суботу, 2 грудня 2023 р.

Мистецтво полтавського декоративного розпису буде жити!

Робоча зустріч носіїв елементу нематеріальної культурної спадщини України «Традиція полтавського декоративного розпису» відбулася 2 грудня 2023 року у відділі мистецтв обласної бібліотеки.


Інколи полтавський розпис ототожнюють з петриківським, але ж він є особливим культурним явищем; має свою давню історію та особливості. Його орнаменти несуть глибоку космологічну символіку, а йдуть вони від багатої і високої культури наших далеких пращурів – культури Трипілля, яку недарма називають ще «культурою мальованого посуду», тому що трипільці виготовляли з глини прекрасні розмальовані горщики, глечики. 
У рамках зустрічі відбулася лекція кандидатки педагогічних наук, доцентки кафедри образотворчого мистецтва ПНПУ імені В.Г. Короленка, членкині Національної спілки художників України Юлії Мохірєвої «Художні особливості полтавського розпису».


Юлія Анатоліївна ґрунтовно дослідила символіку розпису. До наукового обігу вона ввела поняття «полтавський художній розпис дерев’яних побутових виробів»; розробила технологію навчання мистецтва полтавського декоративного розпису; у 2003 році підготувала і видала навчально-методичний посібник «Цей мальований світ», у якому  висвітлено художні властивості полтавського розпису: його символіка, традиційні мотиви та елементи, композиційні, графічні та колористичні особливості.


Це видання є у фондах ПОУНБ імені І.П. Котляревського



Під час лекції присутні дізналися чимало цікавого про вжиткові естетичні традиції образотворчого характеру, притаманні саме нашому регіону. 


Членкиня Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, майстриня декоративного розпису і писанкарства Лідія Орел ознайомила присутніх з результатами етнографічних досліджень матеріальних носіїв полтавського розпису.
Разом із членкинею Національної спілки майстрів народного мистецтва України, майстринею народної та авторської ляльки Тамарою Пилипенко, вони дослідили скрині і побутові предмети, оздоблені цим унікальним розписом, в музеях Полтавщини та в приватних етно-збірках.




Заслужений майстер народної творчості України, голова ПОО НСМНМУ Євген Пілюгін окреслив подальші перспективи охорони, збереження і розвитку полтавського розпису.



Учасники зустрічі домовилися про подальшу співпрацю для того, щоб мистецтво полтавського декоративного набуло нового розквіту!


Немає коментарів:

Дописати коментар