вівторок, 11 квітня 2023 р.

Великодній вернісаж у відділі мистецтв


У рамках спільного культурно-просвітницького проєкту Полтавського обласного осередку НСМНМУ, відділу мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського та закладів освіти, що здійснюють підготовку фахівців галузей культури, мистецтва та креативних індустрій, «Шлях до Перемоги!», відкрили виставку творів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Полтавщини.

Вона приурочена світлому святу Воскресіння Христового, яке символізує перемогу життя над смертю, зміцнює віру, спонукає до добра і милосердя!


Розпочав захід Назар Божинський – архітектор, кобзар, лірник, громадський діяч, художник, доцент кафедри дизайну Інституту культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. У його виконанні прозвучала українська кобзарська «Дума про сестру і брата».




Виставку представили організатори проєкту, учасники та гості заходу: 

Інна Загребельна – головна бібліотекарка відділу мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського;

Наталія Свиридюк – заслужена майстриня народної творчості України, членкиня Всеукраїнської спілки дизайнерів, арт-кураторка креативного мистецького хабу «OTOLOVKO»;



Євген Пілюгін – заслужений майстер народної творчості України, голова Полтавського обласного осередку НСМНМУ;



Лариса Пілюгіна – заслужена майстриня народної творчості з художньої вишивки; членкиня Національної спілки художників та Спілки майстрів народного мистецтва України;



Світлана Завалій – директорка Полтавського літературно-меморіального музею Панаса Мирного;


Тетяна Ваценко – заслужена майстриня народної творчості України, письменниця;



Галина Вовченко – полтавська поетеса та фотохудожниця;



Лідія Орел – викладачка Полтавської дитячої художньої школи, членкиня ПОО НСМНМУ, майстриня декоративного розпису і писанкарства;



Володимир Коротков – фотохудожник.



Традиційно представлені як роботи відомих майстрів, так і молодих авторів, які лише розпочинають свій шлях в мистецтві.






Долучилися студенти і викладачі Гадяцького фахового коледжу культури і мистецтв ім. І.П. Котляревського; Інституту культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка; Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка.




Презентується понад 60 виробів різних видів мистецтва, пов'язаних із святом Великодня, таких як писанкарство, вишивка, витинання, ткацтво, художня кераміка, авторська та традиційна лялька, різьблення, розпис та інші.







Доповнюють виставку старовинні листівки та рушники з колекції Юрія Меліхова.




Сюжет про відкриття виставки від «ІРТ Полтава»:


11 квітня 2023 року розпочала роботу ще одна виставка. Вона є особливою для фотохудожника Володимира Короткова, у творчому доробку якого – портрети та пейзажі, зображення архітектурних пам’яток та репортажні  фото.

Цього разу він представляє світлини храмів Полтавщини, які завжди були одним із найцінніших скарбів нашого краю. І вони є частиною історії міста та області. 


Виставки діятимуть до кінця місяця.













Немає коментарів:

Дописати коментар