середу, 1 вересня 2021 р.

У світ музики вперше (огляд літератури до Дня знань)

«...Любіть та вивчайте велике мистецтво музики, воно відкриє вам цілий світ високих почуттів, поривань, думок. Воно духовно збагатить вас та вдосконалить. Нові кольори та віддтінки з'являться у вашому житті...».
                                                                                            Дмитро Шостакович
«Я твердо переконана, що початковий етап навчання є вирішальним у подальшій долі музиканта. Це ніби висадка першого насіння, із якого потім виростає величезне дерево!». 
«Починаючи музичне виховання дитини, ми повинні пам'ятати, що світ музичних звуків — це особлива стихія, в яку занурювати дитину треба непомітно і радісно, а не заштовхувати її силою, називаючи це «вчити музиці». 
«Намагайтеся зачарувати дитину музикою, як цікавою казкою, що не має кінця». 
Ганна Артоболевська


Мова музики інтернаціональна й не потребує перекладу. Вона здатна передавати найтонші та найглибші почуття, які часом неможливо передати словами. Зараз не викликає сумніву той факт, що діти, які займаються музикою, інтелектуально й емоційно більш розвинуті. Вони починають дивитися на світ іншими очима. Тому зробити так, щоб дитина зацікавилась музикою, а та потім злилась з життям та іграми так, щоб захотілось оволодіти її мовою і виникло бажання постійно нею займатись — головне завдання педагога. 
Треба сказати, що початковий процес засвоєння базових понять музичної науки є доволі складним і відповідальним. Як правило, він відбувається в молодшому віці, коли у сприйнятті переважають образно-асоціативні механізми. Тому книги з цієї теми вирізняються єдністю музично-естетичного комплексу: музики, віршів, малюнків. Вони є своєрідними музичними путівниками, які розкривають перед малюками світ музики, гри, вигадки й жарту. Захопившись грою, прагнучи творчо себе виразити, діти легко й невимушено засвоюватимуть основні елементи музичної мови, познайомляться з різними музичними образами, розвинуть свою слухову увагу, привчаться до активного емоційного сприймання музичних творів та набудуть інших якостей, без яких неможливе виховання справжньої любові до музики.
Запропоновані книги здатні суттєво допомогти батькам в організації домашньої роботи дітей, дати уявлення, яким конкретним шляхом, враховуючи природне єство дитини, можна посприяти здійсненню музичних педагогічних завдань. Особливо цінні вони для молодих фахівців, які прагнуть досягти високих результатів педагогічної діяльності. Їм перш за все адресовані видання, авторство яких належить науковцям, педагогам-практикам, а їх матеріали випробуванні впродовж років.
Наші книги для тих, хто починає навчатись музиці, та тих, хто хоче обмінятись досвідом у керівництві цим процесом. Іншими словами — огляд книг «У світ музики вперше» для тих, хто тільки занурюється в нього, та тих, хто є там надійним провідником. 
Усі зазначені книги можуть знайти свого читача у відділі мистецтв. Знайомтесь із ними. Навчайтесь радісно, охоче, із задоволенням! Викладайте цікаво і результативно!

У відділі мистецтв можна знайти школу гри для різних музичних інструментів. Наприклад:

 






























                     






У відділі мистецтв також експонується книжкова виставка до Дня знань «На допомогу музиканту-початківцю».  



85.954.291
А 58
Альтерман, София Самуиловна.
    Сорок уроков начального обучения музыке детей 4-6 лет [Ноты] / С. С. Альтерман. - СПб. : Композитор.
Тетрадь 1 (1-26). - 1999. - 52 с.

Посібник містить авторські розробки уроків фортепіано з дітьми 3-6 років. Видання адресовано  молодим педагогам і батькам, які хочуть дати дітям основи музичного виховання, а також  музичним керівникам дитячих садів. Автор пропонує свій варіант спілкування з маленькими учнями. Посібник містить 40 уроків з початківцями. Їх може бути більше або менше в залежності від віку та здібностей учнів. Також можливі будь-які перестановки, зміни всередині уроків. Перші 10 уроків запропонованоґ методики бажано проводити з невеликою групою дітей (3-4 людини). В міру ускладнення музичного матеріалу здійснюється перехід до індивідуальних занять. Автор сподівається, що ця робота дозволить пробудити в учителя творчу ініціативу і допоможе йому зберегти інтерес і захопленість учня впродовж занять музикою.


85.954.291
А 86
Артоболевская, Анна Даниловна.
    Первая встреча с музыкой [Ноты] : учеб. пособие: из опыта работы педагога-пианиста с детьми дошк. и мл. шк. возраста / А. Артоболевская ; Подгот. к изд. Ю. Челкаускаса. - 6-е изд. - М. : Советский композитор, 1992. - 104 с. : ил. 

