вона є атавістично-образною подобою людини. 

 «… Лялька зроблена з тканини, трави, соломи або квітів сільською бабусею, матір’ю, дівчинкою для молодшої сестри, містить у собі сокровенну родову інформацію любові, захисту, доброзичливості…».

«…Ці ляльки існували стільки, скільки етнос, нація пам’ятають себе…».


Зміст видання складається із 8 розділів, ілюстрованих зразками автентичних ляльок із приватних колекцій та фондів Державного музею іграшок, а також світлинами самих майстрів-лялькарів.



Більш детально про 7 розділ «Народні ляльки з тканини та інших матеріалів. Ляльки вузлові, кручені, мотані, шиті. Функції. Дещо про семантику й походження» говорили у рубриці «Експерти про мистецтво» із Заслуженою майстринею народної творчості України,  завідувачкою відділу Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи, науковицею Наталією Свиридюк.

https://youtu.be/MpSJJ___Hl4






Немає коментарів:

Дописати коментар