понеділок, 11 листопада 2019 р.

Сергій Васильківський – поет українського малярства

«У його творах все широко і глибоко, на повну силу, відважно і завзято». 
Микола Вороний
Чергова арт-лекція з циклу «Видатні постаті культури та мистецтва» була присвячена одному з найвидатніших українських художників, який поєднував пейзаж з мотивом вітчизняної історії.

Вона мала назву «Сергій Васильківський – поет українського малярства». Говорили про життєвий і творчий шлях митця: навчання у харківській гімназії та Імператорській академії мистецтв, творче відрядження до Європи, харківський період творчості митця (1888-1917), художнє оформлення будинку Полтавського губернського земства, спілкування з видатними діячами культури; аналізували кращі роботи художника. 


Під час лекції згадали також людей, від яких Васильківський одержав перші навички в мистецтві: учня Карла Брюллова, сокурсника Тараса Шевченка – Дмитра Безперчого, вислів якого: «Читайте небо» Васильківський проніс крізь все своє творче життя та Марію Раєвську-Іванову, яка відкрила у Харкові приватну школу малювання.

Окрема сторінка лекції була присвячена тому, як у Харків повернули картину Сергія Васильківського, викрадену під час Другої світової війни.



У присутніх також була можливість переглянути підбірку антикварних поштових листівок з репродукціями картин С. І. Васильківського із колекції полтавця Юрія Меліхова. Вони надруковані ще за життя художника іноземними видавництвами.

Немає коментарів:

Дописати коментар