четвер, 18 серпня 2022 р.

«Скарби бабусиної скрині»: виставка декоративного розпису та текстильних колажів Лідії Орел

Цікавою та барвистою виявилася виставка декоративного розпису та текстильних колажів Лідії Орел «Скарби бабусиної скрині», що відкрилась 18 серпня у відділі мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського до Дня Незалежності України. Вона виняткова у своєму задумі і реалізації, дуже оптимістична та життєстверджуюча. 


Особливий настрій створили вокальні твори, що пролунали у яскравому виконанні солістки Полтавської обласної філармонії Марини Ткаченко, яка відкрила захід.  



На адресу авторки виставки прозвучало чимало добрих слів від заслуженого майстра народної творчості України, члена НСХУ та НСМНМУ, голови Полтавського обласного осередку НСМНМУ Євгена Пілюгіна; майстра різьблення Юрія Панкевича; Марії Кривчун.







Привітати пані Лідію завітали друзі, колеги та вдячні учні, які захоплюються її творчістю.
Свою любов і талант Лідія Олексіївна передає дітям, яких навчає не тільки малювати, але й відчувати прекрасне в оточуючому світі. Неодноразово твори її вихованців були представлені в обласній бібліотеці, в музеях міста. 
У червні відбулася перша персональна виставка учениці Лідії Олексіївни – Алісії Кривчун, яка з мамою теж була присутня на вернісажі.



Лідія Орел не тільки організовує виставки творчих робіт своїх учнів. Вона також була ініціаторкою проведення виставки учасника «гадяцького сафарі» Олександра Сиваша, що відбулася у відділі мистецтв обласної бібліотеки у липні.



У творах, представлених в експозиції, переплітається власна фантазія мисткині з традиціями народних майстрів. І передають вони відчуття щастя та спокою.
Довідка:
Орел Лідія Олексіївна – викладач вищої кваліфікаційної категорії, викладач-методист Полтавської дитячої художньої школи. Член Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, майстриня декоративного розпису і писанкарства. 
1983 – закінчила Миргородський керамічний технікум імені М.В. Гоголя. Навчалася у Н. Беркути, С. Мисака, О. Пестича. 
1989 – закінчила Харківський інститут культури. 
1984-2013 – викладач живопису в Гадяцькому коледжі культури і мистецтв імені І.П. Котляревського. 
2013 і донині – викладач Полтавської дитячої художньої школи. Протягом усієї трудової діяльності займається дослідженням і відродженням регіональних особливостей полтавського декоративного розпису та писанкарства. 
2018 – учасниця ХІ Всеукраїнського фестивалю “Писанка” та спікер Міжнародної наукової конференції “Мистецтво писанкового розпису – соціокультурний скарб України” в м. Коломия. 
З 2019 року є переможцем обласних, Всеукраїнських, Міжнародних конкурсів та фестивалів декоративно-прикладного мистецтва. 
Веде активну виставкову діяльність, зокрема:
2019 – обласні виставки “Різдвяна” та “Великодня”; 
2019 – Персональна виставка “Писанки Полтавщини” у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського; 
2020 – “Мальовнича Полтавщина”, “Різдвяний вернісаж”; 
2021 – “Народна іграшка Полтавщини”, “Великодня писанка”, “Традиції вузлової ляльки Полтавщини”, “Традиції декоративного розпису полтавського житла”, “Майстри лялькових справ”. 
Участь у Всеукраїнських виставках:
2020 – ХІХ Всеукраїнська виставка декоративного мистецтва “Світ Божий як Великдень”, м. Лубни (текстильні колажі з писанками);
2021 – Всеукраїнська виставка “Іграшкова культура української дитини: від витоків до сьогодення”, м. Київ (розпис дерев'яних іграшок); 
2021  – Всеукраїнська виставка “Кращий твір року 2020”, м. Київ (декоративний розпис); 
2022 – Всеукраїнська виставка “Кращий твір року 2021”, м. Київ (писанкарство). 

Наразі 30 полтавських писанок та дерев'яна іграшка “Коник” зберігаються у фондах Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського. Текстильні колажі з писанками “Писанкове дерево”, “Україночка” та “Ранні пташки росу п'ють” зберігаються у приватних колекціях Японії, Австралії і Канади. 

До експозиції виставки декоративного розпису та текстильних колажів Лідії Орел «Скарби бабусиної скрині» увійшли роботи, створені за останні три роки. Всього ж їх презентовано 28. І кожна заслуговує на те, щоб бути побаченою. 
Виставка діятиме впродовж місяця.

Немає коментарів:

Дописати коментар