четвер, 7 липня 2022 р.

Лікування мистецтвом...

" Хірурги лікують тіло, а мистецтво – душу..."
У відділі мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського відбулося відкриття виставки картин Олександра Сиваша «Віра, Надія, Любов: Мистецтво заради життя», яка триватиме з 7 липня до 4 серпня 2022 року.

Автор робіт – приклад того, що можна бути вже дорослою людиною і зрозуміти: прийшов час взятися за пензля. А якщо в людини є здатність до творчості, то нікуди вона не подінеться. 
А ще приклад того, що корекційні можливості живопису, а в широкому сенсі арт-терапії пов'язані з отриманням людиною практично необмежених можливостей для самовираження.


Олександр Володимирович Сиваш:
Голова ГО «Єдиний центр допомоги учасникам АТО»;
Голова ГО «Гадяцька Народна Рада»;
Голова Всеукраїнського об’єднання «Свобода» у м. Гадяч.
А ще він – один із учасників так званого «Гадяцького сафарі», яке вже оповите легендами про сміливість місцевого населення Сумщини та Полтавщини, злагоджені дії українських військових та розгром однієї з елітних дивізій російської армії. Під час цієї події українські захисники знищили близько 100 одиниць бойової ворожої техніки. 
У квітні згідно з Указом Президента України Олександра Володимировича відзначили «за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» та нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня.
Для Олександра подібна нагорода не перша. У лютому 2018 йому вручили відзнаку Президента за волонтерську діяльність.
28 лютого Олександр Сиваш зазнав поранень у боротьбі з окупантами.  Після численних операцій перебував в Полтаві на реабілітації. На сьогодні лікування ще триває. 
І от саме під час лікування він відкрив для себе творче хобі –  МАЛЮВАННЯ… 



На перших роботах, що створив, були квіти. Писати картини сподобалося. Він став ще більше часу приділяти цьому заняттю. Картини дарує друзям та рідним. 



Виникло бажання організувати виставку. З ініціативою влаштувати її у відділі мистецтв обласної бібліотеки виступила Лідія Орел, яка давно знайома з автором.





Що саме підштовхнуло до творчості, як йому, правші від природи, вдається створювати картини лівою рукою, дізналися відвідувачі першої персональної виставки Олександра Сиваша.

Багато добрих побажань пролунало на адресу нашого ГЕРОЯ від:
  • Заслуженого майстра народної творчості України, голови Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Євгена Пілюгіна, який завжди допомагає митцям-початківцям; 
  • Майстрині, викладачки Полтавської дитячої художньої школи Лідії Орел;
  • Члена творчого об’єднання «Художник», учасника численних виставок Леоніда Колєснікова;
  • Лікаря-реабілітолога, доцента кафедри фізичного виховання і здоров’я, фізичної терапії, ерготерапії з спортивною медициною та фізичною реабілітацією Полтавського державного медичного університету Євгена Страшка;
  • Психологині Анни Литвишко;
  • Побратимів, друзів, рідних і близьких Олександра.











Окрасою вернісажу і подарунком для всіх присутніх став виступ музиканта. Микола Стрілець – студент другого курсу Полтавського фахового коледжу мистецтв імені М.В. Лисенка. Лауреат міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів виконав знамениту «Черемшину».


Знайомлячись з такими людьми, як Олександр Сиваш, з їхньою творчістю, розумієш, ніколи не пізно займатися улюбленою справою. І це не тільки про малювання.





Автор виставки переконався на власному досвіді, що через процес живопису можна забути про біль, отримати психологічну розрядку, поринути у творчість.





Ми сподіваємося, що набуті Олександром навички посприяють його кращому та скорішому одужанню. І він підвищить свій творчий потенціал.
А тим, хто хоче дізнатися про свій справжній душевний стан, рекомендуємо виплеснути емоції на полотні. Живопис допоможе. І, можливо, вам захочеться  поділитися почуттями з іншими, як от і зробив Олександр Сиваш, якого ми щиро вітаємо з відкриттям першої виставки! 


Зичимо якнайшвидшого одужання та нових перемог! 
А всім нам – ГОЛОВНОЇ ПЕРЕМОГИ, на яку ми так чекаємо!!!
ІРТ Полтава:


Суспільне Полтава: 

Немає коментарів:

Дописати коментар