Починаючи заняття з найменшими дітьми, перш за все треба намагатися не відлякати їх чимось занадто серйозним, що може здатися їм утомливих або нудним. Для цієї мети потрібно створити асоціації з усім, що їм звично і приємно.
Більше казки, більше фантазії! Невтомно будити уяву дитини, пов'язуючи казку, фантазію з музикою.Невтомно розповідати і показувати, «чаклувати» навколо музики. Ці та безліч інших слушних порад містить книга від видатного педагога Ганни Артоболевської.


85.907
В 391
Ветлугина, Наталья Алексеевна.
    Музыкальный букварь [Ноты] : для детей мл. возраста / Н. Ветлугина ; комп.: Е. Тиличеева, И. Арсеев ; лирик Л. Дымова. - М. : Музыка, 1987. - 112 с.

Завдання музичного букваря — занурити дитину в світ музики і виховати емоційне і свідоме ставлення до неї. Призначений для дітей дошкільного віку. Він може бути використаний в старших групах дитячого садка, в підготовчих класах загальноосвітньої школи, в дошкільних групах музичної школи, а також в домашніх умовах. Структура букваря відповідає завданню послідовного музичного розвитку дітей. 


85.907
В 433
     Використання довідкових матеріалів з музичної грамоти [Ноти] / уклад. С. П. Поляковська. - Вінниця : Нова книга, 2012. - 40 с.

У довідкових матеріалах в стислій конспективній формі викладено основи музичної грамоти, на яких базується вивчення музично-теоретичних дисциплін. Для абітурієнтів, студентів та педагогів музичних училищ, училищ культури й мистецтв, викладачів та учнів музичних відділень початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання). 



74.266.7
Г 94
Гумінська, Оксана Олексіївна.
    Уроки музики в загальноосвітній школі [Текст] : методичний посібник / О. О. Гумінська. - Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2010. - 104 с.

У посібнику висвітлено питання організації та проведення уроку музики в загальноосвітній школі, подано методичні та практичні матеріали, зразки планів-конспектів уроків. Для студентів музично-педагогічних факультетів, учителів музики. 





85.954.298
З-36
Заславець, Галина Павлівна.
    Музичний світанок. Початковий період навчання [Ноти] : навч. посіб. з гри на фп. / Г. П. Заславець. - К. : Мелосвіт.
Ч. 2. - 2010. - 72 с. 

Навчальний посібник призначений для маленьких учнів (перший рік навчання, друге півріччя), які бажають навчитися грі на фортепіано. Матеріал «Музичного світанку» вдало поєднує традиційні п'єси, які давно використовуються в педагогічній роботі і нову музику. Посібник розрахований на викладачів і учнів музичних шкіл, студій і т.п.. Навчайтесь із задоволенням! 



85.907
К 65
Кончаловская, Наталия Петровна.
    Нотная азбука [Ноты] : учебное пособие для детей / Н. П. Кончаловская. - К. : ''Муз. Україна'', 1984. - 96 с. : цв. ил. 

Книга звертається до читача: «Ти, звичайно, любиш музику, мій читачу? Слухаєш її по радіо і телевізору. Кожну мелодію можна записати. Записують мелодію нотами так, як слова записують літерами. Для того, щоб навчитися читати книжки, потрібно знати букви, а для того, щоб навчитися читати музичні п'єси, потрібно знати ноти. У алфавіті тридцять дві літери, а скільки нот у нотній абетці?» 



85.98я7.0
К 68
Королькова, Ирина Станиславовна.
    Крохе-музыканту: нотная азбука для самых маленьких [Ноты] / И. С. Королькова. - Ростов-на-Дону : Феникс.
Ч. 1. - 14-е изд. - 2011. - 56 с. - (Мои первые ноты).

Цей збірник є методичним посібником, призначеним для навчання грі на фортепіано дітей 4-5- річного віку. Весь нотний матеріал публікується вперше. Тексти пісеньок образні і доступні за змістом. Враховуючи особливості дитячої психології зазначеного віку автор вважає недоцільним перевантажувати нотний текст зайвими знаками, тому в пісеньках відсутні паузи, що не мають мелодійного значення. Апплікатура і штрихи не проставлено в зв'язку з тим, що, в залежності від поставленої мети і індивідуальних особливостей будови руки дитини, варіанти можуть бути різні. Використання партіїї вчителя не є обов'язковим, а служить гармонійним доповненням до мелодій.  Запропоновані ритмічні вправи можуть бути одним з варіантів роботи над розвитком ритму. 


