пʼятницю, 24 вересня 2021 р.

«В стилі ретро: магічні звуки часу»: виставка старовинних платівок з колекції Юрія Меліхова

24 вересня студенти 224 групи Полтавського базового медичного фахового коледжу дізналися, що слухати музику можна не тільки з будь-якого смартфона чи комп'ютера. 



До Дня народження грамофона (26 вересня) та Міжнародного дня музики (1 жовтня) працівники відділу мистецтв підготували виставку старовинних платівок «В стилі ретро: магічні звуки часу», що апелює до інтонацій минулого, дозволяє поринути в культурну епоху початку-середини ХХ століття. 
На виставці представлені патефонні і грамофонні платівки з колекції Юрія Меліхова.
Окрім платівок різних музичних стилів та виконавців, представлено і пристрої для прослуховування,  деякі з них – діючі. Від патефону 1940-1950-их років до радіол 1980-их. 



Студенти побачили та почули грамофонні та патефонні платівки, які були вироблені в такими компаніями – лідерами в музичній індустрії з багаторічним досвідом, як «Columbia Records», «Gramophone», «Electrola», «Zonophone Record», «Екстрафон», «Бека-гранд Пластинка».
Звучання старовинних платівок неповторне. Крізь ноти чути звуки минулого…

А ще студенти дізналися про те, що:
  • можливість запису звуку на грамплатівки з’явилася ще наприкінці 19-го століття; 
  • існують спільні риси між грамофоном та вертольотом;
  • для виготовлення платівок використовували шелак – воскоподібну природну смолу (шумний та крихкий матеріал), який згодом замінили вінілом;
  • появі першого в світі логотипу ми зобов'язані собаці, який слухає грамофон. 



Крім того, головна бібліотекарка відділу Інна Загребельна розповіла цікаві факти, пов'язані із найстарішими і найбільшими фірмами грамзапису.

Виставка «В стилі ретро: магічні звуки часу» і затишна фотозона працюватимуть до кінця листопада.













Немає коментарів:

Дописати коментар