середу, 15 грудня 2021 р.

Вишуканий світ вишитих картин Володимира Кулаженка

 Якщо людина хоче вишивати,
Знайдеться в неї голка, нитка, час...
Зуміє всі відтінки підібрати,
Й шедеври вийдуть з-під руки не раз.
Надія Красоткіна
«Вишуканий світ вишитих картин Володимира Кулаженка» – таку назву має виставка, що відкрилась у відділі мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського.
І на перший погляд, роботи кременчуцького майстра – живопис: натюрморти, пейзажі, анімалістика.

Насправді – це картині, вишиті унікальним мікрохрестиком. За цими виробами – години, місяці, роки копіткої праці… Вони вражають високою майстерністю та красою.


Якщо живопис полтавських майстрів вишивки мешканці обласного центру вже встигли оцінити, оскільки вони неодноразово презентують свої роботи на численних обласних та міських виставках, влаштовують персональні імпрези, то цілковитим відкриттям для Полтави є Володимир Кулаженко.

Він працює директором Білецьківського ліцею Кам'янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області. Вишивання для нього – розрада для душі, хобі. 


На виставці представлено 40 вишитих картин, жіночі та чоловічі вишиванки, створені Володимиром Анатолійовичем.



В експозиції представлені і роботи бабусі пана Володимира – Парасковії Калістратівни, яка також багато вишивала (сорочки, рушники). Саме від неї чоловік перейняв любов до вишивки. 


Своє захоплення роботами Володимира Кулаженка висловили:
Євген Пілюгін – заслужений майстер народної творчості України, член НСХУ та голова ПОО НСМНМУ;
Світлана Завалій – директорка Полтавського літературно-меморіального музею Панаса Мирного;
Наталія Дмитренко – майстриня килимарства, членкиня НСХУ та НСМНМУ, наукова співробітниця Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка; 
Тетяна Обифіст – бібліотекарка Центральної міської бібліотеки Полтавської ЦБС;
Марія Полякова-Лагода  – завідувачка відділу мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені  І.П. Котляревського;
Оксана Кравченко – членкиня НСЖУ, МСПУ.






На відкритті виставки були присутні також і найрідніші та найголовніші шанувальники  митця – мати пана Володимира Валентина Олексіївна та дружина Маргарита Олександрівна.



Ведуча заходу – завідувачка відділу Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Наталія Свиридюк вручила Володимиру Кулаженку подяку від імені директора ОЦНТ КОР Дмитра Соколова за вагомий творчий доробок в галузі образотворчого мистецтва, високопрофесійне виконання творів у техніці мікровишивки, значну роботу з популяризації традиційної української вишивки та з нагоди відкриття персональної виставки.


Традиційно були яскраві музичні дарунки. Цього разу від учнів та викладачів Полтавської дитячої музичної школи №1 ім. П.І. Майбороди. 
Звуками скрипки та фортепіано зачарували присутніх Анастасія Місюра (викладач В.А. Амельохіна) та Анастасія Маркосян (акомпаніатор О.В. Матвієнко; викладач І.В. Огризько).
У їх виконанні прозвучали твори Вівальді та Сільванського.


Виставка «Вишуканий світ вишитих картин Володимира Кулаженка» триватиме до 26 грудня 2021 року.


Немає коментарів:

Дописати коментар