85.98я7.0
К 68
Королькова, Ирина Станиславовна.
    Первые шаги маленького пианиста [Ноты] / И. С. Королькова. - 7-е изд. - Ростов-на-Дону : Феникс, 2011. - 71 с. : цв.ил. - (Мои первые ноты). 

Збірник призначений для навчання грі на фортепіано дітей молодшого дошкільного віку. Він допоможе малюкам легко засвоїти нотну грамоту і набути початкові навички оволодіння інструментом. Всі пісеньки збірки прості, зручні для виконання, різноманітні за характером. Нотний матеріал побудований за принципом поступового ускладнення. Тексти пісень і барвисті ілюстрації, безумовно, зацікавлять дитину, а акомпанемент допоможе їй у створенні художнього образу. Маленькому піаністу зможуть допомогти в заняттях не тільки викладачі, а й батьки, які мають музичну підготовку. 



74.266.7я73
К 96
Кушка, Ярослав Степанович.
    Методика музичного виховання дітей [Текст] : навчальний посібник для студентів вузів: у 2 ч. / Я. С. Кушка. - 2-е вид., доопрац. - Вінниця : Нова книга.
Ч. 1. - 2007. - 216 с.

74.266.7я73
К 96
Кушка, Ярослав Степанович.
    Методика музичного виховання дітей [Текст] : навчальний посібник для студентів вузів: у 2 ч. / Я. С. Кушка. - 2-е вид., доопрац. - Вінниця : Нова книга.
Ч. 2 : Нотний додаток. Збірник пісень для школярів. - 2007. - 123 с. - Загл. обл. : Кушка Я. Збірник пісень для школярів: хоровий спів.

Посібник створено відповідно до Програми для ЗВО культури й мистецтв І-ІІ рівнів акредитації з предмета «Методика музичного виховання» за спеціальністю «Музичне мистецтво». Для студентів ЗВО культури й мистецтв. Може бути використаний вчителями музики загальноосвітніх шкіл, педагогами початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання). 



85.954.291
М 20
     Малыш за роялем [Ноты] : учеб. пособие для фп. / сост.: И. М. Лещинская, В. Пороцкий. - 3-е изд. - М. : Советский композитор, 1992. - 112 с.

Призначення даного посібника - закласти основи фортепіанної гри в дошкільному та молодшому шкільному віці. Музичний матеріал, розташований в певній методичній послідовності, дозволяє розвинути слух учня, сприяєє вивченню нотної грамоти. Він допоможе набути та закріпити   необхідні для  піаніста-початківця виконавські прийоми, виховає навички ансамблевої гри. 



85.98я7.0(4УКР-4ПОЛ)
М 29
Марцимова, Олена Іванівна.
    Музичний розвиток [Ноти] : зошит-посібник для дітей 4-5 років / О. І. Марцимова. - Полтава : АСМІ.
Ч. 1 / комп. Н. Михайлова. - 2011. - 58 с.
85.98я7.0(4УКР-4ПОЛ)
М 29
Марцимова, Олена Іванівна.
    Музичний розвиток [Ноти] : зошит-посібник для дітей до 6 років / О. І. Марцимова. - Полтава : АСМІ.
Ч. 2 / комп. Н. Михайлова. - 2011. - 56 с.

Основна мета посібника — полегшити сприйняття азів музичної грамоти на уроках музичного розвитку та суттєво допомогти батькам в організації домашньої роботи дітей. Також посібник призначено для викладачів, особливо молодих спеціалістів, які прагнуть досягти високих результатів педагогічної діяльності. Цей посібник-зошит створено викладачами-практиками школи мистецтв для дітей 4-5-річного віку. Його матеріал апробований протягом трьох років і повністю виправдав мету авторів. Посібник відповідає програмі початкової музичної освіти. 



85.954.291
М 60
Милич, Борис Євсеєвич.
    Маленькому піаністу [Ноти] : посібник для дошкільників для фортепіано / Б. Є. Милич. - 4-е изд. - К. : Муз. Україна, 1984. - 148 с. - (Дитяча музична школа). 

