пʼятницю, 21 травня 2021 р.

На вістрі голки – вся земна краса!

Неначе цвіт тендітно-ніжний,

Прозорий, чистий і легкий…

Чарує колір білосніжний –

Такий складний, такий простий…

Вікторія Чорній 

Оригінальна, ажурна, дивовижна і незвична вишивка білим по білому сьогодні набуває все більшої популярності. І саме вона представлена на виставці, яку підготували до Всесвітнього дня вишиванки члени Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, працівники Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Полтавської обласної ради та відділу мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського.



Білий колір у вишивці відіграє дуже сильну роль. Він символізує чистоту, духовність, внутрішню силу, несе свою енергію – для захисту та здоров’я.  
Вселюблячим називають білий колір, адже він може гармонійно поєднуватися з усіма кольорами. 
Відкриття виставки творів майстрів художньої вишивки Полтавщини відбулося в рамках культурно-мистецького проєкту представлення творчості майстрів – носіїв елементів нематеріальної культурної спадщин Полтавщини. 
Проєкт започатковано Обласним Центром народної творчості та культурно-освітньої роботи Полтавської обласної ради за підтримки Департаменту культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації з метою збереження, розвитку та популяризації елементів нематеріальної культурної спадщини Полтавської області і реалізується спільно з відділом мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського.
У виставці «На вістрі голки – вся земна краса!» беруть участь майстри – носії елемента нематеріальної культурної спадщини «Технологія виконання вишивки «білим по білому» міста Решетилівка Полтавської області» та ті, хто спорадично виготовляє твори у цій техніці. 



Представлені твори знаних, високопрофесійних майстрів та їх учнів, що зберігають та продовжують традиції мистецтва української вишивки.
Ці майстри беруть участь не тільки у вітчизняних, а й у закордонних художніх виставках. Через вишивку «білим по білому» вони демонструють багатство української культури, полтавського краю, знайомлять інші народи світу з національним колоритом своєї землі.


Завідувачка відділу Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Полтавської обласної ради Наталія Свиридюк запропонувала авторам робіт розповісти про історію старовинних вишитих речей, що збереглися в їх родинах та вплинули на творче становлення, як художників з вишивки. 



Піднесення, викликане спілкуванням з прекрасним, відчувалось у кожному виступі.







Серед тих, хто поділився своїми історіями:
Докторка педагогічних наук, професорка, деканка факультету технологій та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Валентина Титаренко;
Заслужений майстер народної творчості України, член НСХУ, голова ПОО НСМНМУ Євген Пілюгін;
Майстриня художньої вишивки, членкиня НСМНМУ, заслужена майстриня народної творчості України Віра Забора;
Майстриня художньої вишивки, заслужена майстриня народної творчості України, членкиня НСМНМУ Надія Вакуленко;
Художниця ТОВ «Леся Українка» Ірина Борщова;
Майстриня художньої вишивки, Стипендіат Президента України Марина Кісенко;
Художній керівник Решетилівської майстерні художніх промислів «Соломія» Сергій Колінченко.







В експозиції також представлені антикварні вироби з приватних колекцій. Зокрема, з колекції Юрія Меліхова. Серед експонатів – унікальний диканський рушник, на якому є вишиті рядки з вірша Володимира Бенедиктова – сучасника Олександра Пушкіна. Творчість цього поета була надзвичайно популярною у  XIX ст. Його поезії не лише переписували в альбоми, а й вишивали на рушниках.

Музичний супровід заходу забезпечили харизматичні вокалістки: завідувачка відділу ОЦНТ КОР Наталія Дубовик, Люба Сушко та Марина Кісенко.




Виставка «На вістрі голки – вся земна краса!» триватиме до 15 червня, тож запрошуємо насолодитися спогляданням вишитої «білосніжної» краси!


Світлини Корнія Лебеденко ("OKSIM Studio")

Немає коментарів:

Дописати коментар