вівторок, 2 червня 2020 р.

Степан Сабадаш - ювіляр червня зі світу музики

5 червня 1920 року народився композитор, музикант, хормейстер, заслужений діяч мистецтв УРСР, народний артист України Степан Сабадаш.


Йому вдалося прославити музично-пісенне мистецтво Буковини та всієї України.
Пропонуємо мультимедійну виставку-портрет з циклу «Ювіляри червня», присвячену творчості Степана Сабадаша:


Співи та музика захоплювали майбутнього композитора ще з дитинства.
Музичну освіту Степан Сабадаш отримав у Чернівецькому музичному училищі (вдруге до нього вступив будучи уже свідомим музикантом 1952 р., на диригентсько-хорове відділення) та Румунській консерваторії, що діяла в Чернівцях з 1924 року.
Степан Сабадаш створив перший естрадний ансамбль, що діяв при Чернівецькій консерваторії. Керував джазовим оркестром Чернівецького будинку офіцерів. Ініціював створення хорової капели при Палаці текстильників.
Популяризував хоровий спів, створював оркестровки для супроводу хореографічних колективів, активно долучався до народної пісенної творчості і був шанований у своєму осередку.
Та по-справжньому захоплено аплодували Буковинському автору після створення Степаном Сабадашем музики до пісні «Марічка» на слова Михайла Ткача.

Українське ретро, українська пісня "Марічка", поезія - Михайло Ткач, музика - Степан Сабадаш, виконує - О. Райберг та Буковинський ансамбль пісні і танцю 

«Пісенний шедевр – «Марічка» - одразу взяли до репертуару Буковинського ансамблю пісні і танцю, і пісня зазвучала в усій своїй багатоголосій красі, прийшла до душі мільйонам слухачів і згодом облетіла весь світ у виконанні Дмитра Гнатюка, який перший озвучив її у США, Канаді, Японії, Австралії, на Африканському континенті.

Дмитро Гнатюк "Марічка" https://youtu.be/b9L_cKnNxOA

«Марічка» стала символом Буковинського краю й зокрема Чернівців, де щоденно о 12-й годині лунає її мелодія з міської ратуші…», - читаємо у дописі «Музична зірка Степана Сабадаша» Олександра Залуцького.

Докладніше з творчим доробком Степана Олексійовича Сабадаша можна ознайомитися у відділі мистецтв.

 






Немає коментарів:

Дописати коментар