четвер, 27 травня 2021 р.

Ілюстрації Євгена Пілюгіна до повісті Володимира Короленка «Сліпий музикант»

27 травня у відділі мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського відбулося відкриття виставки заслуженого майстра народної творчості України, члена НСХУ, голови ПОО НСМНМУ Євгена Пілюгіна.

Він представив авторські ілюстрації до повісті Володимира Короленка «Сліпий музикант», до створення яких митця спонукало захоплення самим твором та особистістю письменника.


Понад 20 ілюстрацій відтворюють не лише  індивідуальну візуалізацію образів головних героїв твору, а й емоції, які художник втілює під враженням сюжету, що побудований на дослідженні становлення особистості головного героя повісті.
Ведуча заходу – Марія Полякова-Лагода, завідувачка відділу мистецтв, відзначила складну образність, емоційність, виразний авторський стиль Євгена Пілюгіна, що робить його ілюстрації дуже особливими. 

Перші відвідувачі – колеги, друзі, науковці, шанувальники таланту були щиро зацікавлені роботами митця.
Серед тих, хто прийшов розділити радість знакової події та привітати Євгена Івановича:
  • Віталій Ханко – мистецтвознавець, член Національних спілок України – художників, майстрів народного мистецтва, краєзнавців; заслужений працівник культури України;
  • Лариса Пілюгіна – членкиня Національної  спілки  майстрів народного мистецтва України та Національної спілки художників України. Художниця декоративно-ужиткового мистецтва (вишивання);
  • Наталія Дмитренко – майстриня килимарства, членкиня Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, наукова співробітниця Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка; 
  • Юрій Панкевич – майстер різьблення;
  • Ірина Борщова – майстриня художньої вишивки.





Тематика повісті В. Г. Короленка «Сліпий музикант» не втрачає своєї актуальності і нині. Однією із гостей заходу стала учителька української мови та літератури, німецької мови у Полтавській ЗОШ № 37 Лілія Солодка, яка розкрила проблематику твору: цінність справжньої дружби і кохання, співчуття і милосердя, людського щастя і пошуку шляхів до нього. 




Також у своїй розповіді педагогиня торкнулася теми мистецтва та його значущості, як у самому творі, так і в сучасному світі, адже, естетична картина завжди сприяє глибшому розумінню тексту.
Органічно поєднався з тематикою заходу твір П. І. Чайковського «Думка» у натхненному виконанні студента Полтавського фахового коледжу мистецтв імені М. В. Лисенка Андрія Романова.


Немає коментарів:

Дописати коментар