середу, 27 вересня 2023 р.

Вітаємо з першими персональними виставками!

27 вересня у відділі мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського у привітній та теплій атмосфері зібралися десятки людей. Тут презентували свої роботи художниці Майя Кондратенко та Олександра Гребельна.

 
                  






Під час вернісажу відбулося знайомство з художницями, для яких ці виставки є першими, хоча з їх творчістю багато хто в Полтаві знайомий. 

Кондратенко Майя Василівна 


Народилася у м. Слов'янськ Донецької області, в Полтаву приїхала у 2014 році. З перших днів – там, де потрібна була допомога. Півтора року є волонтеркою пункту «Тепла кофта». Свою благодійну діяльність, яка не оплачується, поєднує з основною роботою. 
Почала малювати 4 роки тому разом з «Вуликом» (школа корисного дозвілля ВУЛИК народилася у 2015 році з ініціативи полтавської художниці Катерини Боняківської та переселенки з Луганська Наталії Діди, розташована у ПОУНБ імені І. П. Котляревського і стартувала за всебічної підтримки Української громади у м. Рочестер (США), Полтавського обласного Товариства Червоного Хреста України, ГО КримSОS, волонтерів. Основна діяльність – організація корисного дозвілля дітей та дорослих, переселенців разом з приймаючою громадою).
У Вулику навчали малювати художники Катерина Боняківська, Ярослав Терновський, Алла Федак, Марина Шевчук. Саме вони знайомили Майю із азами образотворчого мистецтва. 
І вже з перших занять, коли малювали олівцем, а потім гуашшю, малювання стало для неї щоденною потребою.
Майя поступово освоює техніку пастозного живопису. Використовує інтернет-ресурси для навчання, бере уроки у полтавських художників.
Займається розписом по тканині.
Дякуючи художникам, які були поруч, з’явились картини Майї. Вона неймовірно цьому рада і дуже вдячна вчителям за підтримку. 
Майя має два хобі. Перше – це малювання. Друге – подорожі. Вона завзята мандрівниця, шукає і знаходить небачене. Намагається у всьому бачити тільки позитивне. 
В свої картини також закладає виключно позитивні елементи щастя. 
Представлена виставка Майї Кондратенко під назвою «Кроки початківця» вміщує 43 роботи.Всі вони яскраві, життєдайні, душевні. Деякі – авторські, деякі – створені під час майстер-класів.
Привітати Майю прийшли  друзі, однодумці, творчі наставники, зокрема Марина Шевчук – один з улюблених Волонтерів і Вчителів малювання у «ВУЛИКУ».
         






 

Гребельна Олександра Сергіївна



Народилася 17.08.2002 р. у м. Кремінна. Проживає в  Полтаві. 
Мати – професійний художник. 
Навчатися образотворчому мистецтву Олександра почала з молодших класів школи. Ще тоді вирішила стати художником.
Після 9 класу вступила до коледжу Луганської державної академії культури і мистецтв у м. Кремінна (з 2022 р. знаходиться у м. Київ). 
Період навчання в коледжі вважає найщасливішим у своєму житті. Постійна практика з професіоналами дала за 4 роки дуже великий розвиток та багаж знань.
Зараз навчається в навчально-науковому інституті культури і мистецтв ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка».
Співпрацює з «Мистецьким Штабом»
Вважає, що художня професійна освіта є базою та фундаментом для сучасного художника. 
Олександрі завжди подобався саме живопис. Для неї є важливим ділитися з глядачем своїм внутрішнім світом, а живопис і є той ключик, який відкриває двері до її підсвідомості.
Оскільки в своїй творчості Олександра спирається на почуття, з початком війни її творчість змінилася. Вона розмовляє з глядачем мовою символів. 
Для неї важливо вкласти навіть в простий натюрморт чи портрет велику купу емоцій чи відчуттів. 
Переломною картиною в своїй творчості може назвати дипломну роботу «Юний червень». Адже після її написання вона відкрила себе як митця. 

На картині зображено типовий пейзаж Донбасу: річка, покручені тополі та верби. Біля вогнища сидять троє хлопців, які символізують три місяці літа. В небі молодий місяць та зорі: чистота буття та таємність звичайного. Тиха прозора вода, спокій, який здається безкінечним. Молодість, відчуття того, що все попереду, наче в тиші час зупинився.
Тему рідного краю розкриває чи не кожен художник. Олександра намалювала свій край таким, яким вона його не тільки бачить, а й відчуває: красивим, спокійним, казковим. На той момент вона думала, що так буде завжди, але як виявилолось – ні. 
На даний момент не знає, що з цією композицією, можливо її викрали або вона перетворилась у попіл. 
Під окупацією залишись ще декілька робіт: «Сон» та «Літня ніч».
Головна ідея творчості Олександри – кричати про свої почуття та внутрішній біль. 
Вона не зупиняється на чомусь одному, змінює стиль, ідеї, підхід. Постійно експериментує та навчається. 
Їй важливо показувати людям світ таким, яким вони його ніколи не бачили. А головна ціль – стати митцем, адже її бачення прекрасного – це єдине, що в неї залишилось від минулого життя.
«Ультрамарин і зорі». Так назвала свою першу персональну виставку в обласній бібліотеці художниця. На ній представлено 10 робіт, кожна з яких має свій духовний настрій.






А ще одна картина Олександри (вона прикрашає афішу) саме зараз експонується на обласній виставці у виставковій залі Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені М. Ярошенка.
Вернісаж набув урочистості завдяки музичному супроводу представників творчого вишу – навчально-наукового інституту культури і мистецтв ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка».


У виконаннні студента 3-го курсу Георгія Гусєва та концертмейстера Зої Цибульник прозвучала «Каватина» Йозефа Йоахіма Раффа.
І відгуки були. Багато щирих, відвертих відгуків відвідувачів, сповненних хороших вражень!
      






Вітаємо Майю та Олександру з важливою та хвилюючою подією у житті!
Впевнені, що вони зможуть реалізувати себе як художниці якомога краще, адже для цього мають всі необхідні задатки та якості.

Сюжет про відкриття виставок від «ІРТ Полтава»:


Немає коментарів:

Дописати коментар