Завдання цього посібника — залучити до музики широке коло дітей шляхом поступового ознайомлення їх з музичною мовою та засобами музичної виразності, оволодіння початковими навичками гри на фортепіано у доступній. захоплюючій для них формі. Для досягнення цієї мети вирішальне значення має навчальний матеріал, на якому здійснюється послідовний музичний розвиток дитини. Добираючи репертуар, укладачі керувалися особливостями музичного розвитку дітей, враховуючи при цьому притаманну їм безпосередність і конкретність сприйняття музичних образів. Більшу частину посібника становлять добре знайомі малюкам дитячі пісні, народні мелодії, а також оригінальні твори українських та зарубіжних композиторів. Увесь музичний матеріал поділено на чотири розділи, кожен з яких складається з двох частин — для виконання учнем соло та в ансамблі з педагогом. Перший розділ цілком відведено підбиранню на слух одноголосних мелодій та початковій організації моторики. Кожний з наступних розділів, закріплюючи раніше засвоєні навички, поступово вводить дитину в світ нових музичних образів, втілюваних новими ігровими прийомами. Залежно від віку, здібностей, музичної та загальної сприйнятливості дитини, терміни вивчення посібника можуть варіюватися. 



74.100.551
М 89
     Музичний дивограй [Текст] : методичне забезпечення Базової програми розвитку дитини дошкільного віку "Я у Світі" / уклад. О. В. Новицька. - Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2010. - 124 с. + 2 л. іл. - (Віконечко в світ).

У посібнику запропоновано сценарії свят, конспекти музичних занять, музичні твори, фоторепортаж для дітей 3-6 років, тематика яких узгоджена з інтегрованим тематичним плануванням. Для музичних керівників, педагогів, батьків.  



74.100.551
М 89
     Музичне виховання дошкільників [Текст] : старша група : методичне забезпечення Базової програми розвитку дитини дошкільного віку "Я у Світі" / упоряд. Т. В. Дерев’янко. - Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2010. - 160 с. - (Віконечко в світ). 

У посібнику відповідно до Базової програми розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі» запропоновано перспективне планування музичних занять, музичні твори та конспекти виховних блоків, тематика яких складена за місяцями року і підпорядкована навчально-тематичному плануванню у старшій групі (шостий рік життя). Для музичних керівників, педагогів, батьків, студентів педагогічних закладів.




85.954.291
Н 36
Начинаю играть на рояле [Ноты] : учеб. пособие. - СПб. : Композитор, 1997 - .
Вып. 1 / ред. А. Борзенков, сост. Б. Березовский, Е. Сухоцкая. - 1997. - 27 с. 



85.954.291
Н 36
Начинаю играть на рояле [Ноты] : учеб. пособие. - СПб. : Композитор, 1997 - .
Вып. 2 / ред. А. Борзенков, сост. Б. Березовский, Е. Сухоцкая. - 1998. - 83 с.

Цей  навчально-методичний посібник, адресований  піаністам-початківцям і їх педагогам, незалежно від статусу навчального закладу — дитячої музичної школи, студії або гуртка, — в якому проходить навчання грі на фортепіано. Особливість даного посібника полягає в тому, що воно є по суті школою, бо містить практично весь необхідний матеріал, розрахований на розвиток музичних здібностей, художнього смаку дитини і на придбання ним певних піаністичних навичок в процесі початкового (приблизно дворічного) етапу навчання. 



85.954.293
П 26
     Первые шаги маленького пианиста : песенки, пьесы, этюды и ансамбли для первых лет обучения [Ноты] : для фп. / сост. Г. Баранова и А. Четверухина. - М. : Музыка, 1989. - 127 с.


Збірник містить пісеньки, п'єси, етюди та ансамблі для перших двох років навчання. 




74.266.7
П 57
Поплавська, Юлія Олександрівна.
    Методика навчання музичної грамоти в початковій школі [Текст] : навчально-методичний посібник / Ю. О. Поплавська. - 3-є вид., змін. та доп. - Вінниця : Нова книга, 2007. - 128 с. : іл., ноти + CD.

Навчально-методичний посібник включає методичний та нотний матеріал з аудіододатком, який допоможе вчителям, студентам та магістранстам глибше ознайомитися з методами навчання музичної грамоти молодших школярів, осмислити основні прийоми активізації музичної діяльності дітей на уроках музики. 


74.266.7я73
Р 278
Рачина, Белла Соломоновна.
    Технологии и методика обучения музыке в общеобразовательной школе [Текст] : учебное пособие для студентов вузов / Б. С. Рачина. - СПб. : Композитор, 2007. - 544 с. : ноты.

У навчальному посібнику розглядаються найважливіші проблеми педагогіки та методики загальної музичної освіти в сучасних соціокультурних умовах. Його автор має позитивний 40-річний педагогічний досвід. Навчальний посібник адресований студентам музично-педагогічних факультетів ЗВО та коледжів. Може бути корисний вчителям музики, викладачам вищих і середніх професійних навчальних закладів, працівникам установ додаткової освіти, усім, хто цікавиться проблемами музичної освіти. 


