четвер, 18 квітня 2024 р.

Велике мистецтво маленької писанки

 «Писанка – це неповторне багатство, яке треба берегти, як безцінний скарб, і пишатися ним перед усім світом». Олександр Довженко

Писанка як символ відродження природи відома у культурах різних народів. Історія писанки сягає глибини віків. 
Для християн вона стала символом великодньої радості. «Христос Воскрес!» – «Воістину Воскрес!».


18 квітня на майстер-клас «Великодня писанка» запросила Наталія Антонівна Дешко – майстриня народної творчості, членкиня ПОО НСМНМУ, лауреатка премії Всеукраїнського еко-фестивалю «Лель» 2012 року (у номінації декоративно-ужиткового мистецтва «За розпис писанок»). Вона розписує писанки ще зі студентських часів, досліджує різні орнаменти, проводить майстер-класи у школах та гуртках як для дітей, так і для дорослих.

Своїми знаннями та вміннями досвідчена майстриня поділилася із жінками-ВПО, що відвідують школу корисного дозвілля «Вулик». 

Розповідала про історією писанки, головні символи, техніки розпису, матеріали та інструменти, необхідні для виготовлення пасхального яєчка, навчала писати писанки. 







Учасниці майстер-класу пройнялися великим мистецтвом маленької писанки. 




 І стали справжніми митцями свого власного шедевру, закодувавши в орнаментах писанок свої бажання і мрії!

Головна бібліотекарка відділу мистецтв Інна Загребельна ознайомила присутніх із виставкою старовинних великодніх листівок із приватної колекції Ю.Є. Меліхова та виданнями із фондів ПОУНБ імені І.П. Котляревського, присвячених писанковому мистецтву.





Дякуємо пані Наталії за натхненний майстер-клас!




Немає коментарів:

Дописати коментар