понеділок, 17 липня 2023 р.

«Захоплена життям!»


Одразу дві мистецькі події відбулися 18 липня у рамках спільного культурно-просвітницького проєкту Полтавського обласного осередку НСМНМУ, відділу мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського та закладів освіти, що здійснюють підготовку фахівців галузей культури, мистецтва та креативних індустрій, «Шлях до Перемоги!».
Саме сьогодні відкрили виставку людини, для якої захоплення вузловою лялькою перетворилося у справу життя. 



Свиридюк Наталія Олександрівна – заслужена майстриня народної творчості України, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України та Всеукраїнської спілки дизайнерів, арт-кураторка креативного мистецького хабу «OTOLOVKO», і просто дивовижно захоплена життям людина!
Дослідниця традиційної вузлової ляльки, власниця великої колекції автентичних речей – старовинного одягу центрального і східного регіонів України. 
Народилася мисткиня в Полтаві. Від бабусі успадкувала захоплення народними традиціями та отримала перші навички з виготовлення ляльок.


Сьогодні власний творчий спадок Наталії Олександрівни – сотні вишуканих, самобутніх, науково достовірних та естетично досконалих, виконаних в народних традиціях ляльок.
Її ексклюзивні роботи викликають захоплення. Кожну дрібничку майстриня виготовляє власноруч. Від одягу до прикрас.
Свої витвори демонструє на обласних, всеукраїнських, міжнародних виставках, конкурсах, пленерах. І вони завжди мають великий успіх, отримують захоплені відгуки відвідувачів, здобувають визнання найавторитетніших мистецтвознавців. 
Наталія Олександрівна є учасницею багатьох проєктів, які презентують Україну на міжнародному рівні. Варто згадати хоча б етномистецький календар «Шлях крізь століття», який є результатом творчої колаборації майстрині та центру моди «Століття краси» (керівник – Ольга Агєєва).
На сьогодні існують календарі на 2022 та 2023 роки, на сторінках яких – світлини дітей в українському традиційному вбранні XIX-початку XX століття. 
Одяг та вузлові ляльки, використані для втілення образів, належать Наталії Свиридюк.
Продовженням культурно-освітнього проєкту «Шлях крізь століття» став «Мotanka film», презентація  якого відбулася 18 квітня 2023 року у Полтавському театрі ляльок.
У фільмі використана колекція родини Свиридюк та ляльки  Наталії та Олександри Свиридюк.
Також ляльки мисткині представляли українські мистецькі традиції в рамках благодійного аукціону під час Євробачення-2023!
Наталія Свиридюк стала одним з облич напрямку Євросоюзу "Разом зберігаємо". Її саму, її ляльки-мотанки можна було побачити на біл-бордах та афішах у різних куточках країни. 
Пані Наталія не тільки прославляє Україну на світовому рівні. А й особисто зустрічається на високих рівнях з поважними особистостями, як от, наприклад, Надзвичайний і Повноважний посол ЄС  Матті Маасікас.
Саме з ним Наталія Олександрівна виступала 8 липня на одному майданчику у Києві, в Галереї мистецтв «Лавра», під час проведення мистецького пленеру «Культурна мозаїка», коли розповідала про збереження традиції народного іграшкарства Полтавської області, виступаючи з доповіддю "Українська народна іграшка в сучасному креативному просторі".

Ляльки, що представлені в експозиції «Захоплена життям!», створені Наталією Свиридюк в різні роки її творчості з вінтажних матеріалів. Це й домоткане полотно, й старовинна вишивка ручної роботи. Представлений навіть фрагмент рушника з архаїчним малюнком «Дерево життя» з території історичної Полтавщини.

Виставка, що демонструє потужну енергетику мисткині, діятиме у відділі мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського до 18 серпня 2023 року.

Назар Божинський – архітектор, кобзар, лірник, громадський діяч, художник, доцент кафедри дизайну Інституту культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка


Наталія Дмитренко – майстриня килимарства, членкиня НСХУ та НСМНМУ, наукова співробітниця Полтавського художнього музею (галереї мистецтв ім. М. Ярошенка); 
Євген Пілюгін – заслужений майстер народної творчості України, член НСХУ та НСМНМУ, голова Полтавського обласного осередку НСМНМУ

Лідія Орел – викладач-методист Полтавської дитячої художньої школи, членкиня Полтавського обласного осередку НСМНМУ, майстриня декоративного розпису і писанкарства

Вітаємо пані Наталію із відкриттям виставки та дякуємо за надзвичайно цікаву лекцію «Виготовлення традиційної ляльки за результатами польових досліджень з народного іграшкарства в Полтавській області»!


Сюжет від Полтавського обласного телебачення:

 



Немає коментарів:

Дописати коментар