85.907
С 50
Смага, Алла Сергіївна.
    До, ре, мі... [Ноти] : сольфеджіо у віршах і малюнках для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Ч. I / А. С. Смага. - К. : Муз. Україна, 1977. - 127 с. : іл.

Основна мета книжки — дати дітям уявлення про значення музики в житті людини, про найелементарніші музичні поняття, залучати дітей до активного творчого мислення. Цей своєрідний навчальний посібник написаний у цікавій, незвичайній формі: музика, вірші й малюнки тісно пов'язані між собою. Видання розраховане на батьків, музичних керівників дитячих садків, вчителів молодших класів загальноосвітніх шкіл, викладачів музичних студій та дитячих музичних шкіл. 


85.954.293
С 59
Соколов, Михаил Георгиевич.
    Маленький пианист [Ноты] : для фп. / М. Г. Соколов. - М. : Музыка, 1991. - 144 с.
 

Посібник «Маленький піаніст» призначений для навчання дітей шести-семирічного віку грі на фортепіано й відповідає програмі початкових класів ДМШ. 






85.907
Т 769
Троянова, Олена Василівна.
    Нотна читанка [Ноти] : методичні рекомендації для роботи з початківцями у класі фортепіано / О. В. Троянова. - Вінниця : Нова Книга, 2012. - 92 с.

Автор цієї збірки знайомить викладачів фортепіано зі своєю оригінальною методикою засвоєння музичної грамоти на початковому етапі навчання. Теоретичний матеріал тут тісно пов'язаний з практичними вправами, що активізує увагу учнів, розвиває внутрішній слух, пробуджує інтерес і любов до музики. Для музичної школи, музичного відділення початкового спеціалізованого мистецького навчального закладу (школи естетичного виховання), а також для практичного музикування шанувальників фортепіанного мистецтва. 



85.907
Т 78
Трусова, Вера Анатольевна.
    Ноткина книжка [Ноты] : музыкальные шутки для детей / В. А. Трусова. - СПб. : ''Астер-Х'', 1998. - 82 с. : цв. ил. 


Книга призначена для загального розвитку дітей дошкільного й молодшого шкільного віку, а також для широкого використання на музичних заняттях в дитячих садах, школах, гуртках, студіях. 



85.954.291
Ф 80
Фортепианная школа Ляховицкой [Ноты] : для начинающих. - СПб. : Композитор, 1999 - .
Вып. 1 / вступит. ст. В. Д. Меркиной. - 1999. - 84 с.

Софія Ляховицька залишила настільки значний слід в фортепіанної педагогіці, що ми з повним правом можемо говорити про її особливу фортепіанну школу. У цьому виданні використані матеріали з великої методичної спадщини цього видатного педагога, присвячені першому, початковому етапу навчання грі на фортепіано. 



85.954.293(4УКР)
Х 87
     Хочу грати на роялі [Ноти] / упоряд. Н. Гриднєва ; лірик М. Храпачова. - К. : Музична Україна, 2012. - 200 с. 

Перше за часів Незалежності ілюстроване нотне видання, котре вводить дітей у чарівний світ музики та знайомить їх з найкращими світовими взірцями фортепіанної музики для початківців. До книги увійшли твори композиторів-класиків та українських композиторів ХХ-ХХI століття. П'єси розташовано у порядку поступового зростання складності. Видання охоплює перші два роки навчання грі на фортепіано. Воно є певною мірою універсальним, тому що розраховане на всіх дітей, незалежно від їхніх здібностей. Ігровий характер книги допомагає прищепити необхідні навички, без яких неможливий подальший розвиток не тільки майбутнього професіонала, але й слухача, музичного аматора. 


74.266.7я73
Ч-48
Черкасов, Володимир Федорович.
    Теорія і методика музичної освіти [Текст] : навчальний посібник для студентів вузів / В. Ф. Черкасов. - К. : Академія, 2016. - 239 с. - (Альма-матер).

Цей навчальний посібник цінний для тих, хто готується до музично-педагогічної роботи або вже займається нею. У ньому розкрито основи теорії і методики музичної освіти, становлення й особливості педагогічних систем музичного виховання в Україні та світі, обґрунтовано специфіку уроку музики, принципи й методи музичного навчання, зміст сучасних інтерактивних музично-педагогічних технологій, методику викладання музичного мистецтва в 1-8 класах загальноосвітніх навчальних закладів. Адресований студентам мистецьких спеціальностей, учителям музичного мистецтва й усім, хто займається музичним розвитком особистості.



Немає коментарів:

Дописати коментар