четвер, 12 листопада 2020 р.

Мистецький альбом «Мрії та долі: живопис, графіка, скульптура українських художниць»

Книжкова новинка відділу мистецтв, про яку хочеться розповісти сьогодні, неодмінно приверне увагу поціновувачів мистецтва. 


7
М88
     Мрії та долі : живопис, графіка, скульптура українських художниць : альбом / упоряд. О. Старшинова. - К. : Р. К. Майстер-принт, 2019. - 280 с. : іл. - Укр. та рос. мовами. 

Чудово і яскраво оформлена книга вийшла у видавництві «ArtHuss», яке спеціалізується на книгах про мистецтво. 

Науково-популярне видання «Мрії та долі» адресоване мистецтвознавцям і широкому колу цінителів образотворчого мистецтва. 


Воно містить біографічні статті та репродукції творів українських художниць ХІХ-ХХІ століть. Це – Алла Горська, Тетяна Голембієвська, Катерина Білокур, Олена Звягінцева, Олександра Екстер, Олена Кульчицька, Софія Левицька, Олександра Прахова, Марія Примаченко (Приймаченко), Ада Рибачук, Тетяна Яблонська, Валерія Трубіна та інші (всього 53 мисткині, які творили в усіх видах образотворчого мистецтва).

                      

 

Упорядники видання – автор ідеї Андрій Шаховцев (директор компанії «Біокон»), мистецтвознавці Олена Старшинова та Галина Алавердова, дизайнери Олександр та Ольга Ходченко.



У вступній статті зазначено: «Альбом присвячено українським художницям ХІХ-ХХІ століть. Його упорядники не прагнули створити щось на кшталт ілюстрованого довідника, де були б згадані абсолютно всі жінки, що зробили свій внесок до українського образотворчого мистецтва. Мета була інша: показати, як у творах майстринь відобразилися їхні мрії та долі, а головне – час, у який їм випало жити й творити. Саме цей принцип – представити кожну художницю як людину своєї доби, свого покоління – і став головним при підготовці цього видання».



Немає коментарів:

Дописати коментар