пʼятницю, 29 листопада 2019 р.

Виставка світлин Ганни Грибан «Полтава – Амстердам»

28 листопада на відкриття виставки світлин Ганни Грибан «Полтава – Амстердам» у відділі мистецтв обласної бібліотеки людей зібралося доволі багато. Це не дивно, адже зустрічі із мандрівниками та знайомство з добірками найцікавіших фото на тему подорожей користуються величезною популярністю. 

В рамках заходу відбулося спілкування з авторкою світлин – Ганною Грибан. За спеціальністю вона художник-графік, ілюстратор книг і донині займається видавничою справою. Є засновницею і директоркою видавництва «Дивосвіт», а також книгарні «Полтавська книга». Фотографування для неї є одним з улюблених захоплень. 
Результатом подорожі Ганни Петрівни у вересні цього року Нідерландами стала авторська фотовиставка, що експонуватиметься у відділі мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського до 9 грудня 2019 року. 

Нідерланди – надзвичайно строкатий північно-західний край Європейського континенту на березі Північного моря. Тут легко уживаються старовина і сучасність, церкви і секс-шопи, Захід і Схід, розкішні замки і дива архітектурної думки. Саме такі Нідерланди демонструє Ганна Грибан на своїх світлинах. Частину з них глядачі побачили в електронному вигляді на екрані. 

На відкритті виставки можна було зустріти дуже різних людей, від художників до музейних працівників, від архітекторів до науковців. І всі вони – мешканці Полтави, вболівають за рідне місто, тому тема, якої торкнулася під час заходу авторка світлин, всіх схвилювала. 
Адже на виставці вона представила не лише серію світлин, створених під час подорожі Нідерландами, а й фотографії, на яких постає Полтава. А тому говорили про ставлення до історії, про те, що атмосферність старовинного міста, вулиць у нас втрачається. Це стосується і варварського руйнування історичних будівель, а також того «візуального сміття», яке переповнює Полтаву: безліч рекламних щитів та вивісок, несанкціоновано розміщені тимчасові споруди. 
Демонстрація слайдів зі світлинами спотворених вивісками цікавих полтавських історичних будинків свідчить про те, що іміджу нашого міста все це не на користь. За словами Ганни Петрівни, таких проблем Нідерланди не мають. Там на збереження старовинної архітектури щорічно витрачають великі кошти. А будь-яке втручання у предмет охорони пам’яток заборонене. 
На заході виступали: член Національної спілки журналістів України та Полтавської спілки літераторів Віталій Скобельський; професор, заслужений архітектор України Вадим Вадімов; провідна бібліотекарка відділу соціокультурної діяльності ПОУНБ імені І.П. Котляревського Галина Вовченко, краєзнавець Микола Малик.




Музичні дарунки присутні отримали від Юрія Жолтишева, Віри Мотчаної та Лариси Філіпської.

Немає коментарів:

Дописати коментар