понеділок, 15 лютого 2021 р.

Леся Українка в мистецтві



До 150-річчя від дня народження видатної української письменниці у відділі мистецтв розгорнута книжкова виставка “Леся Українка в мистецтві”
Містить збірники та окремі видання численних вокальних творів на слова Лесі Українки, опер та балетів більше 25 класиків та сучасних композиторів, матеріали, що свідчать про любов нашої співвітчизниці до народної пісні, професійної музики, її постійний інтерес до мистецького життя, музичного театру.





Також пропонуються друковані видання, що вивчають особливості постановок і сценічної інтерпретації її творів у сучасній театральній практиці.


Музичне мистецтво було міцно вплетене в повсякденне, особисте, громадське життя Лесі Українки. Вона завжди знаходила в музиці розраду й естетичну насолоду, відновлювала у співі та грі на фортепіано свою душевну силу. Вона навіть склала поетичну елегію своєму улюбленому інструментові. 
Головний герой драми “Лісова пісня” має неабиякий хист до музики, бо магічною силою звуків сопілки здатен розбудити природу від зимового сну й причарувати лісову царівну Мавку. 


Вірші Лесі Українки сповнені музичними метафорами та алегоріями. Навіть назви її поетичних творів більше схожі на такі, які дав би своїм опусам композитор: “Пісня”, “Романс”, “Мелодії”, “Ритми”. Свою дебютну поетичну збірку називає “На крилах пісень” і відкриває її мікроциклом віршів  “Сім струн”. 
Перша сторінка автографа поезії Лесі Українки «Do» (із циклу «Сім струн»)

Не дивно, що більше 25 класиків та сучасних композиторів звернулися до музичної поезії Лесі Українки. “Стояла я і слухала весну”, “Смутної провесни”, “Дивлюсь я на яснії зорі”, “Хотіла б я піснею стати”, “Горить моє серце” – ці та багато інших поезій  давно стали романсами.
Театральні діячі звертаються до творів Лесі Українки, обираючи  з її драматургічної спадщини те, що іноді стає знаковим в діяльності.

Зі сцени Національного академічного театру опери та балету імені Т. Г. Шевченка не сходить прекрасний твір не лише української, а й світової поетичної класики – драма-феєрія Лесі Українки “Лісова пісня”, майстерно перекладена хореографічною мовою видатним балетмейстером Вахтангом Вронським.
https://m.day.kyiv.ua/uk/article/kultura/lisova-pisnya-yak-brend-ukrayinskogo-baletu

Чарівна балетна версія одного з найвидатніших зразків української драматургії стала класикою національного музичного театрального мистецтва, своєрідною візитною карткою столичного колективу. 
Балетмейстеру вдалося створити натхненну танцювальну поему, переконливо розкривши в узагальнено-поетичній і хореографічній дії гуманістичні філософські ідеї славетної поетеси. 
За 60 років сценічного життя виставу “Лісова пісня” було перенесено на сцени Риги, Донецька, Харкова, Дніпропетровська (Дніпра), Львова, Аделаїди (Австралія). “Лісова пісня” побувала в Єгипті, Португалії, Німеччині, Болгарії, Румунії, Словаччині, Латинській Америці, Японії й мала незаперечний успіх та підтвердила статус найпопулярнішої.
Творчість Лесі Українки на ниві сценічного мистецтва постійно знаходиться у полі зору театральних митців. Наша виставка пропонує друковані видання, що вивчають особливості постановок і сценічної інтерпретації її творів у сучасній театральній практиці. 
На виставці  розміщені клавіри опер і балетів на сюжети  драм,  багато романсів для голосу на слова віршів, твори для мішаного хору із супроводом і без супроводу. 



Є матеріали, що свідчать про любов нашої співвітчизниці до народної пісні, класичної музики, її постійний інтерес до мистецького життя, музичного театру.
Експозиція має два взаємопов'язані розділи, що найбільш об'ємно представлені в нашому фонді: музика та театр. Леся Українка в інших видах мистецтва стане темою наших наступних виставок. 

Нинішня діятиме впродовж місяця поточного року. 
Адресована музично-театральним фахівцям та їх учням. Буде цікава і широкому загалу.


Немає коментарів:

Дописати коментар