понеділок, 4 грудня 2023 р.

Містерії барв


                          У відділі мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського відбулося відкриття виставки живопису Івана Герцуня.
Приємно спостерігати, як зростає митець! Здається, що зовсім недавно саме у цій залі відбулася перша виставка тоді ще учня Полтавської дитячої художньої школи. А от сьогодні Іван запросив на відкриття нової експозиції під назвою «Містерії барв», де представлено 20 робіт в техніці олійного живопису, серед яких – сюжетні твори, пейзажі й портрети.
 


Довідка:
Іван Герцунь народився 3 лютого 1996 р. в с. Гора Полтавського району. З 2006 по 2012 рр. навчався в Полтавській дитячій художній школі, після закінчення якої відвідував арт-студію "Художник".
Вищу освіту здобував у Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка на кафедрі образотворчого мистецтва архітектурного факультету (2013 - 2017 рр.). 
Продовжив навчання в магістратурі одразу у двох напрямках. У Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г. Короленка – стаціонарно на кафедрі образотворчого мистецтва психолого-педагогічного факультету та заочно на історичному факультеті.
Працює науковим співробітником відділу науково-масової та виставкової роботи в Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка.
Крім живопису, захоплюється історичною реконструкцією, історичним фехтуванням та лимарством.
У жанрових творах "Артеміо КОТраміні", "Чіка", "Погляд із задзеркалля", "Поєдинок за троянду" висловлено погляд автора на історичне минуле, зроблена спроба розкрити психологічні характери персонажів та передається дух доби (Середні віки, епоха Відродження, 90-ті роки ХХ ст., сучасність тощо). 




В портретах "Artemio Catraminni" і "Вальда фон Шварцвальд" автор хотів розкрити естетику доби Відродження засобами постмодернізму.




Пейзажі, виконані в імпресіоністичній манері, передають ліричне замилування художника рідними краєвидами.
Центральним твором виставки є сюжетна картина "Дума для шаблі". Це власна інтерпретація автора на відомий образ козака Мамая, через призму якого художник хоче розповісти про характер українського лицарства, його символи і значення для сьогодення.


Кольори та художні засоби, наявні у творах, спонукають глядача замислитися над вічним та віднайти власне ставлення до дійсності.




Враження від виставки стали яскравішими завдяки поєднанню образотворчого мистецтва з музичним дякуючи виступам викладачів та учнів Полтавської дитячої музичної школи № 1 імені Платона Майбороди: Ольги Горбушкіної, Олени Матвієнко, Меланії Подробахи, Софії Медсен, Агати Литовченко.



Під час вернісажу панувала атмосфера щирих емоцій, доброзичливості та гарного настрою. Поздоровляли молодого художника друзі, рідні, колеги, поціновувачі творчості.







Із відкриттям виставки Івана привітали: заслужений майстер народної творчості України, член НСХУ, голова ПОО НСМНМУ Євген Пілюгін; викладач Полтавського міського центру позашкільної освіти Полтавської міської ради та Полтавського мистецького ліцею імені Софії Русової , член НСХУ Григорій Волков.


Виставка живопису Івана Герцуня «Містерії барв» триватиме до 17 грудня 2023 року.

Сюжет про відкриття виставки від «ІРТ Полтава»:




Немає коментарів:

Дописати коментар