четвер, 30 вересня 2021 р.

Експерти про мистецтво: Олександр Бабенко

«Мама. Мисткиня» – зустріч-спогад, присвячена 95-річчю від дня народження заслуженої майстрині України, художниці, лавреатки Національної премії України імені Тараса Шевченка Надії Несторівни Бабенко, відбулася у Полтавській ОУНБ ім. І. П. Котляревського, в рамках рубрики відділу мистецтв «Експерти про мистецтво».

Учасником-експертом події став Олександр Бабенко – син феноменально талановитої мисткині, провідний художник Всеукраїнського центру вишивки та килимарства (м. Решетилівка), заслужений майстер народної творчості України.


Саме у день народження Мами і Мисткині, який співпадає з православним святом Віри, Надії, Любові та матері їх Софії (30 вересня), пан Олександр поділився світлими спогадами, родинними світлинами, цікавими фактами із професійного і творчого життя Надії Несторівни Бабенко.

У передмові до альбому «Надія Бабенко. Килимарство і вишивка» заслужений діяч мистецтв України Євген Шевченко зазначив:
«…Надія Бабенко піднесла українське килимарство на вищий щабель поступу. Її могутня творча особистість, оригінальність художньо-образного мислення дозволили майстрині розвинути українську килимову культуру, вільно вплітаючи у композиції декоративно-узагальнені рослини та геометричні мотиви, казкових птахів у фантастичному забарвленні. Водночас вона залишалася вірною витвореним століттями художнім канонам українського національного килима…».
Авторський стиль майстрині і нині захоплює не лише поціновувачів високого мистецтва, а й дослідників та науковців.
Коло наукових інтересів і самого Олександра Бабенка, який значну частину свого життя присвятив викладацькій діяльності на кафедрі образотворчого мистецтва ПНПУ імені В.Г Короленка (має понад 40 наукових праць, присвячених питанням теорії та методики навчання декоративно-ужиткового мистецтва у вищих навчальних закладах освіти), завжди перекликалося із справою усього життя родини – килимарством.
І нині діяльність Олександра Бабенка спрямована на збереження основоположних цінностей Віри, Надії та Любові, що втілені у кращих традиціях української культури та родинному вихованні.
Митець завжди з гордістю і захопленням говорить про Надію Несторівну. 
У переддень нашої зустрічі газета «Урядовий кур’єр» надрукувала «Слово про маму» Олександра Бабенка.

https://ukurier.gov.ua/uk/articles/slovo-pro-mamu/

Відео-спогад зі Львова про свою бабусю надіслала донечка нашого гостя – Оксана Бабенко, яка свою генетичну творчість реалізує у професійній журналістиці.


Завітав на захід заслужений майстер народної творчості України, голова ПООНСМНМУ Євген Пілюгін, який працював із мисткинею і був палким шанувальником її таланту. Вразила історія, якою поділився гість:
«…одного разу на працьовитій долоні Надії Бабенко ворожка намагалася прочитати долю… Лінії були індивідуальні, різних відтінків фарби для вовни… Та одна була особливою, безкінечною – лінія таланту…».
Творчий почерк Надії Несторівни чітко проглядається у її роботах, але присутні мали змогу побачити манеру письма мисткині і на папері - рядки із пісні:
«На могилі моїй посадіть молоду яворину.
І не плачте за мною, за мною заплаче рідня.
Я люблю вас усіх. Та найбільше Люблю Україну…».

ЗМІ: ІРТ-Полтава: 


Немає коментарів:

Дописати коментар