середу, 18 січня 2023 р.

У стоп-кадрі – мистецтво і митці!

18 січня у відділі мистецтв пройшла творча зустріч з Володимиром Коротковим, в рамках якої відбулося урочисте відкриття його нової виставки «У стоп-кадрі – мистецтво і митці».




Свій 70-й День народження Володимир Сергійович як справжній митець збирався відзначити відкриттям виставки художніх фотографій. Але у березні минулого року ми не могли цього зробити… І от тепер, так би мовити, постфактум, вирішили не просто відкрити виставку, а й влаштувати творчу зустріч з автором для того, щоб фотомитець розказав про свої проєкти, джерела натхнення, співпрацю з культурними інституціями, і про все те, про що запитають глядачі.
ДОВІДКА:
Народився Володимир Сергійович Коротков у Харкові в 1952 році. Має вищу освіту інженера-механіка, займався технологією машинобудування, обробкою металів при створенні машин і механізмів, працюючи на інженерних посадах різних підприємств. 
Будь-яка справа є успішною за умови, що в неї вкладають душу. Саме тоді улюблена справа приносить користь не тільки тобі, але і іншим.
Так от, Володимир Сергійович завжди підкреслює, що такою улюбленою справою для нього було машинобудування. Майже 35 років Володимир Сергійович пропрацював на Полтавському турбомеханічному заводі. 
Останні 7 років перед виходом на заслужений відпочинок Володимир Сергійович працював у міському методичному кабінеті управління освіти провідним фахівцем центру інноваційних технологій.
Фотографуванням захоплюється ще зі шкільних років. І сьогодні можна вже констатувати, що сенсом життя фотохудожника завжди було і лишається постійне бажання творити, захоплення власною справою.
Він багато років фіксує на фото життя, культуру і мистецтво Полтави, і, звичайно, ловить об’єктивом свого фотоапарату краєвиди, старовинні будівлі, архітектурні пам'ятники й людей рідного міста. 
Увесь час Володимир Сергійович повністю присвячує улюбленій справі. У музеях, школах, вузах, територіальних центрах, бібліотеках Полтави часто можна побачити виставки фотохудожника. 
Багато культурних подій, зокрема тих, що відбуваються в нашій бібліотеці, літературно-меморіальних музеях І. П. Котляревського та В. Г. Короленка, Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського, проходять за участю фотографа. 
Працівники культури часто звертаються до нього, коли потрібно зафіксувати щось для історії. Володимир Коротков нікому не відмовляє – охоче допомагає гуманітарним та культурним інституціям створювати фотоархіви.
Репортажне фото, пейзажні зйомки, портрет – все це присутнє у творчості митця. Сам Володимир Сергійович часто відзначає, що створює літопис початку ХХI століття, фотографуючи людей, мистецькі події, архітектуру і природу міста та околиць. 
У нього є різні авторські цикли фотографій, пов’язані з Полтавою. Існують напрямки, за якими він може ці цикли поповнювати і розширювати.
Багато власних світлин автор, за своєю давньою традицією, дарує закладам культури.

Виставки Володимира Короткова проходили у відділі мистецтв ПОУНБ імені і. П. Котляревського в різних форматах. Так, у 2018 році ми запросили всіх бажаючих на віртуальну виставку світлин митця. Тоді ми вирішили влаштувати демонстрацію творів Володимира Короткова на великому екрані. 
Тема фотовиставки «У стоп-кадрі – мистецтво і митці», експозиція якої відтепер розміщена у нашому арт-просторі, стосується саме відділу мистецтв.
На світлинах можна побачити відображення різних мистецьких подій. Це концерти, вернісажі, вечори, лекції. 


Цю серію робіт фотохудожник створював впродовж останніх 5 років. На її довгоочікувану презентацію до відділу мистецтв особисто завітали герої світлин, друзі. 
В експозиції представлено більше 30 фототворів, створених Володимиром Коротковим. Нам приємно, що ці світлини вдало демонструють цікаву творчість різних колективів та особистостей.


Привітати митця завітали друзі та однодумці, поціновувачі його творчості, які ділилися енергію та мистецьким досвідом, просто тепло спілкувалися. 
Багато гарних слів на адресу фотохудожника прозвучало від заслуженого майстра народної творчості України, голови ПОО НСМНМУ Євгена Пілюгіна. А художник Леонід Колєсніков, привітавши митця, подарував йому одну зі своїх картин.


Володимир Сергійович захоплено розповідав про свої роботи, пригадував яскраві моменти та події зі свого творчого життя. 


Натхненну зустріч з митцем супроводжували музичні та поетичні твори у виконанні:
  • Студентки Інституту культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка Ангеліни Климової;
  • Учасників «Вокальної академії успіху «БіТ» ЦКД ПМТГ Софії Сєрової та Яна Яреська (керівник Світлана Ольховик);
  • Артистки "Театру поезії та пісні" під керівництвом Михайла Косенка Людмили Костенко;
  • Учасниці клубу «Цікаві зустрічі» Галини Львової.

Грамоту за багаторічну плідну співпрацю з відділом мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського та з нагоди відкриття фотовиставки «У стоп-кадрі – мистецтво і митці» вручила митцю в.о. завідувачки відділу Тетяна Гусар.


Фотовиставка Володимира Короткова «У стоп-кадрі – мистецтво і митці» триватиме впродовж місяця.

Немає коментарів:

Дописати коментар