середу, 2 грудня 2020 р.

Виставка-ілюстрація "Незабутня квітка України"

 «КВІТИ, ЯК ЛЮДИ – ЖИВІ, МАЮТЬ ДУШУ…»

Катерина Білокур

Для всіх поціновувачів живопису відділ мистецтв експонує виставку-ілюстрацію "Незабутня квітка України". Улаштована до 120-річчя (1900-1961) від дня народження художниці-самоучки, подвижниці із села Богданівка Пирятинського повіту (нині Київська область) Катерини Білокур.



 

Сільська жінка, яка ніколи не ходила до школи, ніде не вчилась ремеслу художника, малювала всупереч усьому - батькам, сусідам, часу та можливостям. Самотужки осягла таємниці техніки живопису. Милуючись кожною квіточкою, листочком, травичкою, гілкою та стовбуром дерева, кольоровою гамою сутінків і світанків, художниця в природи навчилася поєднувати кольори і їх відтінки. Найбільше захоплювали Катерину Білокур квіти. Вони вабили її у квітнику, на городі, біля хати, у полі, на луках, за тином уздовж вулиць. Дивовижною силою своєї фантазії народна майстриня зуміла передати на полотні незвичайну красу, розмаїття квітів рідної землі. Вона до безтями любила рідну природу й намагалася перенести цю красу на полотно, відтворивши найтонші її нюанси. 


Лише на сороковому році життя про Білокур заговорили як про самобутню мистецьку особистість. Після війни отримала офіційні нагороди і почесне звання народної художниці Української РСР. Її картини виставлялися в Луврі, ними захоплювались генії. "Аби в нас була такого рівня майстерності художниця, ми змусили б про неї заговорити весь світ!" Це слова Пабло Пікассо


Зараз, коли настав час шанування, картини видатної художниці експонуються в музеях України; установлено три пам'ятники Катерині Білокур на її рідній землі; картинну галерею, де експонують роботи художниці й твори українських митців, присвячені її пам'яті, відкрито в Яготині; вулиця Катерини Білокур з'явилась у Києві; видано альбоми, книги, мистецтвознавчі дослідження; створено науково-документальні та художні фільми; засновано премію імені Катерини Білокур. 

Плине час, відходять у забуття імена, дати, події. Але перед такими особистостями, якою була Катерина Білокур, час безсилий. Пам'ять про величну і земну художницю Катерину Білокур житиме, наводячи приклад нездоланної сили мистецтва. 



Катерина Білокур, як художник, могла б органічно існувати зі своїми картинами у будь-яку епоху. Завітайте на нашу виставку-ілюстрацію й ви переконаєтесь у цьому. Хай у ваших очах відіб'ється блакить неба і сонячне проміння. Відчуйте себе серед природи, послухайте мову дерев, щебет птахів, гудіння бджіл, капання роси. Посміхніться до всього, що зображено на полотнах. Помилуйтеся квітами, які так любила малювати художниця, і які, дякуючи їй, ніколи не зів'януть. Відчуйте їх запах, свіжість повітря, доторкніться до них душею. Її картини - то величальний гімн природі й людині.
















Немає коментарів:

Дописати коментар