четвер, 20 квітня 2023 р.

Альманах «Народжені у вишиванці: українки в історії»



 Без перебільшення і з гордістю можна константувати, що про жінку-українку в світі ходять легенди. Українки ставали королевами, впливали на політику великих держав, робили наукові відкриття, засновували школи і писали книжки.

Тепер жінка у вишиванці з’являється на світових наукових конгресах, представляє свої мистецькі шедеври на світових майданчиках; під українським прапором гордо стоять наші спортивні красуні. 

Про відомих українок, чиї долі так чи інакше пов’язані з Полтавою і Полтавщиною, говорили під час заходу «Народжені у вишиванці: українки в історії», який відбувся 19 квітня 2023 року у відділі мистецтв. «Народжені у вишиванці: українки в історії»  – спільний  проєкт відділу мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського та агенції креативного туризму «Феєрверк мрій», присвячений нашим далеким попередницям, як відомим широкому загалу, так і тим, про яких ми знаємо зовсім мало. 

Анна Шендрик, відома полтавська екскурсоводка, власниця туристичної агенції «Феєрверк мрій», волонтерка,  підготувала докладну розповідь про чотирьох жінок – харизматичних, яскравих, неординарних, сильних. Постаті українок оживали, перепліталися долі, через роки долітали забуті голоси жінок, спонукаючи до роздумів…

Софія Русова – українська педагогиня, письменниця, літературознавиця, громадська діячка, одна із піонерок українського фемінізму.

Олена Пчілка – перша жінка-видавець, перша жінка-академік, перша жінка-журналістка, жінка з характером, яка запровадила моду на український стрій.

Людмила Драгоманова – громадська діячка, перекладачка, жінка з Україною в серці, яка була вірною помічницею, «крилами» для свого чоловіка – Михайла Драгоманова.

Валерія (Лора) О’Коннор-Вілінська – українська громадська діячка, письменниця і перекладачка.

Прекрасним доповненням розповіді Анни Шендрик були пісні у виконанні Юлії Журавльової та  Віри Олефір, студенток ІІ курсу НН Інституту культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Концертмейстер – Олена Пономаренко. 

Як говорить Анна Шендрик:«Нам треба знати своїх героїв, повертати свою історію. Тож, читаємо, слухаємо, відкриваємо, надихаємось!»


Немає коментарів:

Дописати коментар