неділю, 21 березня 2021 р.

Мультимедійна мистецька методичка «Знайомтесь: народна лялька»

Знайомтесь: народна лялька. Існує стільки, скільки народ себе пам'ятає. Глина, дерево, солома, трава, вовна, тканини, лоза, рогіз, сіно, квіти, кукурудзиння, папір, сир, тісто, нитки, ганчір'я, прядиво — це перелік матеріалів, з яких вона може бути зроблена. Особливо популярною була і залишається зараз, на пікові свого відродження, вузлова лялька.
 

Чому цей витвір мистецтва виявився життєво стійким, незважаючи на конкуренцію із сучасними, продуманими до дрібниць ляльками?
Головна цінність традиційної народної ляльки?
Чому вона посідає таке важливе місце в культурі народу в цілому та родинно-побутових стосунках зокрема? 
На ці та багато інших запитань можна знайти відповіді та розширити знання з теми зацікавленим, батькам, педагогам, усім, хто бере участь у виховному процесі, ознайомившись з друкованими виданнями нашої мультимедійної мистецької методички «Знайомтесь: народна лялька». 
Окремими розділами виділена школа та дошкілля. Буде корисна майстрам народної творчості, мистецтвознавцям, бо містить і наукові розвідки, велику кількість краєзнавчого матеріалу. Бажаючі зайнятись народною творчістю знайдуть  практичні поради з виготовлення.


Виходить мультимедійний методичний посібник до дати — Міжнародного дня лялькаря. Тому в ньому виокремлена інформація про тих, у кого можна запозичити досвід.
Поряд із нещодавно відкритою експозицією декоративного розпису «Мальована хата» у відділі продовжує експонуватись виставка вузлової ляльки полтавських майстринь «В обіймах бабусиних традицій» та книжкова виставка з одноіменною назвою «Знайомтесь: народна лялька». Після закінчення карантинних обмежень всі вони до вашої уваги.

При створенні мультимедійного методичного посібника консультацію отримали від аспірантки факультету технології та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, завідувачки відділу культурно-масової, виставкової та видавничої роботи з розвитку декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва Центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Полтавської обласної ради, членкині Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслуженої майстрині народної творчості України Наталії Свиридюк. На заставці посібника розміщені фотографії її ляльок.



Немає коментарів:

Дописати коментар